Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dan Ballard (John Payne) se v malém městě na americkém západě právě chystá oženit se svou přítelkyní Rose (Lizabeth Scott). Přípravy na svatbu jsou ale přerušeny příjezdem čtyř neznámých mužů, kteří se vydávají za strážce zákona a chystají se Ballarda zatknout za obvinění z vraždy a loupeže. Ballard obvinění odmítá, jeho přátelé ho ale začínají opouštět a situace se pro něj nevyvíjí nijak dobře... (ČSFD)

(více)

Recenze (14)

RHK 

všechny recenze uživatele

Ctihodný občan města Silver Lode Dan Ballard je v den své svatby nařčen údajným federálním šerifem McCarthym z vraždy. Balard se zoufale snaží dokázat svou nevinu, ale jeho přátelé mu přestávají věřit a obracejí se proti němu. Začátkem 50.tých let byl ovšem v Americe jiný McCarthy - senátor, který se stal neblaze proslulým množstvím nepodložených obvinění mnoha lidí ze špionáže a také veřejnými útoky na známé osobnosti, takže western Silver Lode tvoří obdobu k tomuto historickému šílenství v USA. U politické paralely to nekončí, obdobně je to s plagiátorstvím děje filmu - Silver Lode bylo natočeno 2 roky po filmu V pravé poledne a dějová podobnost obou filmů je zřetelná. Jméno herce v hlavní roli je John Payne, což zní podobně jako proslulý John Wayne, rovněž název Silver Lode (Stříbrná Strouha) má evokovat asi zlaté Eldorado... Prostě typické béčko, takže zařazení mezi "Jeden z 1001 filmů, které musíte vidět, než umřete" nějak nechápu. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=Ypuc3z7NJ1A ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

John Payne znie vo westernovom kontexte asi ako Adibas, tak som sa obával akéhosi westernového béčka. Relatívne neznámi herci a režisér, ale výsledok je myslím takmer prvotriedny. Hrdina ukrýva nejakú minulosť, ktorú majú pohnutú všetci hrdinovia divokého západu a samozrejme ho dostihne. Začína hra o čas a keď dôjde na lámanie chleba, tak sa ukážu tie pravé charaktery. No a Dan zisťuje, že v meste môže v rozpore s tým, čo sa nám snaží nahovoriť od roku 1895 kinematografia, spoľahnúť iba na krásne mladé ženy. Nakoľko sa to zhoduje s realitou, sa netrúfam komentovať. Film, ktorý vo viacerých smeroch pripomenie omnoho slávnejší High noon. ()

Reklama

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

1,5  Na western nezvyčajne zaujímavá zápletka, s príjemnou dávkou záhadnosti, lenže kazí to zase lacné spracovanie (akoby z TV produkcie) - lacné teatrálne herectvo (až na pár výnimiek, hlavne slušného Dana Duryeu), lacné dialógy, melodramatické, dojímavé scény ako z telenovely. Žiaľ, aj tá sľubne vyzerajúca zápletka sa postupne rozvíja do naivity až trápnosti. Záver je už potom jedna veľká naháňačka a prestrelka, ktorá je napodiv naivná a napínavá súčasne (celkom som tŕpol s hlavným hrdinom, ako to celé skončí). K plusom filmu možno pripočítať odkaz na senátora McCarthyho, k minusom potom bohapusté vykrádanie výrazne lepšieho High Noon (1952). ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Výborný western, který krásně ukazuje, jak je možné skutečnou politiku (mccarthyovský strach z komunistů) přenést do westernu, a to tak, aby film fungoval jako kritika společnosti, ale zároveň samostatně, bez potřebných znalostí. Rozhodně jeden z málo doceněných westernů, které vyprávějí skvělý příběh, navíc v reálném čase, kde se krásně ukazuje lidská hloupost a předsudky. ()

Havenohome 

všechny recenze uživatele

Dwanové filmy sú príkladom efektívnej práce. Vždy pôsobia béčkovo, pretože sa nejedná o žiadnu extra výpravu, nehrajú u neho žiadne mega hviezdy, nenatáča žiadne náročné a nákladné scény. Ich kvalita však spočíva v remeselne dokonalom zvládnutí rozprávačských techník. Dwan dokáže na malej ploche s pár postavami porozprávať pútavý príbeh plný zvratov a napätia. Nie je tomu inak ani v jeho najznámejšom diele protiMcCarthyovskom westerne Silver Lode. Námet svojím hlavným hrdinom a istými dejovými bodmi pripomína omnoho kultovejší western Na pravé poludnie. Silver Lode má tiež zopár nápaditých momentov, ktoré sa museli vymykať dobovej štúdiovej štylistike, ale inak je to v podstate len poctivá žánrovka (čo lepšie by sme si ale od filmu mohli priať?). Výborná je záverečná prestrelka, kde hlavný hrdina použije veľmi bizarnú zbraň. Samotný plot príbehu o mužovi, ktorý je krivo obvinený a musí si zachrániť svoj život a svoju česť použil Dwan aj v rade ďalších svojich filmov aj v rámci iných žánrov (napríklad v jeho labutej piesni vo svojej dobe už značne otrlom sci-fi Most dangerous man alive). ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama