Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Our Mutual Friend (Náš společný přítel) je čtyřdílnou televizní adaptací stejnojmenného románu Charlese Dickense. Vypráví příběh dvou párů, které, aby mohly dojít štěstí, musí překonat řadu překážek – předpojatou společnost, vlastní touhy nebo tajemnou minulost. Právník Eugene Wrayburn (Paul McGann) z vyšších společenských kruhů se zamiluje do Lizzie Hexam (Keeley Hawes), dcery muže, jehož prací je lovit mrtvá těla z Temže a který se tak nachází mezi těmi nejnižšími z nejnižších. Kromě společenských předsudků se jim staví do cesty i učitel Bradley Headstone (David Morrissey), který se z lásky k Lizzie dostane na pokraj šílenství a neváhá se zastavit ani před vraždou, aby Lizzie získal. Druhý pár představuje Bella Wilfer (Anna Friel), která se hodlá vdát tak, aby zbohatla, a John Rokesmith (Steven Mackintosh), muž, o kterém nikdo nic neví a který se bezhlavě zamiluje do krásné Belly, ale ta ho vytrvale odmítá, protože Rokesmith nesplňuje její představu o bohatství. Ale je tu ještě závěť zesnulého Johna Harmona, která říká, že jeho majetek závratné výše zdědí jeho syn, jen pokud si vezme právě Bellu. Lidé věří, že syn zahynul při nehodě na lodi, ale je to pravda? A pokud ne, tak kde se nachází?

Spletitý příběh plný tajemství, úklad, pletich, zrady, lásky a nečekaných rozuzlení natočila spolenost BBC v roce 1998. (maku1304)

(více)

Recenze (4)

pipapa 

všechny recenze uživatele

Kdo na tohle vydrží koukat i podruhé, potřetí atd., tak toho upřímně obdivuji. Totálně přebujelý a spletitý děj/námět je často dosti nereálný, mluvený text je místy tak podlézavě dokonalý až přepizděný, že se z něj zvedá žaludek. A celé se to táhne a táhne nekonečných šest hodin ubíjejícím tempem i ubíjející nezábavnou formou zpracování. Poslední oddíl - červená knihovna par excellence - jsem už brala rychloposuvem. Bud´ Čárlímu už strašilo v bedně, když smolil svoji poslední knihu, nebo je naopak kniha tak dokonalá a komplikovaná, že převést ji na filmové plátno je nad lidské síly. A tady je toho důkaz v podobě krutě unylé, k-smrti-nudící a zdlouhavé slátaniny. Es wird keine Wiederholung geben! ()

IdaHutt 

všechny recenze uživatele

Působivý přepis Dickense, plný tajemných zápletek, kontrastů mezi opulentním bohatstvím a drásavou chudobou, bizarních motivů, naturalismu a brutality. Nepostrádá ani nutnou dávku ironie a romantiky. Nenechá diváka chladným, avšak asi nebudu mít psychickou sílu se na tento výborně natočený příběh někdy podívat podruhé. Skvělé postavy, zejména na posedlého "schoolmastera" těžko hned tak zapomenu. ()

Reklama

burina 

všechny recenze uživatele

Typický Dickens. Zobrazená celá paleta spoločnosti, od úplnej spodiny až po smotánku, s úkladami, tajomnou minulosťou postáv, ale hlavne láskou. Je zrejmé, že to nakoniec všetko dopadne dobre, inak by sme sa predsa na kostýmové drámy nedívali. A nenechajte sa odradiť pomalším úvodom, ďalšie časti stoja zato, rovnako ako aj pohľad na mladučkú Annu Friel a Keeley Hawes. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Když pominu fakt a doslova naši mezinárodní kulturní ostudu, že tato předloha dosud nebyla česky vydána (zatímco zpoloviny napsaná Záhada Edwina Drooda ano, což nedává absolutně smysl, když uvážíme, že Náš Vzájemný Přítel jest posl. dokončenou mistrovou prací, kterou měl původně Odeon snad v plánu na konci 80tek v rámci špičkové edice, knihovna klasiků/spisy Ch.Dickense. Hl., že tady máme kompletní klenoty typu 50 odstínů a tuny norských detektivek, bez kterých by se světové písemnictví v klidu obešlo) a tudíž je to jediná adaptace, kterou zatím nemohu srovnávati s předlohou (na originál si zatím netroufám) tak vlastně asi jediným mírným nedostatkem jest dle mého, režisérův nezájem a chladný odstup od herců a jejich ztvárnění postav. Protože a tohle vím naprosto jasně,Dickensovy postavy (ať kladné či záporné) byl vždy naprosto v drtivé většině, realistické a živé, že přímo vyskakovaly ze stránek jeho knih. Byly plné, emocí, citových vzplanutí a dalších lidských projevů chování. Tady jsem měl celou dobu pocit, že se řeklo hercům (výborným, musím dodati) co mají dělat a pak šel režisér na oběd zatímco oni hráli a kameraman, točil.:) Předpokládám totiž, že ostatní adaptace to mají jinak. Leč, zatím nemohu srovnávati a tudíž se zabývám jen touto. A potvrzuji co napsala burina, ano vskutku jest 1.díl opravdu relativně pomalý a někdo by až řekl, nezáživný...ale pak se to rozjede a 3. a 4. jsou jízdou, kterou mohl stvořiti jen NENAPODOBITELNÝ. Jak se mistr sám prý označoval. P. s. postava učitele je fakt jeden z psychovrcholů, celé této téměř 6h, adaptace. A šílený vězeň Walter Golic z Aliena 3 (to byl ten parádní magor, co ho pak v plné verzi, pustil ven) v kladné a velmi psychedelické roli, velmi příjemně překvapil. Kdo ho zná v originále ví, že má dosti hypnotický hlas. Což musí (dle mého) dost působiti na ženy.;) Tedy aspoň zde ano. ()

Galerie (21)

Reklama

Reklama