Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Student newyorské univerzity Tom Levy, toužící jednou zvítězit v maratónském běhu, je najednou proti své vůli vtažen do nebezpečné hry, o níž na počátku vůbec nic netuší. Bývalý nacistický lékař a agent Christian Szell, ukrývající se v USA, jej totiž podezírá z toho, že odhalil jeho totožnost. A s pomocí mučení chce vyzvědět na Tomovi pravdu. Tak se z nich stávají nepřátelé na život a smrt… Dnes již legendární, na síle neztrácející mistrovský thriller s protiválečným a protirasistickým vyzněním natočil významný režisér John Schlesinger (Drahoušek, Daleko od hlučícího davu, Půlnoční kovboj, Den kobylek). Ve filmu herecky exceluje Dustin Hoffman (v úloze studenta Toma), jeho protihráčem je britský herec Laurence Olivier (v roli sadistického agenta Szella). (Česká televize)

(více)

Recenze (367)

golfista 

všechny recenze uživatele

Vynikající film mého mládí ve kterém exceluje Dustin Hoffman a také Laurence Olivier. Pokud nevíte co byste zažili u zubaře bez utišujících injekcí, pak se podívejte na Maratonce. Nevím ale je-li to pro vás "bezpečné" :-) ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejúspěšnějších filmů 70.let a já si kladu otázku - proč? Jde o celkem průměrný thriller, který plně uspokojí snad jen fanatické vyznavače joggingu a překombinovaných příběhů . Pro ty, co se bojí chodit k zubaři, je to ovšem povinnost :o) ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Run, run, run, run faster! 70. léta nacisti diamanty tajná služba historik McCarthismus cizinka láska sex lži bratr smrt vana topení útěk vrtačka + kleště – anestetikum – zuby = brr mučení nějaká krev zrada útěk * chaos roztěkanost přespříliš témat politika = nuda sevřenost 0% k zapamatování scény 3 Hoffman běží zarputile standard Olivier parchant veřejný lynč vítaný cílová páska daleko thriller --> preferuji sprint. 70% Zajímavý komentář: andrewz ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Maratónec je určitě povedený atmosférický thriller, nad nímž jsem strávil příjemné dvě hodinky, nicméně mám pocit, že scénář danou látku nevyždímal úplně do poslední kapky. Pár scén je vynikajících, ale postrádám dojem z komplexního nenapadnutelného filmu. Efektní určitě, ale imho ne úplně logicky neprůstřelné. 8/10 ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Já si nemůžu pomoct, ale musím tady jít do opozice proti červenýmu hodnocení. Bylo to nepřehledný jak pražská dopravní situace a to že v tom hraje Dusin Hoffman ještě neznamená, že se z toho udělám. A jak tu každej zmiňuje zubařskou scénu jen svědčí o tom, že kdyby měl film strhující tempo, emotivní závěr, vyšperkované scény nemusel bych si při čtení Vašich komentářů připadat jak na celorepublikovým sjezdu stomatologů, ale jak na filmové databázi lidí, co uchvátil film a ne zubní trable. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dříve jsem měl na staré americké filmy takový názor, že jak jsou starý, tak jsou senilní. Ze začátku jsem tomu moc nedával, ale po čase mě ony filmy začaly docela zajímat. I mezi nimi se najdou zajímavý kusy se zajímavými příběhy a hlavně jsou plný kvalitních herců a dobrých režisérů. Ale to asi v každém období kdekoliv na světě. Jenže dřív jsem to nechápal a házel všecko do jednoho pytle. Problém amerických filmů je hlavně v tom, že se hrozně dlouho táhnou a pokud mě nedokážou během začátku zaujmout, většinou to u nich protrpím. Maratónec měl na to aby mě chytnul. V hlavní roli má vynikajícího Dustina Hoffmana, zajímavý námět, tehdá ještě velice kvalitní český dabing a brutální začátek. Jenže i přes pár naprosto bezkonkurenčních scén se obrací k pomalému průběhu a táhne se to s ním hůř než chlapská nemoc. Nakonec jsem film dokoukal, ale připomněl mi, že ne každý americký film je pro mě. A nezáleží to moc na námětu, ale hlavně na náladě a umění režiséra mě vtáhnout do příběhu, se kterým se mi zpomalí tep tak o deset čísel. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $28,204,261Tržby Celosvetovo $28,400,000║ Prvá polovica filmu ma troška zdĺhavejší rozbeh ale v tej druhej to už sype, Dustin Hoffman opäť herecky si počína skvele, dej je na svoju komornosť v konečnom výsledku dobre zauzlený z niekoľkými silnými momentkami, vydarená dráma. /80%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Filmový maraton proti tyranii. Temná stránka moderní společnosti (strach na ulicích, paranoia), doprovázená možnostmi tyranie(jedinec, skupina i následně veřejné lynčování viníka) a s jedinou možností, útěkem od všeho špatného (motiv běžce). Ať už jede nacista s židem jednou ulicí nebo se dva běžci předhánějí, jsou to lidské vlastnosti, které vše způsobují. Dvě hodiny naplněné precizním napětím a atmosférou, v které se divák nenudí a s chutí sleduje osudy postav. Krom je Maratónec také jedna z nejzajímavějším procházek slavnými i temnými zákoutími New Yorku. Osobně jsem určitě nečekal, že se dvě hodiny nebudu moct odlepit od televize a budu fandit Dustinovi tak okázale. Možná je to tématem (pro nacisty mám slabost), možná je to vynikajícím obsazením nebo výborně natočeným celkem, v kterém mi překáželi snad jen občas ostré střihy/přechody. Jinak velmi působivé. PS: Ano, je to bezpečné. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

