Reklama

Reklama

Studená válka pod ledem

(TV film)
  • Německo Die Stadt unter dem Eis - Kalter Krieg auf Grönland (více)
Německo, 2019, 52 min

Režie:

Peter Bardehle

Hudba:

Nils Kacirek

Obsahy(1)

Jedním z největších projektů studené války je Camp Century – podzemní jaderná základna. Thule v Grónsku se stalo výchozím bodem pro budování tohoto podzemního města, které mělo mimo jiné dokázat připravenost USA i pro ty nejhorší scénáře... Během studené války v roce 1959 americká armáda postavila vůbec první město pod ledem daleko v pustinách Grónska. V zamrzlém podzemí bylo vybudováno 21 tunelů s izolovanými ubikacemi pro 200 vojáků. Nechyběl ani nukleární reaktor, který zajišťoval topení a elektřinu. Kemp Century byl zkušebním projektem. Pokud by se osvědčil, došlo by k uskutečnění přísně tajného plánu Iceworm. V tunelech hluboko pod ledem mělo být umístěno šest stovek nukleárních hlavic s dlouhým doletem. O sedm let později musel být Kemp Century opuštěn kvůli nečekaným posunům ledu, které způsobily jeho zkázu. Na místě zůstalo více než 10 tisíc tun radioaktivního a toxického odpadu, zamrzlého pod ledem. Ale podle glaciologů z Kanady a Švýcarska by to tak nemuselo vydržet navždy. Vědci tvrdí, že kvůli klimatickým změnám a neustálému tání ledu hrozí rozmrznutí nebezpečného materiálu kolem roku 2090. Potravní řetězec Arktického moře je nepředstavitelně ohrožen. Jaké důsledky bude mít studená válka pod ledem? (TV Prima)

(více)

Recenze (3)

mira007 

všechny recenze uživatele

Fascinující epizodka ze studené války, kdy Američané vybudovali Camp Century – podzemní jaderná základnu v Grónsku 30m pod zemí v ledovci poháněnou malým jaderným reaktorem pro 200 lidí. A ještě to zdokumentovali od A do Z pro případ propagandy. Zajímavá ukázka lidských dovedností. ()

oashi 

všechny recenze uživatele

Od glaciologie po atomové technologie. Šest let fungovala 6-30 metrů pod ledem americká vojenská základna na severním výběžku Grónska: na skále zbudované letiště Thule, jako výchozí bod, o 200 km dále Camp Century, již v ledovci (tlustém 1,5 km), úmyslně. Měli tam s sebou atomovou elektrárnu (reaktivována, s nedostatečným stíněním, tedy s ohrožením posádky ve vedlejším tunelu radioaktivitou), palivové tyče (i vyhořelé, vyměněné ve spartánských podmínkách a naivně), naftu, obytné buňky pro teploty -30 °C, spousty odpadů z provozu, i toxických... Politika: Sputnik, Gagarin, Chruščov a jeho syn (ten tu i vystupuje), vliv Kubánské krize... Keneddy Chruščova vyděsil svou rozhodností (Jakýkoli útok budeme považovat za útok na USA!), raději se z Kuby zas stáhl. Záměr byl stavět železnici v tunelech pod ledem směrem k raketovým silům: Měl to být následný projekt IceWorm, protože Century byla jen průzkumem možností. Totiž jako námořnictvo dostalo atomové ponorky a letectvo rakety MinuteMen, zde měly být rakety IceMen: Také s atomovými hlavicemi, jen na půl vzdálenosti do Moskvy, v porovnání s územím samotných USA, tedy mnohem přesnější. Jenže ledovec se hýbe, obytné buňky propouštějí teplo (teplota -30 °C nebyla dodržena), tunely trpěly na závaly a vůbec... Senát toto (asi?) zastavil, i přes celkově spíše kladné hodnocení: Reaktor odvezli, jinak tam vše zůstalo. Rok tam sloužil i osmnáctiletý Dán, čerstvý maturant: civil, kvůli PR. Fotil úplně všechno, dnes je to veřejné. USA chtěly zem odkoupit, kompromisně Dánsko přistoupilo k pronájmu. Dnes se Grónsko snaží o samostatnost na Dánsku, to však mlží, o projektu starém 70 let nic neříká, vláda neodpovídá, něco tají. A odpad v opuštěné základně se 70 m pod ledem a sněhem pohybuje spolu s ledovcem k moři, do zálivu: Za dalších 70 let ho dosáhne. Odpad nedávno sledovala výprava: Na povrchu již dávno není nic vidět, měli však georadar. Vrtat přímo do odpadu nemohli, do 70 m se však dovrtali: Neprůkazné. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama