Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Student newyorské univerzity Tom Levy, toužící jednou zvítězit v maratónském běhu, je najednou proti své vůli vtažen do nebezpečné hry, o níž na počátku vůbec nic netuší. Bývalý nacistický lékař a agent Christian Szell, ukrývající se v USA, jej totiž podezírá z toho, že odhalil jeho totožnost. A s pomocí mučení chce vyzvědět na Tomovi pravdu. Tak se z nich stávají nepřátelé na život a smrt… Dnes již legendární, na síle neztrácející mistrovský thriller s protiválečným a protirasistickým vyzněním natočil významný režisér John Schlesinger (Drahoušek, Daleko od hlučícího davu, Půlnoční kovboj, Den kobylek). Ve filmu herecky exceluje Dustin Hoffman (v úloze studenta Toma), jeho protihráčem je britský herec Laurence Olivier (v roli sadistického agenta Szella). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (367)

HAL 

všechny recenze uživatele

Docela fajn atmosféra New Yorku jako pekla na zemi ve kterém existují v podstatě jen zloději, vrazi, špioni, a přeživší holokaustu, a Roye Scheidera uvidím rád v čemkoli, ale ten příběh je zmatený a za vlasy přitažený nonsens. Zvlášť to finále je bolestivě debilní. Kvalitnějších sedmdesátkových thrillerů by se našly desítky. 5/10 ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Znáte ten pocit, když vás na ženský něco strašně přitahuje a vy nevíte co to je? tak tenhle pocit mi nezpůsobila ženská ale postaral se o to tento film. Tempo se rozjíždí velmi zvolna a pak následuje jedna brilantní scéna za druhou. Tajemná atmosféra, herecké výkony známého tria, originální zápletka činí Maratónce velmi zdařilým filmem tohoto žánru. ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Atmosféra neustálýho ohrožení a nejistoty tomu dává grády. Paranoia útočí v nejsilnější možný podobě. Nikdo nemůže zůstat v klidu. Tenhle maratonskej běh bude sakra drsnej a každej ho nepřežije. Jo chytlo mě to dost. Tempo sice nevydrží po celej film, ale i tak další ukázka špičkovýho thrilleru ze sedmdesátých let.80% ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Zlatí Chlapci z Brazílie. Scenáristické peklo s kvantom absurdných scén (senilná auto-naháňačka v úvode!), prekombinovaným dejom a s kolosálne prehrávajúcimi hercami. Ku koncu to nezvláda ani samotný Laurence Olivier (v 1977 Akadémii zjavne riadne šibalo, viď nominácia pre Piper Laurie), no na to čo predvádza Dustin Hoffman niet slov. Azda len možno povedať, že do prípadného pokračovania by som ho odporúčal preobsadiť Nicolasom Cageom a bude to dokonalé. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Podle odezev jsem očekával něco na způsob "Salamandra". Ten by možná ( zda právem, či neprávěm je věc jiná) upadl do zapomnění, kdyby neměl postavu sadistického Chrirurga. "Maratónce" zase všichni skloňují jen a pouze co se týče scény v zubařském křesle - a to je škoda. "Maratónec" je celkově perfektní thriller s výtečnou atmosférou. Na začátek máme hádku dvou dědků v autech na silnici, která je docela vtipná, ovšem zbytek filmu je zcela jinačí. Hlavní hrdina (další ze skvělých rolí Dustina Hoffmana) je obyčejný člověk, který se nevědomky dostal do špinavé hry mocných. Většina postav (a scén rovněž) je nepředvídatelných a zákeřně nejednoznačných. Z Laurence Oliviera s dýkou v rukávu jde skutečně strach a William Devane je slizoun prvního řádu. "Maratónec" je vynikající bezskrupulózní sedmdesátkový thriller, který se od úsměvného začátku až do pochmurného závěru nezastaví. 100%. ()

Galerie (201)

Zajímavosti (23)

  • Pri skúške scény, kde Babea (Dustin Hoffman) topia vo vani, si herec vyžiadal, aby ho topili naozaj, pretože chcel vedieť ako dlho vydrží pod vodou a či bude schopný zápasiť. Po tom, ako omdlel pod vodou, ho musel preberať lekár. Akonáhle otvoril oči, prehlásil: „Fajn. Môžeme to skúsiť ešte raz?" (DEGESH)
  • Přestože hrál Dustin Hoffman doktoranda, bylo mu v době natáčení 38 let. (Kulmon)
  • Jeden den natáčení navštívil Laurence Olivier Dustina Hoffmana u něho doma a přinesl mu kompletní sbírku Williama Shakespeara jako dárek. Na přání Dustina mu také musel odrecitovat několik pasáží ze Shakespearových her. (Javert)

Související novinky

Zemřel herec Treat Williams

Zemřel herec Treat Williams

13.06.2023

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel americký herec Treat Williams, většině diváků známý zejména díky ztvárnění jedné z hlavních rolí v muzikálu Vlasy režiséra Miloše Formana. Smutnou zprávu médiím… (více)

Reklama

Reklama