Reklama

Reklama

Tajemství Ocelového města

  • Velká Británie The Secret of Steel City
Československo, 1978, 85 min

Režie:

Ludvík Ráža

Předloha:

Jules Verne (kniha)

Scénář:

Ondřej Vogeltanz

Kamera:

Jan Němeček

Hudba:

Luboš Fišer

Hrají:

Jaromír Hanzlík, Martin Růžek, Josef Vinklář, Petr Kostka, Jan Potměšil, Taťjana Medvecká, Tomáš Holý, Josef Somr, Petr Čepek, Vilém Besser, Bořivoj Navrátil (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Janus, zakladatel Ocelového města (J. Vinklář), chce kvůli nerostnému bohatství napadnout sousední Fortunu. Když doktor Sarrasin (M. Růžek) obyvatele Fortuny varuje, nikdo mu nevěří. A tak vyšle do Ocelového města svého zetě, inženýra Marcela Zodiaka (J. Hanzlík). Má se tam setkat se spojkou, inženýrem Garmonem, který pracuje pro Fortunu jako vyzvědač. Bohužel ale netuší, že Garmona zatkli a jeho syna Viktora (J. Potměšil) uvrhli do izolace. Marcel se s Viktorem setká a s jeho pomocí začíná boj za záchranu Fortuny a jejích obyvatel… Spisovatel Jules Verne napsal příběh, v němž působivě zobrazil hrozbu zneužití zkázonosné zbraně. Volně na motivy jeho románu vznikla televizní adaptace pod názvem Tajemství Ocelového města. Autorem scénáře byl Ondřej Vogeltanz, režie se ujal v roce 1978 Ludvík Ráža. (Česká televize)

(více)

Recenze (205)

campix 

všechny recenze uživatele

Tajemství ocelového města jsem měl vždy rád. Oblíbené české ztvárnění Verneovi knihy se zlatou generací českých herců. Děj není nikterak složitý, na druhou stranu je natolik zajímavý, že vás udrží napjaté během filmu až do finále. Strašně mi náladou připomínal film knížky Karla Čapka a ty já mám velmi rád. Česká klasika, která se nezapře. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

I vcelku minimálními prostředky dokázal režisér pěkně vystihnout atmosféru verneovek. Ocelové město je šedivé, stísňující, samá práce a žádná zábava... A i ten "holomráz" umně balancuje na hraně vážnosti a nesklouzává k parodii, byť trochu zní jak vyšetřovací metoda cimrmanovského inspektora Trachty. ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Byť Ráža obsadil do rolí dědiců vlastně opačné typy, Růžka coby laskavého budovatele Fortuny a Vinkláře jako dobyvatelského diktátora Ocelového města, vyšlo mu to. A Hanzlík, to byla vždy sázka na jistotu výborného výkonu. Poněkud mě překvapil Fišer hudbou, kterou bych spíše přisoudila Liškovi, jak je pompézní. A možná to je právě ta piha na kráse, která dělí tenhle film od dokonalosti. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Film jsem viděl mnohokrát a vadila mi na něm taková jakási čítankovitost, jakoby se film skládal z obrazů, příliš strojených, než aby mne strhly. Dnes vím, že tak je to správně, je to přece tribut verneovkám. Paralela na militantní prusko-německé cholerické hnutí počátku minulého století je zcela jasná a pořád má světu co říct. Kostýmy a celá výprava je moc pěkná, přesto je Tajemství ocelového města poněkud chladný a odtažitý počin...80% ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Jako milovník románů Julesa Verna jsem byl potěšen jak zpracováním námětu, tak hereckým obsazením. Jeden z dalších kvalitních snímků české kinematografie, kde se vedle sebe objevila celá plejáda skvělých herců. Vůbec, když se dívám na filmová zpracování verneovek, tak musím konstatovat, že snad jedině ty naše za něco stojí. Viděl jsem například 4 různé filmové zpracování slavného románu 20 000 mil pod mořem, včetně animované verze. Byla to vesměs hrůza. Nic než prznění klasického díla. Když jsem se díval na Tajemství ocelového města, jako bych četl knihu Ocelové město. Přitom to bylo zajímavé, a to i přesto, nebo právě proto, že si tam režisér nevymýšlel žádné „ptákoviny“. Vím, že se najde spousta českých filmů, které jsou lepší, ale přesto neváhám dát za 5*. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (20)

  • Trochu tezovitý, protivojnový príbeh pre mládež presvedčivo buduje pochmúrnu atmosféru Oceľového mesta, ktorého totalitné usporiadanie malo byť obrazom devastujúceho, vykorisťovateľského kapitalistického systému. (Raccoon.city)
  • Autorstvo tohoto románu vydaného prvýkrát v roku 1879 je sporné, lebo je doložené, že základom knihy bol text od iného francúzskeho spisovateľa dobrodružných kníh André Laurieho, ktorý Jules Verne prepracoval. (Raccoon.city)
  • Jak je řečeno na začátku filmu, Marcel (Jaromír Hanzlík) je architekt, podle jehož projektu bylo město Fortuna postaveno. Když však dospěje do zvláštní utajené projekční dílny v Ocelovém městě, náhle je odborníkem na technické řešení velkorážního děla. (Robbi)

Reklama

Reklama