Reklama

Reklama

Epizody(4)

Obsahy(1)

Jakmile ji spatřil, věděl, že je jedinou láskou jeho života. Nedostupnou, zakázanou, věčnou… Richard Chamberlain v roli ctižádostivého kněze ve slavné americké minisérii podle stejnojmenného románu Colleen McCulloughové. (Česká televize)

Recenze (95)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus trochu moc romantický seriál, i když ze začátku se vůbec nevyvíjel špatně, ale pak tvůrci prošvihli ten správný okamžik, kdy skončit a začali zápletku ještě více konstruovat, byť už vpodstatě nebylo na čem stavět. Škoda, jinak by to bylo možná i za pět hvězdiček. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Utrenie mladej Zuzany, ktora musela povinne tento serial sledovat za cias tesne pred rozdelenim Ceskoslovenska, ako pravidelnu davku romantiky v nasej rodine :) Aj napriek krasnej Rachel Ward a celkom zaujimaveho nametu to bol pre mna nestravitelny kusok. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Palčivosti, aktuálnosti i celkové svíravosti "romantiky na vyšší úrovni" , jak je nám představila knižní verze, se sice nepodařilo dosáhnout naplno, ale něco tu přece jenom zbylo na to, aby se na to dalo dívat; občas i s nepříjemnými pocity. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Mezi televizní romantikou se Ptáci v trní vyjímají jako diamant v kupě hnoje. Bohužel časem v trní poněkud uváznou a díl od dílu je scénáristická bezradnost znatelnější, ale herci dokáží mnohý nedostatek zamaskovat a zejména dík Chamberlainovi, který jako Ralph de Bricassart dá skoro zapomenout i na Aramise, člověk zapomene namítat, že předloha Colleen McCuloughové není jen sladkobolnou romancí přeskakující z australského venkova do vatikánských chodeb. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Stát se dokonalým knězem, skrz něhož je plně prostoupen Bůh a nebo vstoupit nástrojem, jenž slouží kněžím v celibátu jen na čůrání, do Meggie? Tohle dilema je dovedně zakódováno do názvu, který je však již léta mylně uváděn jako Ptáci v trní. Ona muka nerozhodnosti, zdali sobecky milovat toho tam nahoře nebo ženu svého srdce, vystihuje původní název literární předlohy, kde je první podstatné jméno v singuláru a předložku "v" nahrazuje předložka "na", ale dosti pohanských komentářů, vždyť je to o lásce.. Nesmrtelné romantické drámo o zakázaném vztahu na pozadí kostelních varhan a bečících ovcí, co již několik dekád něžně zraňuje srdce dívek a dam u televizních obrazovek a naplňuje nejen kapesníky vlhkostí. Zatímco průzkumy uvádějí, že 90 % mužů má při milování oči otevřené, tak stejné procento žen je údajně ponechává "wide shut" a já úplně vidím, jak si některé z nich představují Richarda bez kněžské sutany. Zapeklitým paradoxem milostného světa pak zůstává, že on si při milostné scéně s Rachel Ward představoval se zavřenýma očima někoho, kdo mívá oči otevřené, ale jak se říká, v lásce a válce je dovoleno vše.. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem tuto ságu, když mi bylo přibližně 11 let a vryla se mi hluboko do paměti. Časem jsem si přečetla i knižní předlohu (uf, to byla děsně tlustá bichle :-). A ačkoli byla kniha jasně lepší, přesto i film má svou cenu a je to prostě ROMANTIKA. Už jen z té nostalgie si ode mě vysloužil 4*. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Slzopudná limonáda? Ano. Kýč? No, možná taky. Červená knihovna? Jestli jo, pak ta nejlepší, která kdy vznikla. Seriál, pro který mám, navzdory výše jmenovaným faktům, slabost. Vše totiž stojí na vynikajícím hereckém obsazení v čele s Richardem Chamberlainem. Dokonce i český dabing s Viktorem Preissem a Dagmar Čárovou je vynikající. 70%. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Ptáček v trní, tvrdě chrní, farář si na dámě nezavrní. Zavrní-li,pak bude zle. Papež mu ho nařeže na puzzle. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Kolem a dokola jde o pěknou srágoru, ale vzhledem k tomu, jak tento miniseriál rozechvíval srdéčka našich milých dívek, žen, matek a babiček, dám dvě *. Nakonec jsem to s manželkou odkoukal taky a vlastně jsem ani moc nezíval a odcházel jsem jen do kuchyně pro nové láhve, což je vlastně hned vedle, tak se to skoro nepočítá:-)))) ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Tahle posmutělá a rozbolavělá romantika je zkrátka nadčasová. Odsuzovat ji je odsuzováním celého žánru. Ptáci v trní totiž patří k nejlepším romantickým filmům vůbec - a nejen díky tomu, že se v nich pracuje s "vyššími" tématy než "ona si vzala jiného, a proto nemůžeme být spolu". Překrásná Rachel Ward tu hraje zranitelnou Meggie, jejíž láska k otci Ralphovi (charismaťák Chamberlain) jde i proti Bohu. Jejich společné scény jsou nabité napětím, emocemi i výstižnými dialogy - což je přesně to, co dámy od romanťárky chtějí. Poslední dva týdny už nemají takový emocionální náboj a mnohem víc se vlečou, ale ten konec stojí za čekání. 75 % ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Na tento seriál musel v mladosti naraziť každý, kto nebol sirota, pretože potom žil so svojou mamou. Veľmi profesionálne natočený americký seriál s jasným ťahom na trochu odrastenejšie ženské publikum. To bolo samozrejme hotové z čistého charakteru a zasneného pohľadu tu doslova božského Richarda Chamberlaina. Podobný prípad, ako Sever proti Juhu, ale ten sme ako chlapci mali radšej. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

