Reklama

Reklama

O Janovi a podivuhodném příteli

(TV film)
všechny plakáty
TV spot

Obsahy(1)

Pojďme se podívat na výpravný koprodukční film na motivy pohádky H. Ch. Andersena, jehož dílo uchvacuje celé generace malých i velkých čtenářů svým poutavým dějem, malebnými detaily, svéráznými postavami a především nenásilným prolínáním skutečnosti a fantazie. I když příběh začíná neradostně, věřte, že se vše v dobré obrátí, jak to tak v pohádkách bývá... Po smrti otce vyžene Jana (T. Valík) z domova bohatý kupec. Nezbývá mu tedy nic jiného, než se vydat do světa. Na své trnité cestě potkává muže, kteří jedou do královského města získat ruku princezny Agnes (E. Vejmělková). Všichni však skončí jako zkamenělé sochy. Když v noci Jana přepadnou lapkové, objeví se tajemný muž (F. Bachschmidt dabovaný P. Haničincem) a Jana pomocí kouzelné hole zachrání. Kouzelná hůl a tajemný přítel mu pak pomohou překonat mnoho překážek, které jim připraví kouzelník Magnus (M. Habich dabovaný B. Rösnerem). Ten má totiž ve své moci princeznu Agnes a na svědomí má i její nápadníky. Na Janovi pak je, aby princeznu i nápadníky vysvobodil a pohádka mohla skončit svatbou… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (212)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Když pominu pár špatných efektů (a hlavně ten s ptáky a boje s nimi, protože hůř to už vypadá snad jen v Ptákodemii), tak tomu ani nemám co vytýkat. Tohle se mi totiž líbilo hodně. Má to skvělou atmosféru, zajímavý, dobře vedený a vypointovaný děj, je to skvěle natočené a skvěle zahrané (dokonce zde hraje i Labuda), dobře se mi na to dívalo a vůbec jsem se u toho nenudil... Fakt, moc mile mě to překvapilo. A to mě hrané pohádky moc neberou a líbí se mi jich jen pár, ale tahle odedneška bude patřit k těm výjimkám. Ráža mi zde opět potvrdil, že fakt umí, i když ani jemu se ne vždy všechno povedlo. Nicméně Poslední propadne peklu od něj mám pořád o trochu radši, ale i tak se mi O Janovi a podivuhodném příteli líbilo fakt hodně. Naposledy jsem takhle nadšený z hrané pohádky byl u Princezny a půl království - což je sice nedávno, ale předtím dlouhou dobu vůbec nic. 5* ()

packa 

všechny recenze uživatele

Moje hodnocení se velice liší od názoru velké většiny divácké obce, mám pro to ale svůj důvod. Tradiční česká filmová pohádka má obsahovat humor a toho se mi zde hrubě nedostává. Zlo nemá být nemilosrdně zlé, nýbrž neskutečně hloupé a ve finále zesměšněné (Miloš Kopecký v Pyšné princezně, generálové Kemr a Vostřel v Šíleně smutné princezně, správce Preiss a kaprál Nárožný v pohádce S čerty nejsou žerty....). Tento snímek se tradice nedrží, je temný až hororový a dle mého názoru nevhodný na štědrovečerní primetime, kde jsem ho před lety jako dítě poprvé spatřil a zkazil si tím celé vánoce. ()

Reklama

mchnk 

všechny recenze uživatele

Tak bohatá koprodukce a tak slabý výsledek? Klasický příběh o zakletí, zlu, dobru a vše přenášející lásce, lze nalézt ve spoustě jiných pohádek. Temná atmosféra, zapříčiněná skvělou Hapkovo hudbou a dokonalým dobovým projevem Josefa Kemra, je nepochybně perfektní. Ostatní herecké výkony, v čele s Tomášem Valíkem, film sráží hodně dolů. V některých případech nepřirozeně rušící dabing a velmi tuctová režie - Závěrečný souboj velmi slabý. Zdařilá dvojice zlodějíčků, kteří vedle Kemra jako jediní splňují, svým projevem, dobovou atmosféru, mi k vyššímu hodnocení taky už nepomohou. Skvělý potenciál, který si zasloužil daleko preciznější uchopení. ()

Shaqualyck 

všechny recenze uživatele

Marná sláva - dánský černokněžník Andersen by i našeho Nebojsu přiměl k výměně plenkových kalhotek. Jeho pohádkové horůrky dokázali totiž vždy velmi spolehlivě rozechvět nejeden dětský svěrač. Velice dobře si vzpomínám, nakolik solidní noční můry jsem z téhle temné hrůzy (na pomezí fantasy) tehdy měl. Málokterá pohádka se může podobným atributem depresivního děsu pochlubit. Snad 'Malá mořská víla', ale to jsme zase na začátku... ()

Theraphosa 

všechny recenze uživatele

Nevím nevím, jestli by tohle měla být zrovna pohádka, protože, ač mi už byl nějakej ten pátek, co jsem to viděl, moc pohádkové mi to tedy nepřišlo. Spíše strašidelné. Ale příběh byl velice originální a herci výteční. Kvalitě snímku je netřeba se podivovat- stačí se podívat na vlaječku a hned je jasné, jak to se sponzoringem bylo...69% ()

Galerie (28)

Zajímavosti (4)

  • Natáčení probíhalo také na hradě Bouzov. (pávek)
  • Film se od knižní předlohy liší. Zatímco ve filmu můžeme o identitě tajemného přítele spekulovat, v pohádce „Vandronik“ od Hanse Christiana Andersena vyjde najevo, že přítelem byl právě ten umrlec, kterého Jan (Tomáš Valík) ochránil před okradením lupiči. (Nick321)

Reklama

Reklama