Reklama

Reklama

Šachový veľmajster Peter Sanderson (CHRISTOPHER LAMBERT) je jedným z najlepších hráčov na svete. Počas posledného zápasu na turnaji, kde chce obhájiť svoj titul majstra sveta, sa však začnú diať záhadné veci. Niekto totiž jeho hru hrá o krok vopred, nie však na šachovnici s figúrkami. Jeho šialená vražedná hra sa totiž odohráva v realite a figúrkami sú mŕtve mladé ženy. Kapitán Frank Sedman (TOM SKERRITT) a detektív Andy Wagner (DANIEL BALDWIN) začínajú sériové vraždy vyšetrovať a všetky stopy vedú k Sandersonovi. Psychiatrička Kathy Sheppardová (DIANE LANEOVÁ), ktorá Petra dobre pozná, tvrdí, že nie je páchateľom. Telefonicky ho totiž kontaktuje vrah, ktorý ho vyzve na šachový súboj. Každý Petrov chybný ťah však znamená smrť niekoho nevinného. Vraždy pokračujú a policajní vyšetrovatelia sa musia rozhodnúť, či je Sanderson zabijak, alebo je aj on len figúrkou v hre kohosi iného. A Peter Sanderson sa rozhodne konať odhaliť tajomného vraha a očistiť tak svoje meno... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (136)

klima777 

všechny recenze uživatele

Mám psychothrillery ve velké oblibě. Jenže Tah jezdcem působí neskutečně amatérsky (v záporném slova smyslu); navíc při poslechu některých dialogů a sledování interiérů, jakož i exteriérů, mám pocit, že jsem se nedopatřením prolomila do světa, jemuž vládne demiurgos jménem J. R. Ewing. Jedná se o čistě subjektivní dojem, opravdu nehodlám nikoho urazit, tudíž se vydávám směr Skotská vysočina a tuto lekci nudy a jakési podivně nesoustředěné filmařiny, která by ráda fungovala jako chytrý a napětím překypující pohyblivý obrázek (a ono to nejde... Knight Moves vzniklo v 90. letech, ale až na pár pěkných záběrů vězí hluboko v letech 80.), nechávám daleko za sebou. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

V době svého vzniku solidní krimi, kdy byl Lambert lehce charismatická hvězda na špicce své kariéry. V roce 1992 se film promítal v kinech s výborným porevolučním dabingem (Lambert=Petr Svoboda, Laneová=Vilma Cibulková, atd) od Intersonic. Naneštěstí v DVD vydání je přítomen dabing nový z roku 2005, který díky odfláknutí režie prozrazuje vraha divákovi s běžným sluchem už poměrně brzo. ()

Reklama

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Netušila jsem, že Christopher Lambert je francouzský herec. Nikdy jsem o něj jako o herce moc nestála. Když natočil Highlandera, tak mě to vůbec v jeho podání neoslovilo. Ovšem v tomto thrilleru "Tah jezdcem" se dobře zhostil úlohy geniálního šachového hráče i s "pokrovým ksichtem". Chvílemi jsem i zapochybovala o jeho nevině. Zviklal můj úsudek a to je jen dobře. Protože neexistuje hodnocení 3,5 - dávám 4*. ()

Fanak 

všechny recenze uživatele

Prozradit hned na začátku hlavní motiv vraha mi přijde naprosto hloupé. Pak už je totiž docela jedno, kde se vlastně skrývá. Způsob, jakým scénárista ve finále sprovodí ze světa oba policisty i psychopatického vrahouna je hluboko za hranicí trapnosti a Lambert mě zde herecky rozhodně nepřesvědčil. Pozitiva? Ani nevím. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Tak v tomhle thrilleru bylo možné obvinit snad asi opravdu každého, včetně toho slepého šachisty. Dvojice psychicky narušených postav by nevadila, kdyby se ovšem nejednalo o detektivy. Lambert musí být veliký režisérův oblíbenec, protože si mohl vklidu potěžkat vnady Diany Lane. Vraha jsem neodhalil a bylo mě to i srdečně docela jedno. Tušil jsem že to bude někdo kdo se v příběhu prakticky mihl. Půlka věcí zůstala nevysvětlených, tohle nám v 90. letech ovšem často stačilo. Hlavně když u toho tekla krev. 55% ()

Galerie (36)

Zajímavosti (1)

  • Film se původně měl natáčet v San Franciscu, ale producentům se zdálo, že tam je natáčení příliš drahé, tak film natočili ve Vancouveru. (Trajektt)

Reklama

Reklama