Reklama

Reklama

O Janovi a podivuhodném příteli

(TV film)
všechny plakáty
TV spot

Obsahy(1)

Pojďme se podívat na výpravný koprodukční film na motivy pohádky H. Ch. Andersena, jehož dílo uchvacuje celé generace malých i velkých čtenářů svým poutavým dějem, malebnými detaily, svéráznými postavami a především nenásilným prolínáním skutečnosti a fantazie. I když příběh začíná neradostně, věřte, že se vše v dobré obrátí, jak to tak v pohádkách bývá... Po smrti otce vyžene Jana (T. Valík) z domova bohatý kupec. Nezbývá mu tedy nic jiného, než se vydat do světa. Na své trnité cestě potkává muže, kteří jedou do královského města získat ruku princezny Agnes (E. Vejmělková). Všichni však skončí jako zkamenělé sochy. Když v noci Jana přepadnou lapkové, objeví se tajemný muž (F. Bachschmidt dabovaný P. Haničincem) a Jana pomocí kouzelné hole zachrání. Kouzelná hůl a tajemný přítel mu pak pomohou překonat mnoho překážek, které jim připraví kouzelník Magnus (M. Habich dabovaný B. Rösnerem). Ten má totiž ve své moci princeznu Agnes a na svědomí má i její nápadníky. Na Janovi pak je, aby princeznu i nápadníky vysvobodil a pohádka mohla skončit svatbou… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (212)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Asi poslední skutečně dobrá filmová pohádka u nás natočená. Hapkova hudba, docela ponurá až hororová atmosféra, skvělí herci a výborné dialogy. Je zajímavé, jak se v komentářích objevuje, že se u ní pisatel jako malý bál. To já sice trochu taky, ale právě o to jí mám radši. Jen ať pohádky přinášejí pestřejší škálu pocitů, jen ať je nebezpečí velký. Jen ať dítě pochopí, co to má doopravdy být ta síla lásky, když se musí postavit nebezpečí, co je to skutečná odvaha, když musí přemoci strach. A co je to radovat se z okamžiků života, z okamžiků štěstí, o které se musíme sami zasadit. ()

Miseet 

všechny recenze uživatele

Opravdu velice zvláštní snímek. Pokaždé mám po dokoukání takový nepříjemný pocit, ale právě proto se řadí k jedné z mých nejoblíbenějších, jelikož si tuhle pohádku stále pamatuji, ikdyž jsem ji viděla kdysi kdysi hodně hodně dávno. Vládne zde opravdu temná, ponurá, šedá atmosféra a vyvolává opravdu divné pocity. Příběh je sice jednoduchý a podobných námětů existuje spousta, ale stejně je tu něco, co dělá tuhle pohádku vyjímečnou a já osobně ji považuji za mnohem lepší počin, než kdejaké jiné pohádky, které ovládají naše televizní obrazovky každé Vánoce. Je to opravdu velká škoda, že je spíše taková zapomenutá a spousta lidí na ní ani nenarazila. Za mě rozhodně doporučuji, je to něco, co mi uvízlo v hlavě dosud. Celý filmový zážitek ještě umocňuje volba herců v čele s princeznou Agnes, alias Evou Vejmělková, která je zde oravdu půvabná. ()

Reklama

berg.12 

všechny recenze uživatele

Jako mnozí rovněž nechápu, jak mohla tahle pohádka skončit jen jako televizní. Rozhodně patří k tomu nejlepšímu, co v pohádkové tvorbě v 90tých letech vzniklo. Strašidelná sice místy je, ale rozhodně ne jako třeba takové "Deváté srdce". Ta atmosféra je pohádková přímo fantasticky. Rovněž důkaz, že dobrá pohádka se obejde i bez známějšího hereckého obsazení. Na mou pohádkovou Top5 sice nedosáhla, ale pokušení dát jí plné hodnocení tu bylo. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Tak jako mnoho mých vrstevníků, i já jsem se při prvních setkáních s touto "pohádkou" spíš bál a měl celkově nepříliš příjemné pocity - jako u některých starších vyloženě studiových "pohádek" (však víte, takové ty hodinovky) nebo u nejlepších záležitostí Juraje Herze jako byla Panna A Netvor nebo Deváté Srdce - však také i zde má hudbu pod patronací Petr Hapka. Pan režisér Ráža nicméně přesně vystihl pro dětské hlavičky asi až do dvanácti let nevhodné Andersenovo vyprávění dokonale. Zážitek je to rozhodně silný, rozhodně převyšující mnohé pohádky směřující přímo na plátna kin. "Jen" bohužel opravdu moc není pro děti:) 80% ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Celou pohádkou vládne poměrně ponurá atmosféra, takže by to mělo fagany docela zklidnit. Zápletka spočívá v tom, že kdo chce mít princeznu musí uhádnout její tři hádánky. Ač bych si s Evičkou Vejmělkovou hrozně rád zahrál na prince a princeznu, do hádanek bych nešel, v tom jsem blbej jak tágo. Stačilo když se mně jednou matikář zeptal, že z Prahy v 6:45 vyjel vlak co měl 3 nákladní vagony v jednom měl uhlí, ve třetím žito a kdyže dojede do Plzně ? Má odpověď "až dojede, tak dojede" ho neuspokojila a od tý doby se hádenek neučastním. Jan se naopak celej hrrr hádankářskejch hrátek s Evičkou účastnil, ale to se mu tu před holkou frajeřilo, když mu za prdelí stál ten dědek. S touto pohádkou bych příliš neoperoval před opravdu nejmenšíma dětma nebudí moc příjemných pocitů, ale jinak se docela vydařila. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (4)

  • Film se od knižní předlohy liší. Zatímco ve filmu můžeme o identitě tajemného přítele spekulovat, v pohádce „Vandronik“ od Hanse Christiana Andersena vyjde najevo, že přítelem byl právě ten umrlec, kterého Jan (Tomáš Valík) ochránil před okradením lupiči. (Nick321)
  • Natáčení probíhalo také na hradě Bouzov. (pávek)

Reklama

Reklama