U opěvovaného Půlnočního kovboje jsem Schlesingerovu genialitu nenašel, tak jsem rád, že mi to vyšlo napodruhé. Maratónec je zatraceně atmosférický, excelentně natočený a mistrně zahraný, a pokud se vám ho podaří zhlédnout, aniž byste tušili, o čem je (díky bohu za to, synopse tomu filmu musí neskutečně brát vítr z plachet), budete dobré dvě třetiny filmu vyjeveně čumět, jak zprvu nanápadný příběh nabírá otáčky. Ta chvíle, kdy vám všechno zapadne dohromady, je k nezaplacení. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

"Je to bezpečné?" - dnes už kultovní hláška (viz Žhavé výstřely) a také nesmírně působivá zubařská scéna. Herecký koncert Hoffmana a Oliviera (zcela opačnou roli hrál v Hoších z Brazílie). Skvěle vystavěný thriller a asi poslední zajímavý film Johna Schlesingera. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Když jsem tenhle legendární thriller Johna Schlesingera viděl kdysi v 80. letech, připadal mi jako film z jiného světa, tak výjimečný, natolik rozdílný od běžné (neřku-li východoevropské) produkce. Dnes po letech musím svůj názor na tenhle snímek trochu přehodnotit. Výjimečnost zmizela, zub času se na Maratónci přece jen podepsal, jelikož žánr, do kterého patří, ušel za ta léta notný kus cesty, legendární ,,zubařská" scéna dnes už nikoho neděsí, v žánru byly za tu dobu natočeny desítky a desítky milníků a z Maratónce se stal ,,jen" skvěle natočený nadprůměrný thriller. Je to málo? Není. Stále je dobře vidět, že John Schlesinger odvedl poctivou práci. Maratónec je jedna z legend, která pluje především na vlně nostalgie. Asi se budu muset znovu podívat na Tři dny kondora... ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Má to fakt skvělou atmosféru. Hlavní hrdina vůbec neví co se děje a proč po něm jdou nacisti vedení démonickým zubařem z Osvětimi. Laurence Olivier je v záporné roli bezchybný. Cítíte, že je pořád zosobněné zlo, ale zároveň krásně zahrál nejistotu důchodce, který ví, že doba jeho moci už dávno pominula. Jsou tam opravdu silné scény. Nejvíc mi utkvěla Olivierova nervózní chůze po židovské čtvrti, kdy ho poznávají kolemjdoucí. Ale třeba i dobývání do koupelny, nebo Roy Scheider v boji na život a na smrt, kterému přihlíží vozíčkář z protějšího balkonu. Bravo. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodne dobrej, hodne drsnej a hodne pomalej thriller. Schlesinger nikam nepospicha, postupne predstavuje jednotlivy postavy a pomalicku odhaluje o co ve filmu pujde, takze prvni pulku neni vubec jasny, o co ze to tu jde. Nehraje moc hudba, vsechno pomalu plyne a pritom si to stale dokaze udrzet napeti, ktery perfektne graduje. Navic se tu sesla fakt lahudkova sestava, mladej Hoffman tradicne paradni a hodne me potesil zaporak Olivier, toho sem zas v tolika filmech nevidel a je tady fakt skvelej. Mozna bych sel i do ty paty hvezdicky, ale misty je to tempo ve spojeni s zbytecnou delkou filmu fakt uz moc pomaly a film ma tak par hluchejch mist. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Řekl bych že se spíš jedná o průměrný nebo lehce nadprůměrný syrově zpracovaný thriller ze sedmdesátých let kterých bylo mraky, avšak s celkem šokujícími efekty a s celkem brutálními detaily. Stačil jen náznak, nebo zasyčení zubařské vrtačky a nejeden filmový fanda, tak jako já byl v neklidu. Jinak až na pár nesmrtelných dilalogu a scén jako "Jez"? nebo "Je to bezpečné?" Scén jako ta v koupelně, již zmíněné vrtání a trhání zubů a ke konci samotné odhalení nacistického katana obyčejnými lidmi na ulici, by tento film byl takřka poloviční a nic moc zajímavého by nám nenabídl. Ale uznávám že už to zpracování zde, bylo celkem kvalitní rovněž jako kamera. Více než samotný Babe (Dustin Hofman), jakožto mladý student historie, nadšený maratónským během, stále vyjukaný a vyděšený nebo jeho bratr Doc (Roy Scheider), se mě právě líbil ten démonický koncentrační doktor-smrt Szell v podání Laurence Olivera. Myslím si že celkem, zaslouženě a oprávněně, si vysloužil nominaci na Oscara. Také vás po tomto filmu, začali tak bolet zoubky-:))? ()

movie 

všechny recenze uživatele

90% Proslulá zubařská scéna už dnes ve své pokracené verzi nemůže přivodit šok divákům tak jak tomu bylo před třiceti lety, ale i dnes se může lecčíms vytáhnout. Surová rvačka Roye Scheidera v Paříži jako by vypadla z některého Greengrassova filmu, facka Laurenci Olivier je pro mě jednou z nejsilnějších scén, ale stejně tak i předehra k finalé v židovské čtvrti. Velké plus je i dost temná atmosféra a pro mě osobně skvělý Roy Scheider. MARATHON MAN je z hlediska Schlesingerovi filmografie vyjímečný film, Schlesinger se jako režisér jen těžko rozhoduje co vlastně chce točit za žánr, tady je ale evidentní že v thrillerovém poli se našel. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Neviem koľkí z komentujúcich čítali aj predlohu, ja som mal to šťastie si ju dať niekoľkokrát a je omnoho sugestívnejšia a brutálnejšia než film. Ten trestuhodne vynechal debatu Babe - Szell na tému "nie ste pre mňa tak celkom človek, milý Žid" a niektoré veci pozmenil preto, aby vyzerali dramatickejšie. Plusom je poctivo budovaná atmosféra štvanice a relatívna vernosť predlohe. 9/10 ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Obyčejný sportující student se dostává do soukolí smrtící partie tajných služeb a bohatého fašistického zubaře. Hodně pomalý rozjezd s příliš mnoha tématy, postupně však houstnoucí noir atmosféra a chápání souvislostí, výtečně vypointovaný konec a výjimečné herecké výkony Dustina Hoffmana a Roy Scheidera. "Je to bezpečné?" Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=OK26KtN99R4 ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Podobně jako u předchozího Schlesingerova filmu Den kobylek mám podobný dojem, že režisér moc nevěděl, jaký žánr chce vlastně točit. Je to zde méně markantní, ale přece. Scénář je plný nelogičností, které ubírají na působivosti. Herecké výkony ovšem bezchybné. ()

Související novinky

Zemřel herec Treat Williams

Zemřel herec Treat Williams

13.06.2023

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel americký herec Treat Williams, většině diváků známý zejména díky ztvárnění jedné z hlavních rolí v muzikálu Vlasy režiséra Miloše Formana. Smutnou zprávu médiím… (více)

Reklama

Reklama