„Podle jedné legendy žije na světě pták, který zazpívá jen jednou za život, sladčeji než jakékoli jiné stvoření na této zemi. Od chvíle, kdy vyletí z hnízda, hledá trnitý strom, a neustane, dokud ho nenalezne. Potom se v těch nehostinných větvích rozezpívá a na nejdelší a nejostřejší trn se nabodne. Umíraje se vypne ve smrtelných mukách a krásněji než skřivan či slavík zazpívá jednu jedinečnou píseň, za kterou zaplatí životem. Ale celý svět zmlkne a naslouchá a Bůh na nebesích se usmívá. Neboť to nejlepší se vykoupí jen velikou bolestí… Alespoň tak praví ona legenda,“ to je úvod příběhu „Ptáci v trní“ od Colleen Mc Culloughové. Legenda je zmíněna i ve filmové sérii. Ta se sice navenek tváří romanticky – vztah Meggie a kněze Ralpha de Bricassarta, ovšem hlavně zachycuje každodennost ve farmářské rodině Clearyů, kde byla Meggie jako děvče od dětství v roli outsidera, a proto nachází útočiště u kněze. Život na farmě Drogheda v první polovině 20. století zobrazen realisticky. Zajímavost: představitelka Meggie (Rachel Ward) a její filmový manžel Luke O´ Neill (Bryan Brown)jsou i ve skutečnosti manželé. Mc Culloughová (1937) podobné téma zpracovala i ve svém románu Ve stínu zlaté hory (2003). ()

Fleur6 

všechny recenze uživatele

Rada by som dala menej, ale "Ralph" Richard Chamberlain je ďalšia z postáv, na ktorej som kedysi (keď sa voda sypala a piesok lial) frčala. ()

Ouwen 

všechny recenze uživatele

Je to krásně plynoucí seriál rozdělen na několik částí. Nic v televizi nedávají, tak se na to občas mrknu, není to zlé, baví mě to, má to svůj děj se zajímavým a simpatickým obsazením.. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Nechápem, prečo to nenazvali vták v tŕní. Ani neviem koľko dielov a koľko minút z toho som videl, ale to, čo som videl ma nezabavilo, nenadchlo a nedalo mi veľa zmyslu. Ako veriaci som pre to hľadal pochopenie a nejaký zmysel. Niečo možno ušlo a nastolilo to pár otázok a názorov, riešení, či pripomienok, ale celkovo to bola nuda. V jednom diely schádzala hlavná herečka po schodoch, kde upútala kňaza a ak sa mám priznať aj mňa, ale to mi najviac utkvelo v pamäti a ostatné len ťažko, až vôbec, čo znamená, že to asi naozaj za veľa nestálo. Toto nebola romantika podľa môjho gusta. ()

Reklama

Reklama