Tah jezdcem
Mysteriózní / Thriller
USA / Německo, 1992, 108 min
Carl SchenkelHudba:
Anne DudleyPlakáty
Šachový veľmajster Peter Sanderson (CHRISTOPHER LAMBERT) je jedným z najlepších hráčov na svete. Počas posledného zápasu na turnaji, kde chce obhájiť svoj titul majstra sveta, sa však začnú diať záhadné veci. Niekto totiž jeho hru hrá o krok vopred, nie však na šachovnici s figúrkami. Jeho šialená vražedná hra sa totiž odohráva v realite a figúrkami sú mŕtve mladé ženy. Kapitán Frank Sedman (TOM SKERRITT) a detektív Andy Wagner (DANIEL BALDWIN) začínajú sériové vraždy vyšetrovať a všetky stopy vedú k Sandersonovi. Psychiatrička Kathy Sheppardová (DIANE LANEOVÁ), ktorá Petra dobre pozná, tvrdí, že nie je páchateľom. Telefonicky ho totiž kontaktuje vrah, ktorý ho vyzve na šachový súboj. Každý Petrov chybný ťah však znamená smrť niekoho nevinného. Vraždy pokračujú a policajní vyšetrovatelia sa musia rozhodnúť, či je Sanderson zabijak, alebo je aj on len figúrkou v hre kohosi iného. A Peter Sanderson sa rozhodne konať odhaliť tajomného vraha a očistiť tak svoje meno... (oficiální text distributora)
Djkoma
Radší si šachy zahraju, než sledovat tento film.(30.7.2005)
Malarkey
Mysteriózní je to jediný, co je na tomhle filmu temný. Jinak to vypadá ve všech ohledech staře, nudně a absolutně nezajímavě.(23.5.2011)
║Rozpočet $-miliónov║Tržby USA $923,418║Tržby Celosvetovo $13,668,149║ Podľa mňa až moc trendovo sa to chcelo zviesť na hite roka 1992 Základný inštint a preto to aj tak zlyháva a stáva sa to pre nesúlad deja len priemerný thriller, kamera a miestami napätie fajn. /55%/(19.5.2009)
mandes
rozpočet : ? tržby americke : $923,418(20.12.2006)
tron
Nečakane kvalitný psychologický triler. Hoci by sa mohlo zdať, že ŤAH JAZDCOM je trilerové béčko z 80. rokov á la MODRÁ OCEĽ, jedná sa o nadpriemerný psychologický kúsok. Šach ešte nikdy nebol taký napínavý! Skvelý Tom Skerritt vo výraznej podpornej úlohe podozrievavého policajta, ťahajúci celý film snáď ešte charizmatickejšie, ako titulný (a v tom čase riadne hviezdny) Christopher Lambert.(19.5.2006)
movie
Hodně standardní thriller!Lambert, Laneová i Skerritt jsou velmi dobří!K podobným snímkům by se měl Lambert vrátit.(31.8.2002)
Subjektiv
Kdopak je tak naivní a myslel by si, že zločince by měli chytat policisté od kriminálky? Nikdo samozřejmě, aždému je jasné, že šachového vrahouna nejlépe dopadne šachista, vraha zahradníka zahradník atd. Ale dost ironie, stejně v ní má hlavní výtka nevězí. Od filmu s kriminální zápletkou, pokud nám neslibuje krom napětí a provětrání šedé kůry mozkové i něco víc, očekávám, že se dozvím proč a jak. A zde Tah jezdcem nedává uspokojivé odpovědi. Následují SPOILERY. Proč? Vrah je šílenec s traumatem z dětství. Nic moc. Jak? Vrah sedí u počítače a všechno může. Nic moc. Filmu obvykle ani neprospívá předvídatelnost a zde je v určité chvíli jasné, že oba policisté zemřou, hrdina, jeho dcera a milá přežijí, že dojde ke střetu a boji na život a na smrt. Takže film? Nic moc.(28.12.2008)
Kulmon
Jako thriller by to bylo průměrný, ale co se týče šachových reálií, tak uvažuji o odpadu, protože to je absolutní scifi, ač si myslím, že o to tvůrcům nešlo.(14.5.2007)
Madison
Tupý ,,psychologický" thriler, ktorý je naprataný logickými chybami, dvoma nemožnými polišmi a debilným scenárom. Psycháče sú mojou láskou, no odtiaľ potiaľ. Pointa so šachovnicou ma tak nevyviedla z miery ako nepremyslený obsah. Páni režiséri, kedy sa prestanete kafrať s podpriemernými scenáristami a necháte si napísať niečo strhujúce? 50%(27.7.2009)
Falko
