Reklama

Reklama

France

  • Francie France (více)
Trailer 3

Film France zobrazuje život hvězdné televizní reportérky, polapené ve spirále událostí, které zapříčiní její pád. Film osciluje mezi dramatem a komedií a snaží se vytvořit paralelu mezi osobní a veřejnou krizí mladé ženy a obrazem současné Francie. Obecnější satirický rozměr snímku se pak ponejvíce dotýká tématu zpracování informací televizními kanály. (Film Europe)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (34)

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

France (2021) si své místo v mé top 10 za rok 2022 našlo především kvůli tomu, že jsem ze všech filmů, na které jsem byl letos v kině (pravda, tolik jich zase nebylo), o tomto přemýšlel nejdéle, resp. nejčastěji jsem se k němu ve svých myšlenkách vracel. Inu Dumont, všechny jeho filmy mě vyprovokovaly k zamyšlení (nejsilnějšími zážitky mně byly filmy Twentynine Palms a Hors Satan; i ty už jsem viděl opakovaně, stejně tak je mohu každému doporučit) Taktéž jsem díky němu objevil Léu Seydoux (ne že bych s ní předtím nic neviděl, ale teprve tu jsem si uvědomil, jak je to výborná herečka), v závislosti na tomto filmu jsem si tuto herečku umístil ve své top 10 hereček (často to obměňuji, hereckým topka je pro mě spíše rozcestníkem než výrazem nekritického obdivu, připomínkou toho, kdo si zaslouží, abych se jeho/její filmografii podrobněji věnoval; asi hlavně kvůli Lée kouknu na nejnovější bondovky). Ale vraťme se k reflexi samotného filmu, k čemu jsem dospěl, čím mě tento film nadchnul? Dvojím (spojité nádoby): I. Vizi světa (takovou ironickou šlehou), v němž to nejhorší, co se vám může stát, že se vám splní sny (v tomto ideální protiklad k dalšímu filmu z mé top 10 2022 – Sedlákovu filmu Domestik), že se stanete slavnou, lidé vás budou poznávat na ulici, budou se chtít s vámi fotit. Jak vidno, i to, že se vám v životě daří, z vás nutně nemusí udělat šťastnou bytost. K tomu viz osudy dětských hollywoodských hvězdiček (L. Lohan, M. Culkin, D. Barrymore). Proč ale byla France i přes svůj nepopiratelný úspěch, přes své bohatství nešťastnou? Vykládám si to tak, že byla nešťastná, jelikož byla redukována na obraz, ikonu! A obrazy… II. To hlavní, co si odnáším z tohoto filmu je zjištění, že obrazy nutně falšují skutečnost, korumpuji ji. Sama France v terénu (Sahel, Středomoří) nezaznamenává to, co vidí, ona skutečnost inscenuje. Jinak řečeno, mezi realitou a její reprezentaci zeje mezera, nepřeklenutelná propast. Vivat Jacques Derrida! Obraz – a to je dle mého to, čeho se France nejvíc děsila – nikdy nemůže být pravdivý. Co je tedy v tomto světě (ve světě, v němž jsme uvězněni mezi obrazy) pravdivého? Tváře! Tvář (a to i tvář krajiny) je jevištěm pravdy. Proto tak dlouho kamera čte v obličeji France (jakoby se snažila vyvolat ducha Dumontova oblíbeného filmu - Dreyerova Utrpení Panny orleánské), proto tak dlouho setrvává na horském masívu Alp. I když se člověk živí přetvarováním (a tím se novináři živí; o politicích, druhé nejfrekventovanější profesi v tomto filmu, ani nemluvě), je to nakonec tvář, kdo nám při pozorném zkoumání vždy prozradí, s kým máme tu čest! Vivat Emmanuel Levinas! [27.4.2022, 11.12.2022] ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Zaujímavé, pútavé, a predovšetkým výstižná reflexia dnešného sveta. Aj keď to bolo poňaté miestami ironickým štýlom (čo by som v tomto prípade aj oželel), no ako finálny výsledok to malo rozhodne čo povedať. V podstate to bol jeden z tých filmov "na zamyslenie". Hlavnej postavy mi bolo občas ľúto, no zároveň mi bola miestami dosť nesympatická, teda jej správanie. Film mal viacero hluchých fáz, a niektoré zas prehrmeli na môj vkus až príliš rýchlo, takže tomu chýbala taká vyváženosť. Každopádne, dobrý film, ktorý sa oplatí vidieť - ale zároveň si myslím, že tam zostala dosť veľká rezerva v potenciáli. 3* ()

Reklama

Ivi06 

všechny recenze uživatele

Chápu, co se film snažil říci, ale bohužel mi to vůbec nesedlo. Od hereckého výkonu Léy Seydoux (bohužel jsem jí nevěřila jediné slovo, jediný pohled, její trápení) po vleklé tempo filmu... strašně mě to nudilo a dost jsem u toho trpěla. Určitě nepomohlo ani to, že všechny postavy filmu mi byly extrémně nesympatické. Francouzské filmy chválím kudy chodím... tohle bohužel ani chválit ani doporučovat nebudu. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Léu Seydoux so spuchnutým okom tu niektorí považujú za najkrajšiu Francúzku. Buď ide o vrodený astigmatizmus, alebo vo Francúzsku žijú len takéto mátohy. Čo sa čiastočne aj potvrdilo, keď jej tu za kolegyňu nasadili nejakú údajne ženu s fľakom na ksichte a rypákom ošípanej. Film ale dobre ukazuje na aspekty televízneho života, kde sa mnohé reportáže len nafingujú, len aby bola sledovanosť. A ovečky to zožerú. Osobná rovina moderátorky bola zas o niečom inom. Komédia to nie je ale ani zďaleka. ()

ancientone 

všechny recenze uživatele

Nepríjemná filmová štúdia jednotlivca, jeho okolia a spoločenského nastavenia, v ktorom funguje. A treba dodať, že vyvolanie pocitov diskomfortu u Dumonta funguje aj bez toho, aby išiel do vyslovene explicitných a šokujúcich momentov (dôležitý aspekt napríklad v porovnaní s Titánom Julie Ducournau, hitom minuloročného Cannes). Viac tu. ()

Galerie (26)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama