Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Spousta rodin, jež se potýkají se zoufalým nedostatkem času, vidí v nejnovějších robotech s podobou milých babiček přímo ideální řešení nepříjemné situace. Elektronickou babičku totiž mohou naprogramovat na domácí práce, nákupy, výchovu dětí či na další užitečné činnosti a tím ušetřit hodně drahocenného času i peněz. Vynález se stal velmi záhy hitem. Každá lépe situovaná rodina si ho už pořídila, jen Loudovi stále zápasí s každou minutou. Přestože vůbec nic nestíhají a nemají téměř žádný volný čas, hlava rodiny je neoblomná žádný robot nepřekročí práh jejich domu. Jenže atmosféra u rodinného krbu houstne. Tchyně odmítá hlídat děti a vypomáhat v domácnosti, manželka je den ode dne kyselejší a poslední ranou do zad se stává návštěva sousedů, kteří nehovoří o ničem jiném. Je rozhodnuto. Zdeňkova žena Jarmila vítězoslavně objednává model Róza 350 GLS. Nová babička sice vypadá staromódně, ale zato je velice výkonná. Od chvíle, kdy ji technici Biotexu zapojí, se už Loudovi nemusí o nic starat. Róza den co den myje nádobí, uklízí, vaří cizokrajná jídla a snaží se seč může, aby celá její rodina žila zdravě. Navíc je naprogramována tak, že svou rodinu fanaticky miluje. To však v praxi znamená nelítostnou válku s babičkou sousedů. Během bojů s elektronickou sokyní nejprve dojde na popelnice a okna, ale záhy obě přistoupí k tvrdším úderům, jejichž cílem je naprostá likvidace nepřátel... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (171)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Tohle přece nemohl natočit tvůrce nejlepšího českého muzikálu? Vždyť snímek musí mít snad něco víc než jenom jediný nápad... ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Hmmmm, tak tohle je fakt poněkud mimo mísu. Kdyby se to točilo v dnešní době, asi by na režisérské stoličce seděl buď Soukup, nebo Troška, a asi by po sobě bojovné "babičky" metaly výkaly, nebo přinejmenším by nešetřily vulgárními výrazy. Alespoň toho jsme tedy zůstali ušetřeni, nicméně žádné kulturně-umělecké, estetické, morální, či jakékoliv jiné hodnoty nehledejte, ty se v tomto snímku objevují asi stejně často, jako v mém odpadkovém koši (a tam se občas dají najít věci, to mi věřte :)) ). ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ulítlá jednohubka, která Vás za a/ buď sere, za b/ se u ní smějete nebo Vás za c/ sere a zároveň se u ní smějete. A jelikož je v mém případě c správně, tak půjdu do mírného nadprůměru. Zdravá láska, to je sice ráj, ale kdo by byl řekl, že v československé kinematografii bude souboj dvou robotických babiček mít takový šmrnc a zároveň se u něj budete smát. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Absurdní reflexe role babiček v české normalizační společnosti, osmdesátkové syntetizátory a Lábus s motorkářským šmucik knírem - co chtít víc? Snad jen, aby vyprávění mělo méně unylé tempo. Ale i přes to jsou "Babičky" neprávem opomíjený 80's skvost. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

"Mám vás ráda!" Kdo by si pomyslel, že tato nevinná sentence, zurčící na rtech dobrotivé babičky, může znít stejně zlověstně jako "Hasta la Vista, baby!" Inu, je to tak. Babičky dobíjejte přesně je velmi výstřední film a jakožto takový neměl u nás velkou naději na úspěch (viz třeba Happy End). Zato je přesnětím druhem filmu, kterému se říká kultovní.Velmi úzká skupinka lidí si ho velmi oblíbí. Například já. :-) Babky mají docela chytrý scénář (Jiří Just napsal např. stylovou pohádku S čerty nejsou žerty), GE-NI-ÁL-NÍ obsazení (And Oscar goes to... Libuše Havelková!) a není to žádná "hřejivá čecháčkovská člověčinka", ale chvílemi docela psycho. Budete si asi ťukat na čelo, ale jediný český film, u nějž cítím duchovní spřízněnost, je Choking Hazard. Báby jsou ale lepší. 80% ()

choze 

všechny recenze uživatele

Božena Němcová by se divila. Nápad vnést do sousedských sporů sci-fi prvek mi aspoň v tomto podání přijde úplně zbytečný, protože robotické babičky nedělají nic jiného než co si obvykle pohněvaní sousedé dělají a navíc za jejich chováním stojí lidský faktor. Sci-fi vklad filmu se omezuje pouze na babičky, vtipné to není ani dost málo, jako thriller je to strašlivě utahané, rozplizlé a bez napětí a hororová je pouze finální kultovní scénka, kdy jde jedna z babiček s kosou po dětech. Nešťastná to robotka. Natočit to Herz nebo Macourek, mohla to být bomba. První z řady hororem šmrncnutých štací dětské herečky Kateřiny Urbancové (PTÁK ŽAL, PAVOUK SE SMARAGDOVÝMA OČIMA, BERENIKA). ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Tohle svět neviděl, Havelkovou, Dítětovou a Smejkalovou dobíjejte přesně! Negativní rádoby sci-fi pikantérie let 80. ozdobená roličkami Rosáka a Matáska. Film, na který se nezapomíná... v tom nehorším slova smyslu. Hodí se jen jako nevydařený vtip na party. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Nějak si nemůžu pomoct a hodnotím nad místním průměrem. Ad jedna jsem to viděla poprvé ve věku, kdy mi to připadalo opravdu strašidelné, ad dva mi skelný pohled babičky a její opakování věty "mám vás ráda", stejně jako popěvek "mladá láska, to je ráj" připadají strašidelné dodnes, ad tři téma výmluv na nedostatek času, příležitostí a kde čeho, co člověku brání v plnění jeho snů, když pravou překážkou je vlastní lenost, je dobré a prakticky nevyčerpatelné, ad čtyři to, jak přesně se babičky dobily je vskutku humorné. Jen jsem nikdy nepobrala, proč všechny ty babičky měly potřebu vařit do zblbnutí exotická jídla. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

V biografii režiséra Ladislava Rychmana sa píše, že: "Téměř všechny filmy Ladislava Rychmana, až na malé výjimky, jdou dnes již zapomenuté, umělecky nevyrovnané, divácky nezáživné, průměrné a často špatně zpracované." Presne tak je to i v prípade jeho snímku "Babičky dobíjejte přesně!", ktorý natočil v roku 1983. Nápad to bol zaujímavý, ale v réžii nemožného Laca Rychmana sa z toho stal takmer až odpad. Treba však priznať, že to bolo tak mizerné aj vďaka otrasnej Libuši Havelkovej, ktorá stvárnila elektornickú starú mamu. * ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Z toho začátku stříká komunismus a ta doba celkového nevkusu na všechny strany a je to dost hrozné, pak to začíná být nečekaně mrazivé, ke konci zase béčkově zábavné. Obzvláště závěrečný souboj babiček. Celkový zážitek bizarní. Opravdu jsem netušil, čeho všeho se můžu v československé kinematografii dočkat a že bych se mohl i bát (rozražení dveří!). ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Pro mě absolutně neznámý český bizár. James Cameron se svým Terminátorem rozhodně nebyl první. Tady si jdou po krku Róza 350 GLS proti staršímu modelu firmy Biotex Carmen. Lábus s Kolářovou hrají trošku jiné role než na jaké jsme u nich zvyklí. 50% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Po letech musím uznat, že až taková tragédie to není. A že by neměl film co říci? Nu, dnešní, ryze konzumní společnosti plné závistivců a těch, co rádi okázale předvádějí, že na všechno mají, nastavuje zrcadlo. A robotické babičky? V době, kdy se většina filmů spokojí s lacinými pixely, jde o příjemné osvěžení. Libuše Havelková, kterou mám spojenou s předčítáním pohádek, je tak milá, až z ní mrazí. Ano, nejlepší scéna je s kosou a tím, co následuje, ale samotný fakt, jak babičky převezmou vládu v rodinách do svých rukou, je znepokojivý. Nemluvě o vraždění zvířat! Točit to Italové, asi by zařvaly i děti, ale je to české, takže děti budou jen trpět. Sci-fi verze Zítra to roztočíme, drahoušku!. Hodnocení ponechávám. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mně bavilo. Stejně jako škodylaky byly LS a GLS, stejně tak vybavené jsou i robotické babičky. Zprvu celkem ulítlá komedie se postupem času mění v horor a nic nikdy nemusí znít tak strašidelně jako ,, mám vás ráda! ''. Havelková si tu střihla opravdu super bábu a myslím, že je to české rarita obsadit do hororu robota oblečeného do zástěry a běhajícího kolem plotny a vnoučat. Film se v závěru možná snaží upozornit, že jak si necháme robotizací ovlivňovat životy záleží jen na nás. Zatímco v roce 1983 mohla být nejedna dnešní vymoženost vlhkým snem nějakého hodně šíleného vynálezce, odpovězme si po pravdě sami zda ta otázka v závěru filmu je úplně tak pitomá. Myslím si, že nikoliv. Dávám za tři pikantní šašliky. * * * ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Já bych nejraději dobila tvůrce, jeden vedle druhého mnohokrát prokázali, že umí. A pak se jim najednou vyrobilo toto... ()

kingik odpad!

všechny recenze uživatele

Tenhle film rozhodně nikdy nebude patřit k těm, ke kterým se dá vracet. Je divný. Tyká si s hororem, ale o opravdový horor se nejedná. Týká si i s parodií, a přesto se taky o parodii nejedná. A nakonec si tyká se scifi, a ani o scifi nejde. Komedie to moc není, a když se tam objeví náznak černého humoru, je blbě načasovaný a vyšumí do ztracena. Nevím tedy, kam žánrově film spadá. Pokus o akční závěr, spočívající v souboji dvou nesympatických robotích babiček Havelková versus Dítětová, je hodně přepálený a chudák babky, které si šly po krku, byly zralé tak akorát na infarkt a ne se válet v jejich věku po střechách. Naštěstí, stěžejní scénu za ně odkroutili kaskadéři v příšerných parukách. Kdo to nepoznal, musel by být slepý. No prostě, je to nezáživná kravina, která se minula účinkem. 0% ()

Socrates 

všechny recenze uživatele

Musel jsem si připomenout, kdy přesně byl natočenej Terminator. Zejména závěrečnej souboj babiček v týhle český komedii totiž mohl bejt pro Camerona slušnou inspirací. :-) ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Celkom slušná satira na susedské a rodinné vzťahy v období socializmu a nekontrolovateľný technologický pokrok. Niekoľko vtipných hlášok a dobre nakrútených scén. Lenže od začiatku je jasné, ako sa to celé bude vyvíjať a dnešnému divákovi tak okrem dobových reálií nemá film veľa toho čo ponúknuť. Ale osobne som sa bavil na mnou vytvorenej paralele so Simpsonovcami, kde je Lábus zase manželka a dedo Abrahám je niečo ako pravý opak Rósy. Zaujímalo by ma, či film videl Isaac Asimov a ak áno, aký mal naňho názor. Ale asi nevidel, že... ()

Zodd 

všechny recenze uživatele

Televizní look, hromada krátkých nevypointovaných scén s minimální návazností, oběšené kočky, robotická babička doblba opakující “Mám vás ráda, LÁÁÁSKA TO JE RÁÁÁJ”. Skvělá zábava, že jo? Možná ke konci, kdy to nebylo úplně na vyližkoudel. Až mě dostává, že to bylo natočeno zhruba ve stejný čas jako první Terminátor. ()

Reklama

Reklama