Reklama

Reklama

O Janovi a podivuhodném příteli

(TV film)
všechny plakáty
TV spot

Obsahy(1)

Pojďme se podívat na výpravný koprodukční film na motivy pohádky H. Ch. Andersena, jehož dílo uchvacuje celé generace malých i velkých čtenářů svým poutavým dějem, malebnými detaily, svéráznými postavami a především nenásilným prolínáním skutečnosti a fantazie. I když příběh začíná neradostně, věřte, že se vše v dobré obrátí, jak to tak v pohádkách bývá... Po smrti otce vyžene Jana (T. Valík) z domova bohatý kupec. Nezbývá mu tedy nic jiného, než se vydat do světa. Na své trnité cestě potkává muže, kteří jedou do královského města získat ruku princezny Agnes (E. Vejmělková). Všichni však skončí jako zkamenělé sochy. Když v noci Jana přepadnou lapkové, objeví se tajemný muž (F. Bachschmidt dabovaný P. Haničincem) a Jana pomocí kouzelné hole zachrání. Kouzelná hůl a tajemný přítel mu pak pomohou překonat mnoho překážek, které jim připraví kouzelník Magnus (M. Habich dabovaný B. Rösnerem). Ten má totiž ve své moci princeznu Agnes a na svědomí má i její nápadníky. Na Janovi pak je, aby princeznu i nápadníky vysvobodil a pohádka mohla skončit svatbou… (Česká televize)

(více)

Recenze (212)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Tak jako mnoho mých vrstevníků, i já jsem se při prvních setkáních s touto "pohádkou" spíš bál a měl celkově nepříliš příjemné pocity - jako u některých starších vyloženě studiových "pohádek" (však víte, takové ty hodinovky) nebo u nejlepších záležitostí Juraje Herze jako byla Panna A Netvor nebo Deváté Srdce - však také i zde má hudbu pod patronací Petr Hapka. Pan režisér Ráža nicméně přesně vystihl pro dětské hlavičky asi až do dvanácti let nevhodné Andersenovo vyprávění dokonale. Zážitek je to rozhodně silný, rozhodně převyšující mnohé pohádky směřující přímo na plátna kin. "Jen" bohužel opravdu moc není pro děti:) 80% ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Tahle pohádka mě vždcky hodně děsila a to je špatně, takže nemůžu dát plné hodnocení, i když bych nakrásně chtěl, vše je to fantastické, i ta TV, jak se zmiňují ostatní... ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Celou pohádkou vládne poměrně ponurá atmosféra, takže by to mělo fagany docela zklidnit. Zápletka spočívá v tom, že kdo chce mít princeznu musí uhádnout její tři hádánky. Ač bych si s Evičkou Vejmělkovou hrozně rád zahrál na prince a princeznu, do hádanek bych nešel, v tom jsem blbej jak tágo. Stačilo když se mně jednou matikář zeptal, že z Prahy v 6:45 vyjel vlak co měl 3 nákladní vagony v jednom měl uhlí, ve třetím žito a kdyže dojede do Plzně ? Má odpověď "až dojede, tak dojede" ho neuspokojila a od tý doby se hádenek neučastním. Jan se naopak celej hrrr hádankářskejch hrátek s Evičkou účastnil, ale to se mu tu před holkou frajeřilo, když mu za prdelí stál ten dědek. S touto pohádkou bych příliš neoperoval před opravdu nejmenšíma dětma nebudí moc příjemných pocitů, ale jinak se docela vydařila. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jedna z těch pohádek, která svojí vážností a temnotou působí víc jako fantasy, což je vlastně na dnešní poměry dobře. Škoda jen, že se tu řada momentů opakuje (asi pro levnější produkci), a že tu řadu herců ani neznám. Nečeští kolegové ale nebyli vůbec zlí a Marián Labuda to s Pavlem Zedníčkem hezky uvolňovali. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Jen TV pohádka? - pro mě naprosto nepochopitelně, protože svojí kvalitou daleko předčí většinu tvorby, která kina jen prošumí. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Asi poslední skutečně dobrá filmová pohádka u nás natočená. Hapkova hudba, docela ponurá až hororová atmosféra, skvělí herci a výborné dialogy. Je zajímavé, jak se v komentářích objevuje, že se u ní pisatel jako malý bál. To já sice trochu taky, ale právě o to jí mám radši. Jen ať pohádky přinášejí pestřejší škálu pocitů, jen ať je nebezpečí velký. Jen ať dítě pochopí, co to má doopravdy být ta síla lásky, když se musí postavit nebezpečí, co je to skutečná odvaha, když musí přemoci strach. A co je to radovat se z okamžiků života, z okamžiků štěstí, o které se musíme sami zasadit. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Je to temné, depresivní, smutné, znepokojivé a nepochopitelné, co je to? Další Morienin oblíbený kousek! ♥ 2021: Dodávám svůj tradiční výkřik: Hapka! Struktura scénáře je velmi zajímavá, inspirace Hansem Christiánem je tam jasně zřetelná. Každý zvrat a krok je předpřipraven a podmíněn vnitřní logikou, nic se tam neděje jen tak halabala, děj i ideje odpovídají pohádkovému mýtu. V tom je to tradiční a nadčasové, ale zároveň jde o léčení princezniny deprese a to je zase velmi moderní prvek. V rámci filmových pohádek mi přijde výjimečné, jak obratně tady filmaři pracují s mimoslovním vyprávěním a "prostou" hereckou interakcí. Závěrečný "twist" je extrémně skvělý a vždycky mě při něm napadne, že kdyby byl David Lynch Evropan a natočil pohádku, vypadala by nějak takhle. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Z dětství si to pamatuju jen matně, tuším to na mě taky působilo strašidelně, dnes už mě to nestraší (snad jen s výjimkou obrůstání hrdiny křovím) a ani moc nebaví. Hudba samozřejmě dobrá, cestování po obloze je natočené dost působivě a pro Vejmělkovou mám slabost. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Tahle pohádka je docela zvláštní. Ale rozhodně ne špatná, spíš naopak. Když jsem byl malý, tak jsem se jí trošku bál, konkrétně toho podivného Janova přítele. Nikdy jsem nepochopil, co ta postava byla vlastně zač a nechápu to dodnes. Hodnotím 4*, málokdy člověk spatří takhle zajímavou a tajemnou pohádku navíc podpořenou mrazivou hudbou. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Jenda neměl přítele podivuhodného, ale spíše obdivuhodného, protože vydržet vedle takového vyměklého nechápavého sheeplovera, to bylo na metál. Koprodukce zanevřela na humor a vydala se výhradně temnou, lehce poetickou cestou. Obecně nic proti tomu, ale nyní mě vyděsily už jen tři věci. Psychedelická hudba připomínající komáří bzučení (sochy v zahradě), sešlý vrátný Kemr a především šedivá paruka Agnes Vejmělkové.. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Představa, že pohádky jsou určeny převážně dětem, je naivní a poněkud nedospělá. Zejména to platí v případech, kdy pohádka přerůstá do mýtu a navíc se šatí do rozvinutých psychologických zázemí svých vůdčích postav. Původní poslání této vyprávěnky pak vícerozměrově ožívá a blýská ligotá ve více rozměrech. Připočte-li se k tomu kvalitní hudba, pozoruhodný scénář, mistrná Rážova režie, zdařilá koprodukce hned čtyřdomá, předjímá se tak trochu Rada Evropy ve své nejpozitivnější reprodukci. Skvěle - magickorealisticky - jsou dotaženy i postavy obou zlodějíčků. Důslednost v i v detailu zdobí skutečného mistra. A tady je těch mistrů hned přehršel. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Jako mnozí rovněž nechápu, jak mohla tahle pohádka skončit jen jako televizní. Rozhodně patří k tomu nejlepšímu, co v pohádkové tvorbě v 90tých letech vzniklo. Strašidelná sice místy je, ale rozhodně ne jako třeba takové "Deváté srdce". Ta atmosféra je pohádková přímo fantasticky. Rovněž důkaz, že dobrá pohádka se obejde i bez známějšího hereckého obsazení. Na mou pohádkovou Top5 sice nedosáhla, ale pokušení dát jí plné hodnocení tu bylo. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Král má zahradu plnou soch s živýma očima a další nechce. Jeho pocit, že skulptur po zahradě má už víc než dost je natolik silný, že chodí sám otevírat adeptům na zkamenění, aby je od jejich úmyslu odradil. Problém je, že princezna je i přes svou divnou paruku natolik krásná, že ne všechny se odradit podaří. Tajemné a děsivé atmosféře pohádky dělá dobrou službu hudba. Není to pohádka pro malé děti, ale jakmile člověk téhle pohádce "doroste", může si už s klidem dát i nějaký regulérní horor. Co do atmosféry většina z nich za touhle pohádkou kulhá. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Ludvík Ráža nám na počátku devadesátých let předložit dva kusy, které zvládly vyděsit hned několik generací diváků. Přitom šlo primárně o pohádky, které mají pohladit na duši. Jenže Sedmero krkavců a O Janovi a podivuhodném příteli nám spíš vtloukají do hlavy, že Vánoce u televize musejí být depresivní, chladné a místy až ošklivé. Sice dokázaly udržet naši pozornost, ale kdejaké dítě při vzpomínce před spaním na Chrta Borise Rösnera nebo dominantní Chýlkovou na straně jedné a znepokojivou atmosféru na té druhé, musí hůř usínat. Tedy alespoň v dané době. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Měl jsem za to, že jsem tuto pohádku měl už dávno ohodnocenou, nebo mi mé záznamy nevědomky čsfd maže, tak nevim :-/ Jinak tohle je docela drsná pohádka, né úplně pro malé děti. Má temnou atmosféru a ta hudba je opravdu deprimující. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Nejvíc filmu, který by snad byl i výborný, ublížilo televizní určení pro Německo. Podivné mezinárodní obsazení, nepříliš věrohodné postsynchrony, absence kvalitních triků, sečteno a podtrženo bída a bída. ()

Hunt 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších pohádek vůbec, výborná výprava, příběh, hudba, režie,... má nejoblíbenější ! ()

Reklama

Reklama