Tento film som videl naposledy v kine a to boli este moje filmove zaciatky, ked som sa v kine pri takomto filme nenudil, nic som nekritizoval a nechal sa spokojne unasat dejom. Dnes sa mi tento film pacil omnoho menej, jednak som uz videl prilis vela podobnych a lepsich kriminalnych psycho-thrillerov a jednak som tu teraz objavil nudne chvile a otrasny zaver, ktory by som upravil trosku inak. Najviac mi liezol na nervy detektiv Daniel Baldwin... 25.09.2009 _____ Christopher Lambert - (Peter Sanderson) +++ Diane Lane - (Kathy Sheppard) +++ Tom Skerritt - (Kapitán Frank Sedman) +++ Daniel Baldwin - (Detektív Andy Wagner) +++ Charles Bailey-Gates - (David Willerman) +++ Codie Lucas Wilbee - (9 rocný David) +++ Joshua Murray - (14 rocný Peter) +++ Frank C. Turner - (Doktor) +++ Produkcia: Christopher Lambert +++ Hudba: Anne Dudley +++(24.9.2006)
Kordus
V jedné části filmu pronese Peter Sanderson větu "Přece to nemůže být tak jednoduché." Něco podobného jsem si asi od čtvrtiny filmu říkal taky. Ale bohužel, je to tak jednoduché. Ze všech možných konců má tenhle film ten nejočekávanější možný. Škoda. Jedna hvězdička navíc za výborného Lamberta.(2.10.2007)
castor
Překvapivě slušný thriller, který si s divákem „hraje“ až do samého konce a přesto, že dává několik indicií, kdo je tím brutálním vrahem mladých žen, vždycky je o krok napřed. Což ale nemusí být s přibývajícími logickými lapsy trumfem. Podezření záhy padá na šachového velmistra, kterému jde po krku duo policistů (ten mladší je nesnesitelně dementní) a sličná psycholožka (Diane Lane již tehdy prozářila každou scénu). Rozřešení sice mnohé bezpochyby naštve, ale režisér Carl Schenkel atmosféru umí, i když vlastně jen variuje standardní téma traumatizovaných vrahů.(2.8.2009)
Hunt
Hudba: Anne Dudley(14.1.2011)
ajuska
Podprůměrný thriller s nepovedeným scénářem, v němž lze najít snad všechny myslitelné nešvary žánru - nablblé dialogy, nepatřičně působící scény (obvykle ty "akčnějšího" rázu, kdy hrdina dává někomu po tlamě), klišovitost a předvídatelnost, zároveň ale i nápadná absence řady informací a dovysvětlení motivací. Zkrátka slabý film, který snad nestojí ani za to jedno shlédnutí.(21.7.2009)
paascha
Z Lambertových filmů ten z lepších, jinak průměrný krimi film s předvídatelným dějem(16.5.2008)
LiVentura
Drsné a přesto fádní a toliko jž vyjevené v jiných zpracováních.!(6.8.2008)
jojinecko
Film, ktorý má bezpochyby atmosféru, ale pri tom je tak strašne hlúpy a vykonštruovaný, že človek vydrží do konca už len z princípu- aby si počkal na zjavne "šokujúcu" (a debilnú) pointu. Béčko plné logických medzier, ktoré asi chcelo byť serióznym filmom...(14.12.2010)
Chrustyn
Přesně podle očekávání. Podprůměrný nudný thriller, který ničím nepřekvapí a hlavně nezabaví. Lambert jako šachový velmistr je chytřejší než celý policejní sbor a pokud film uvidíte v českém dabingu tak vraha poznáte ihned jak promluví. Nejvíce mě štvalo to jak bylo natočeno vraždění, jelikož se tam vždy objevil jen otravný záblesk. Jediný kdo film táhne trochu nahoru je Tom Skerritt jako policejní kapitán.(14.8.2008)
Mordenroth
Po Tarzanovi asi najlepší film Christophera Lamberta so zaujímavým "záporákom" a relatívne hustou atmosférou.(23.5.2006)
BigDeal
Po zaujímavom a vydarenom úvode som čakal nejakú šachovú naháňačku s psychopatickým vrahom...ale bohužiaľ sa mi ničoho nedostalo. Film je síce technicky fajn nakrútený, no dopláca na hrozný scenár plný patetických rečí a stupídnych dialógov. Takisto sa stratila logika a herecké výkony rovnako nijak neoslnili (jediný, kto ma nejak nevytáčal bol kapitán). O závere radšej ani hovoriť nebudem.(8.7.2009)
| V kinech ČR od: | 12.06.1992 |
|---|---|