Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Student newyorské univerzity Tom Levy, toužící jednou zvítězit v maratónském běhu, je najednou proti své vůli vtažen do nebezpečné hry, o níž na počátku vůbec nic netuší. Bývalý nacistický lékař a agent Christian Szell, ukrývající se v USA, jej totiž podezírá z toho, že odhalil jeho totožnost. A s pomocí mučení chce vyzvědět na Tomovi pravdu. Tak se z nich stávají nepřátelé na život a smrt… Dnes již legendární, na síle neztrácející mistrovský thriller s protiválečným a protirasistickým vyzněním natočil významný režisér John Schlesinger (Drahoušek, Daleko od hlučícího davu, Půlnoční kovboj, Den kobylek). Ve filmu herecky exceluje Dustin Hoffman (v úloze studenta Toma), jeho protihráčem je britský herec Laurence Olivier (v roli sadistického agenta Szella). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (367)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Kvalitní thriller/drama. K filmu, až na pár hluchých míst (viz nedomyšlený scénář), nemám výhrady. Snímek těží z pečlivě budované, postupně houstnoucí atmosféry, dobré hudby a výborných hereckých výkonů (Hoffman byl opravdu fajn, ale hlavně mě zaujal Olivier; na jeho nacistického zubaře jen tak nezapomenu/te). Navíc zde bylo několik opravdu silných scén (ta mnohokrát zmniňovaná, s otázkou "je to bezpečné?", mě dostala asi nevíc). Na 5* to ze svého pohledu nevidím; přesto rozhodně doporučuju. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Vynikající drama s hvězdným obsazením. Vyděšený Dustin Hoffman musí s hrůzou čelit neustále se opakující otázce Laurence Oliviera: ,,Je to bezpečné?"...,, A nyní vám budu vrtat zub až na nerv .",,Íííííííííííííííííírrrrrrrrrrrr !" Film není samozřejmě o šíleném zubaři ( to je Dentista), ale byť ho vidíte poněkolikáté, vždy se vám vybaví zubařská scéna, která napoprvé doslova mrazí. Každopádně největší trauma a nakonec satisfakci budou mít z filmu případní přeživší z 2.sv.války.... ()

Reklama

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Vlastně výborně natočený film, který už v dnešní době nevypadá tak vyjímečně. Přesto mě udržel až do konce. Líbil se mi okamžik, kdy L. Olivier kráčí mezi Židy a snaží se ovládnout (ta psychika). Dobrý komentář Radek99. ■ Proběhl jsem všechny komentáře a díky Robbimu jsem si uvědomil, že i pro mě byla zajímavá scéna, ve které "ze tmy vyskočí fotbalový míč". ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Výborný thriller s přesvědčivým výkonem Dustina Hoffmana a démonickým Laurencem Olivierem. Film má vynikající atmosféru a to, že Hoffman zde není žádný Rambo ale normální člověk, který se zaplete do něčeho velkého dělá z filmu o to napínavější podívanou, protože mu neustále držíte palce. A pokud máte strach ze zubařů tak tento film vám ho ještě prohloubí. ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Velice dobrý sedmdesátkový thriller, ale k nepatří úplně k absolutní špičce té doby. Hlavně kvůli nepřehledné a nepříliš záživné první půlhodině. Motá se v ní politika, antisemitismus, minulost hlavního hrdiny, osudy jeho bratra a není zrovna zábavné se v tom orientovat. S příchodem fašisty Oliviera se to naštěstí zlepší a film začne hrát na klasiku - osudy jedince v soukolí jiných mocí a hned se na to kouká líp. Několik scén, zejména ona citovaná "Je to bezpečné?", je vynikajících. Osobně jsem však doufal v maličko lepší a výraznější hudbu. ()

Galerie (201)

Zajímavosti (23)

  • Hlavní roli měl hrát původně Al Pacino. (Kulmon)
  • Postava Dr. Szella je založena na skutečné postavě Josefa Mengeleho, hlavního doktora v Auschwitz, který se v době natáčení filmu ještě skrýval v Jižní Americe. (Javert)

Související novinky

Zemřel herec Treat Williams

Zemřel herec Treat Williams

13.06.2023

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel americký herec Treat Williams, většině diváků známý zejména díky ztvárnění jedné z hlavních rolí v muzikálu Vlasy režiséra Miloše Formana. Smutnou zprávu médiím… (více)

Reklama

Reklama