Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh z počátku 17. století se točí kolem kouzelné lahvičky. Jediná kapka z ní může splnit jakékoliv přání. Každý majitel ji pak musí prodat někomu dalšímu, ovšem za polovinu ceny. Podle legendy ten, na nějž zbude poslední kapka, propadne peklu. (Filmbox)

Recenze (132)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

No tohle je paráda, ta atmosféra 17 století je vynikající a sama zaplátka včetně konce se mě neskutečně líbila. Postavy jsou kvalitní z většiny sobecký, ale hlavní čín Magdaleny je pro mě absolutně nejemotivnější složka příběhu. Miša Kudláčková s Ivanem Vyskočilem skvělá dvojka, která vynikala i v obklopení tehdejších hvězd Národního divadla až jsem se dival, že takový pani herci, zde mají opravdu okrajové postavy. Další hodně zapomenutý klenot cs kinematografie. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Dobová atmosféra, že by takú nevyčaroval ani Ridley Scott s rozpočtom 200 miliónov dolárov. Spočíva nielen v tom, že je tu všetko špinavé, pochmúrne a zablatené, ale hlavne v postavách, ktoré sú napospol nesympatické, sebecké, bezohľadné a poverčivými bludmi nasiaknuté primitívne svine. Detský film? Ani náhodou. Drsný a presvedčivý obraz počiatku 17. storočia s dobre napísanými dialógmi, spletitým príbehom a niekoľkými zručne natočenými a zostrihanými bojovými scénami. Akurát dej trochu skáče v priestore a čase, akoby sem-tam chýbala krátka scéna, ale v konečnom dôsledku aj vďaka tomu má film celkom svižné tempo. 7/10, ale mierne nadhodnotím, pretože mám dojem, že dnes nežije v tuzemsku tvorca, ktorý by mal gule a talent natočiť čosi podobné. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dost temný a syrový historický film s nádechem něčeho rádoby nadpřirozeného. Já bych to ale s tím nadpřirozeným zase tak nehrotil, protože v té době byl nadpřirozený i prd pod vodou. K velkému překvapení mi ale k dokonalosti chyběla snad jenom jedna věc. Mrzelo mě totiž trošičku to, že tvůrci se rozhodli pojmout středověk tak poctivě, že jsem hercům kolikrát ani nerozuměl. Žvatlali si různými jazyky a někdy i česky tak, jak kdyby měli v hubě žvanec. No a ta holčička, co ji hraje Michaela Kudláčková tam do toho taky nemusela tak řvát. Bylo jí slyšet každý druhý slovo. Každopádně i tak jsem vůbec nečekal, že něco takového v našich luzích a hájích vzniklo. V krásných kulisách české země poctivý středověký příběh? Mohlo by toho být víc. Já si pořád říkám, že naše země je pro takové příběhy jako dělaná. Jen otázka, kdo by se toho ujal. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé, že tento "rodinný" film obsahuje mnohem více brutality, než leckterý horor. Dobová atmosféra a reálie naprosto perfektní, k tomu skvělá hudba od Musica Bohemica. Skoro všechny postavy, prakticky s výjimkou Magdaleny a kupce Bartoše jsou sobečtí omezení burani, a neplatí to jen o partě pasovských žoldáků, ale i o jejich českých pronásledovatelích a civilním obyvatelstvu. Úctyhodné je i ztvárnění akčních scén a herci si evidentně na úlohách zgustli. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Poslední propadne peklu je připomínkou časů, kdy filmové studio Barrandov fungovalo díky státním subvencím jako plnohodnotné filmové studio s leckdy docela ambiciózní žánrovou produkcí. Jakkoliv se v jeho případě trošku na mém vztahu ke snímku projevuje nostalgie, film snese přísná měřítka kladená na dobovou žánrovku. Tyhle projekty nikdy nepatřily mezi levnou záležitost a tohle nevypadá lacině. Řekněme si upřímně, kolik srovnatelné žánrové produkce u nás vzniklo od rozpadu produkčních skupin a privatizace Barrandova. Docela temná, dobrodružná podívaná z doby těsně předcházející třicetileté válce s talentovanou Michaelou Kudláčkovou v hlavní roli. Celkový dojem: 80 %. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Název sliboval víc, než Ráža nakonec nabídnul, nicméně 17.století plné hrdlořezů, katů propadlých hazardu a zanedbané stomatologické péče bylo vzhledem k možnostem vyobrazeno znamenitě. Potulný kejklíř Vyskočil si ještě vyskakoval, ale to chudák netušil, že krutý Osman Anife si už brousí tu svou tureckou šavli, co má ukrytou v dutině ústní.. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Zázraky se nedějou.“ Nesouhlasím! Vyskočilova za jakýchkoliv okolností „nerozladitelná kytara“ je toho přece názorným příkladem…ale ne, tenhle úsměvný prvek nemůže být důvodem vysmívat se celému filmu. Ten mě totiž jako celek mile překvapil. Nevěřil jsem moc tomu, že by snímek s hlavní dvojicí v podání Vyskočil-Kudláčková mohl vyznívat jakkoliv naturalisticky nebo snad dokonce drsně. A ono vcelku ano. Špinavost, krutost a snaha o syrovost vyznívají docela věrohodně. Tvůrci si dali záležet na tom, aby na diváka dýchala doba z prakticky každého záběru a příliš vedle nemířili, ani zdařilým castingem, neb rozhodně nejde jen o výše zmíněný ústřední pár. Nechybí ani trocha mystiky v podobě zvláštní lahvičky a třeba takové hraní kostek v tomhle filmu nabývá úplně jiných rozměrů (nemluvě o tom, že představitel kata asi ani nemohl být lépe vybrán). A konec je nenásilně otevřený. Za mě to budou slušné 4*, čekal jsem podstatně méně. „Málo dobrýho pro nás v tomhle zmrvenym světě, Magdalenko…měj se dobře.“ ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Klasik děl pro děti a mládež Ludvík Ráža má ve své filmografii celou řadu úspěšných titulů (nejvíce mi v mysli utkvělo OCELOVÉ MĚSTO). Téma této inscenace je atraktivní i neobvyklé zároveň: válka pasovských, poslední zoufalé mocenské vzepětí pokořeného Rudolfa II., je skvěle zasazeno do prolnutí pohádkových a reálných prvků. Jejich kombinací se vystupňovává napětí a ponor do doby, v níž se krok za krokem prosazovala krutost v činech a drsnost v dosavadní toleranci až k rychle se blížící tragédii patové třicetileté války. Poněkud zaráží její určení mládeži nebo dokonce rodině, ale v době akčních filmů s jejich protlakovým krveproléváním je vlastně i to nepodstatná maličkost. Televizní tvorba této doby přinesla řadu podobně komponovaných historických inscenací. Jejich celek (početně jdou do desítek) by dnes zasloužil hlubokou analýzu. Určitě se tu totiž jedná o pozoruhodnou kapitolu dějin naší dramatické tvorby. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Po delší době velice příjemné překvápko na poli českého filmu. Drsný dobrodružný film s lehkým nádechem fantasy a velice přitažlivým dějem. Atmosféra předvečera třicetileté války z filmu přímo sálá a film se nebojí ukázat nějakou brutálnější scénu či jemný nádech erotiky. Na čistého klaďase zde nenarazíš, všichni jsou na stejné lodi a myslí jen a pouze na sebe. Zkrátka a dobře "Maso a krev" po Česku (a navíc o 4 roky dříve). 95%. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Drama, jehož dramatičnost nespočívá v divokém pohybu postav i kamery, kde se postavy nedají rozdělit jednoduše na hodné a zlé, protože sobectví a cesta za vlastními zájmy válcuje v podstatě všechny, nechávající v dětských dušičkách dlouho přetrvávající tíseň. Nevím proč, ale osud čarovné nečarovné lahvičky jsem si pamatovala jiný, měla jsem za to, že se nakonec rozbila. Jak nedávno v hospodě, když poslední propadnuvší peklu přišel na přetřes, konstatoval kamarád, krásná ukázka rčení: "Buďte opatrní na svá přání, některá se mohou i vyplnit." ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Tohle se může povést jen v české kinematografii - slušný historický film, který celý táhne především třináctileté děvče! Má to děj, spád, myšlenku, atmosféru a dokresluje to skvělá muzika. Ocenila jsem proměnu hlavního hrdiny z floutka, co jde po penězích, na chlapa, co se dovede zastat a necouvne. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Kdysi na mě působil tenhle film hodně stísněně a temně, po letech už pro mne tak děsivý není, což neznamená, že je veselejší. Silně nadčasový příběh (touha po bohatství zřejmě provází lidstvo od jeho zrození) snímá syrově poetická kamera, kdy nejpůsobivější jsou scény v lese. Ďáblova lahvička přináší svým majitelům splněná přání, ale skutečné štěstí jim stejně nedá (zázraky se nedějí...i když v duelu s katem...). Většina postav stojí proti sobě a přátelství či láska jakoby neexistovaly, pokud ano, pak jen s krátkým trváním. Nakonec jsem rád, že film dopadl v jistých momentech lépe, než jak jsem si mylně pamatoval - byl jsem přesvědčen, že Vyskočilovi za zlodějnu usekli ruku, tak naštěstí ne. Co je štěstí? ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Někteří uživatelé (namátkou Malarkey či honajz) by si měli zopakovat dějepis na základní škole, když označují 17. století za středověk. Na počátku 16. stol. bych to ještě toleroval, ale od nástupu Habsburků na český trůn již nelze mluvit o ničem jiném, než o novověku. Oceňuji zachování staročeského slova "píšťala" jako pojmenování pro pistoli, vzniknuvší již v době husitské, které po obměnách v ostatních jazycích, jež je převzaly, dalo světu označení, které užíváme i my, tedy onu "pistoli". ()

paascha 

všechny recenze uživatele

jako není Ráža Zeman a jeho Tajemství Ocelového města je jen odrazem Zemanova mistrovství, není ani Herz, ani Vláčil. Tato strašidelná pohádka - drama je sice ucházející podívanou, ale co naplat, je to jen odlesk na hladině louže ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Vůbec nechápu, jak mi tohle mohlo uniknout. Respektive z drobných střípků jsem si vybavoval, že jsem to už dříve někdy v dětství viděl. Utkvěl mi hlavně ten kat a Boží soud prostřednictvím házení vrchcáb. Atmoška tohohle filmu je fakt dokonalá. Ve filmu hraje naše tehdejší herecká elita a je to sakra znát. Sikitu Vyskočila jsem nikdy jako herce moc nemusel, ale tohle je alespoň pro mne jedna z jeho životních rolí. Musela to být šílená doba. Cestovat z Prahy do Krumlova (a to ještě s koňmi a povozem) nejen že zabralo několik dní po šílených cestách. Už jen to samo o sobě muselo být dost edvenčr. Cestou vás v poho mohl vpohodě napadnout medvěd, vlci a jiná tehdy v našich lesích hojně se vyskytující divá zviřátka. Do toho různí lapkové nebo vojáci všelikých armád. Pro prostý lid bylo jedno zda k nim do chalupy přišel přítel či nepřítel, brali všichni.  Škoda, že takovýchto filmů nevzniklo více. Moc se mi to líbilo. Dávám za 4 krejcary za diavolo lahvičku! * * * * ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Chytrý příběh o tom, kterak hodnota jedné lahvičky devalvovala až k nejvyšší ceně - života. Výborné herecké obsazení (kat, Rösner, Vyskočil i Kudláčková, Munzar, Holý atd.), parádní hudba (hlavně ty skočné písničky do taverny) i dobový kolorit, to je lahůdka. Ale na můj vkus je příběh někdy lehce natahovaný. To nemění nic na faktu, že tohle je parádní historický kousek z našich končin a dokazuje, že to prostě jde, když se chce. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Velice poctivě, co se reálií týče, natočené drama z doby vpádu pasovských do Čech. Právě tou realistickou špínou všude kolem, na lidech i v lidech, film získává body. Naopak je trochu ztrácí jakousi nerozhodností, jestli chce být pohádkou nebo historickým dramatem. Na pohádku je přitom příliš drsný, a na historické drama by k námětu měl být povolán scénárista schopný hlubšího ponoru. Nicméně je to velice povedený projekt. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

I dnes koukatelné a finále v mlze vyloženě mňamozní. Škoda velkého stříhání, příběh moc nedrží pohromadě. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Spolu s "O Janovi a jeho podivuhodném příteli" (*****) jedna z nejvíce creepy pohádek. A součást mého dětství, samozřejmě. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Tak rozhodně se jedná spíše o takový drsnější napůl pohádkový příběh, který je však založen na skutečných událostech po hrůzovládě Rudolfa pomateného II. Příběh o malé Magdaléně, zoufalém muzikantovi o opravdu neposedném pytli peněz, kouzelné lahvičce s neznámou kapalinou, lidské slabosti, mamonu a nespravedlnosti. Určitě výborné prostředí a atmosféra začátku 17tého století. Za to rozhodně hvězdička navíc. Hra v kostky s katem o život a dary od ďábla, to jsou faktory, ovlivňující život a smrt lidí v tomto příběhu. Ke konci je film rozhodně zajímavější. A jak už to v pohádkách bývá, vše nakonec dobře dopadne. ()

Reklama

Reklama