Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh z počátku 17. století se točí kolem kouzelné lahvičky. Jediná kapka z ní může splnit jakékoliv přání. Každý majitel ji pak musí prodat někomu dalšímu, ovšem za polovinu ceny. Podle legendy ten, na nějž zbude poslední kapka, propadne peklu. (Filmbox)

Recenze (133)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Název sliboval víc, než Ráža nakonec nabídnul, nicméně 17.století plné hrdlořezů, katů propadlých hazardu a zanedbané stomatologické péče bylo vzhledem k možnostem vyobrazeno znamenitě. Potulný kejklíř Vyskočil si ještě vyskakoval, ale to chudák netušil, že krutý Osman Anife si už brousí tu svou tureckou šavli, co má ukrytou v dutině ústní.. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dost temný a syrový historický film s nádechem něčeho rádoby nadpřirozeného. Já bych to ale s tím nadpřirozeným zase tak nehrotil, protože v té době byl nadpřirozený i prd pod vodou. K velkému překvapení mi ale k dokonalosti chyběla snad jenom jedna věc. Mrzelo mě totiž trošičku to, že tvůrci se rozhodli pojmout středověk tak poctivě, že jsem hercům kolikrát ani nerozuměl. Žvatlali si různými jazyky a někdy i česky tak, jak kdyby měli v hubě žvanec. No a ta holčička, co ji hraje Michaela Kudláčková tam do toho taky nemusela tak řvát. Bylo jí slyšet každý druhý slovo. Každopádně i tak jsem vůbec nečekal, že něco takového v našich luzích a hájích vzniklo. V krásných kulisách české země poctivý středověký příběh? Mohlo by toho být víc. Já si pořád říkám, že naše země je pro takové příběhy jako dělaná. Jen otázka, kdo by se toho ujal. ()

Reklama

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Dobová atmosféra, že by takú nevyčaroval ani Ridley Scott s rozpočtom 200 miliónov dolárov. Spočíva nielen v tom, že je tu všetko špinavé, pochmúrne a zablatené, ale hlavne v postavách, ktoré sú napospol nesympatické, sebecké, bezohľadné a poverčivými bludmi nasiaknuté primitívne svine. Detský film? Ani náhodou. Drsný a presvedčivý obraz počiatku 17. storočia s dobre napísanými dialógmi, spletitým príbehom a niekoľkými zručne natočenými a zostrihanými bojovými scénami. Akurát dej trochu skáče v priestore a čase, akoby sem-tam chýbala krátka scéna, ale v konečnom dôsledku aj vďaka tomu má film celkom svižné tempo. 7/10, ale mierne nadhodnotím, pretože mám dojem, že dnes nežije v tuzemsku tvorca, ktorý by mal gule a talent natočiť čosi podobné. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

V dětství pro mne tento film znamenal několik bezesných nocí, přesto jsem si ho oblíbil pro jeho ponurou, bezútěšnou atmosféru a především dokonalé vykreslení dobových reálií z časů vpádu pasovských, kdy Třicetiletá válka a její hrůzy již stály za dveřmi. Zaujala mne zejména dějová linie věnovaná postupně se ztenčující tlupě prchajících žoldáků, které si zahráli Zdeněk Srstka, Petr Oliva, výborný Boris Rösner a nad jiné vynikající Bruno O´Ya v roli jejich velitele. Třešničkou na dortu je účast Augustína Kubána, který zde vytvořil svým jedinečným způsobem postavu kata. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Skvělá vizuální stránka, kostýmy jsou dokonalé. Nádherná dobová hudba, atmosféra předehry Třicetilé války velice přesvědčivě vykreslena. Na dětský film své doby velice syrové. Herecké výkony dobré až výborné. Zvláště Bruno O'Ya v roli rabijáckého žoldnéře je typově dokonalý. Bohužel scénář a režie "jen" dobrá. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (12)

  • Pieseň "Od Krumlova koně jdou" bola vytvorená priamo pre film autorom Jaroslavom Krčekom a jeho súborom "Musica Bohemica". Na zloženie skladby mal iba týždeň, a preto sa pod tlakom režiséra podarila až na druhý pokus. (Raccoon.city)
  • Michaela Kudláčková (Magdaléna) počas skoro ročnej pauzy v natáčaní, ktoré bolo zavinené jej zranením nohy, natočila film Skleněný dům (1981). (Raccoon.city)

Reklama

Reklama