Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh z počátku 17. století se točí kolem kouzelné lahvičky. Jediná kapka z ní může splnit jakékoliv přání. Každý majitel ji pak musí prodat někomu dalšímu, ovšem za polovinu ceny. Podle legendy ten, na nějž zbude poslední kapka, propadne peklu. (Filmbox)

Recenze (133)

Aky 

všechny recenze uživatele

Velice poctivě, co se reálií týče, natočené drama z doby vpádu pasovských do Čech. Právě tou realistickou špínou všude kolem, na lidech i v lidech, film získává body. Naopak je trochu ztrácí jakousi nerozhodností, jestli chce být pohádkou nebo historickým dramatem. Na pohádku je přitom příliš drsný, a na historické drama by k námětu měl být povolán scénárista schopný hlubšího ponoru. Nicméně je to velice povedený projekt. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Príbeh je viacmenej určený mladšiemu publiku - kúzelná flaštička plniaca priania, dobrodružstvo muzikanta a malého dievčaťa, ktoré sa časom utriasava. Mňa to však extra nechytilo. To malé dievča mi prišlo od začiatku nesympatické a jej totálne upišťaný hlas iritoval ešte viac. Možno vykreslenie doby počas 30. ročnej vojny bolo v pohode, obsadenie estónskej hviezdy Bruna O'Yu si tiež možno pochvalovať, ale inak pozitíva končia. Fajn, že to nebolo dlhé. ()

Reklama

Crocuta 

všechny recenze uživatele

V dětství pro mne tento film znamenal několik bezesných nocí, přesto jsem si ho oblíbil pro jeho ponurou, bezútěšnou atmosféru a především dokonalé vykreslení dobových reálií z časů vpádu pasovských, kdy Třicetiletá válka a její hrůzy již stály za dveřmi. Zaujala mne zejména dějová linie věnovaná postupně se ztenčující tlupě prchajících žoldáků, které si zahráli Zdeněk Srstka, Petr Oliva, výborný Boris Rösner a nad jiné vynikající Bruno O´Ya v roli jejich velitele. Třešničkou na dortu je účast Augustína Kubána, který zde vytvořil svým jedinečným způsobem postavu kata. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Drama, jehož dramatičnost nespočívá v divokém pohybu postav i kamery, kde se postavy nedají rozdělit jednoduše na hodné a zlé, protože sobectví a cesta za vlastními zájmy válcuje v podstatě všechny, nechávající v dětských dušičkách dlouho přetrvávající tíseň. Nevím proč, ale osud čarovné nečarovné lahvičky jsem si pamatovala jiný, měla jsem za to, že se nakonec rozbila. Jak nedávno v hospodě, když poslední propadnuvší peklu přišel na přetřes, konstatoval kamarád, krásná ukázka rčení: "Buďte opatrní na svá přání, některá se mohou i vyplnit." ()

mh.mail 

všechny recenze uživatele

60% — Jako dítěti se mi tento film moc nelíbil, a to určitě pro jeho temnou atmosféru. Navíc svou roli sehrálo i obsazení Michaely Kudláčkové, která byla tehdy hrozně populární a účinkovala skoro všude. Já jsem ji nikdy moc nemusel. Teď v dospělosti už na filmu vidím jiné věci než tenkrát. Nosný příběh je celkem zajímavý a ta temná atmosféra mu sluší. I závěrečné rozřešení má hlavu a patu. Jen si nejsem moc jistý, nakolik je film vhodný pro dětského diváka, ale to je případ i některých dalších počinů Ludvíka Ráži, především pohádky Sedmero krkavců. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (12)

  • Vo filme si zahral vtedy 14-ročný komparzista Petr Nůsek, ktorý sa na natáčanie neuvoľnil z vyučovania, ale išiel "poza školu". (Raccoon.city)
  • Michaela Kudláčková (Magdaléna) počas skoro ročnej pauzy v natáčaní, ktoré bolo zavinené jej zranením nohy, natočila film Skleněný dům (1981). (Raccoon.city)
  • Režisér Ludvík Ráža pozval Michaelu Kudláčkovú (Magdaléna) na kamerové skúšky preto, lebo ho zaujala vo filme Veronika, prostě Nika (1980) a Barrandov jej najal počas natáčania aj súkromnú učiteľku. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama