Reklama

Reklama

Starci na chmelu

  • angličtina Green Gold
TV spot
Československo, 1964, 88 min

Obsahy(1)

Do hezké studentky Hanky se na chmelové brigádě zamiluje její zásadový spolužák Filip. Dívka se přestěhuje do mladíkova útočiště v podkroví, jejich čistá láska však naráží na závist jejího zhrzeného nápadníka a na nepochopení dospělých, kteří nedokázali zůstat mladí. Rychmanův muzikál o první lásce a o prvním „hříchu" dodnes zaujme mladistvým idealismem, ale také generační revoltou vůči pokrytecké morálce duševních starců všeho druhu i věku. (AČFK)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (337)

Šandík 

všechny recenze uživatele

Starci na chmelu rozhodně nejsou dokonalý film. Jeho hrané scény jsou skvělé, hudba taky, nadprůměrná je i kamera, což rozhodně vynikne při sledování v původním neořezaném formátu 2,55:1, jako celek se ovšem poněkud rozpadá. Chce zároveň kázat rodičům a učitelům i servírovat filmové hity, být citlivou výpovědí o prvních láskách, idealismu a mládí a zároveň ukazovat svět růžovými brýlemi muzikálového světa... Jakkoli jde asi opravdu o nejlepší český muzikál, ve srovnání s nejlepšími muzikály zahraničními vyniknou všechny jeho chybky s naprostou jasností... Celkový dojem: 75% ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Povedený muzikál z poloviny šedesátých let, který kupodivu vůbec není poplatný režimu (jak by se snad mohlo zdát) Naopak je s podivem, že v tomto směru tak ironický film mohl vůbec do kin. Navíc je tu pěkně zpracované téma třídního outsidera, který se zamiluje do půvabné Hanky, kterou však má v oku taky grázlík z hezkou fasádou Honza... Až na nějakou tu písničku, kterou nemusím, jde o chytrý a vtipný muzíkál, který asi dosud nebyl překonaný. A to muzikály taky dvakrát nemusím...:-) Ale Pucholt je prostě dokonalý a atmosféra šedesátek pěkně podaná...:-)) ()

Reklama

Dr. Hawkeye 

všechny recenze uživatele

První český muzikál, první české DVD s DTS zvukem a obrazem v cinemascopickém 2,55:1... no nezní to krásně? na rozdíl od některých si nemyslím, že by film byl nějak příliš zatížen dobou - ano, nějaké to soudruhu či soudružko zde zazní, ale to je jen malá daň za vynikající počin, který dosud nenalezl nástupce... ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Film, nadprůměrně nabitý trefnými hláškami, které zapříčiňuje vytříbená mluva zúčastněných studentů, i stejně výstižnými hudebními texty. Film, který má velmi silnou vypovídající hodnotu. Film, proti kterému jsou Renčovi Rebelové, až neuvěřitelně směšnou záležitostí. Vladimír Pucholt si ponechává svou komediální tvář, která perfektně kontrastuje s jeho tváří rebelskou, vzpurnou, ale i naprosto upřímnou a zamilovanou. Samotář, kterého nikdy nevidíte s ostatními a hloubajícího o nesmyslech, je zde postaven proti kryse s poctivou fasádou. Do toho přidáme ještě takovou malou, tlustou, co má tatínka u dráhy a máme tady teenagerskou love story ze 60tých let, kterou tato generace nemohla prožít nikde jinde, než na pionýrském táboře, lyžáku, či povinné chmelové brigádě. Výborné melodie, naprosto precizní režie, různé agitaci parodující výjevy - FILIPOVA METODA, NÁŠ VZOR! A vůbec celková atmosféra snímku je mimořádná. Upřímná a čistá láska vs. nekompromisně smýšlející učitelský sbor, plně odrážející svou dobu "Já to beru soudružko, až na tu hanbu a opovržení..." Love story se mění v nelehké drama a konec je naprosto otevřený. Vstříc dalším zítřkům, které předznamenaly Pražské jaro a jeho bohužel krvavou dohru. Ojedinělý a výjimečný film. ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

"Starci na chmelu" aneb československé "West Side Story". Český muzikál se svému americkému příbuznému přinejmenším vyrovná a mnoho z jeho písniček zůstaly everegreenem doteď. Kecy jako "film poplatný své době" rozhodně neberu, protože kdo si ve Starcích chce nalézt svoje, najde si to v plných hrstech a kdo nechce, tak ať si trhne nohou. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (29)

  • Vladimír Pucholt souběžně se Starci natáčel i film Miloše Formana Černý Petr. (Reiniš)
  • Režisér Ladislav Rychman mnoho let po vzniku filmu vzpomínal, že hlavní představitele "jsme vybírali velmi, velmi těžce. Jako základ bylo potřeba sestavit skupinu asi třiceti sedmnáctiletých lidí, od nichž jsme chtěli, aby uměli hrát, zpívat a aby dokonce zvládli nějaký ten tanec. A to byl tehdy, před 36 lety, úkol nepředstavitelný. Hledali jsme na školách, jezdili jsme z Prahy do Brna, do Ostravy, do Bratislavy a zase zpátky do Prahy a zjišťovali jsme, že naši mladí se neumějí pohybovat, neřku-li tančit. Těch třicet lidí jsme vybrali z asi osmi stovek adeptů a několik studentů pražské taneční konzervatoře tvořilo jakýsi první plán, který obstarával vše, co se dělo v popředí. Hlavní ženskou (spíše dívčí) roli hrála Ivana Pavlová a negativního hrdinu, frajerského Honzu, Miloš Zavadil - oba žáci taneční konzervatoře. A hlavní hrdina? Těžko si dnes někdo dovede představit, že by Filipa hrál někdo jiný než Vladimír Pucholt. A přece to zpočátku nebylo tak jasné. Pucholt, student DAMU, tehdy ještě nebyl známý, teprve dokončoval Černého Petra, a tak jsem na hlavní roli zkoušel ještě jiného herce, dále tanečníka a dokonce mima! Po zkouškách to ovšem jasné bylo, alespoň pro mě. Ale při schvalování se rozpoutal právě o Pucholta lítý boj. Barrandovští mocipáni prohlašovali: 'Když jsme to povolili (myšleno filmový muzikál, neboť tento žánr byl považován za zápaďácký produkt), tak ať je to nablejskaný - a kdo se na tohohle kluka bude koukat celej večer?' Nakonec jsme přece Vladimíra prosadili, a tak se teď na tohohle kluka koukáme (a myslím, že docela rádi) celej večer." (NIRO)

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama