Reklama

Reklama

Vichry války

(seriál)
  • USA The Winds of War
TV spot
USA, 1983, 883 min

Režie:

Dan Curtis

Předloha:

Herman Wouk (kniha)

Scénář:

Herman Wouk

Kamera:

Charles Correll

Hudba:

Bob Cobert

Hrají:

Robert Mitchum, Ali MacGraw, Jan-Michael Vincent, John Houseman, Polly Bergen, Lisa Eilbacher, David Dukes, Elke Sommer, Chaim Topol, Ben Murphy, Peter Graves (více)
(další profese)

Románová sága amerického autora Hermana Wouka Vichry války (1971, česky poprvé 1996) líčí události od března 1939 až do přepadení Pearl Harboru na sklonku roku 1941.
Jejím ústředním hrdinou je korvetní kapitán Victor „Pug" Henry (Robert Mitchum), který těsně před válkou odjíždí jako americký námořní atašé se ženou (Polly Bergenová) do Berlína, kde ho zastihne vyhlášení války. Jeho tři děti jsou každé v jiném koutu světa a pohybují se v odlišných prostředích. Určitým protipólem jsou složité životní peripetie židovské rodiny Jastrowových, zejména spisovatele Aarona Jastrowa (známý divadelní režisér a producent John Houseman) a jeho neteře Natalie (Ali MacGrawová), kteří žijí v Itálii. Německý pohled na věc doplňuje smyšlená postava generála von Roona (Jeremy Kemp).
Rodinné události se prolínají s historickými, klíčové momenty války jsou většinou nazírány očima hrdinů, především kapitána Henryho, jenž se jako Rooseveltův důvěrník setkává s předními evropskými politiky (Hitler, Mussolini, Churchill i Stalin). Osudy Henryových a Jastrowových se spojí v milostném vztahu Natalie a Henryova syna Byrona (Jan-Michael Vincent).
Mezi producenty najdeme jména Branka Lustiga, který přežil věznění v Osvětimi a později se stal držitelem dvou Oscarů (za Schindlerův seznam a za Gladiátora), a známé herečky hororů Barbary Steeleové (u nás známé především z Cormanovy Jámy a kyvadla), která se tu mihne v roličce manželky bankéře Schollera. Hlavním producentem a režisérem ambiciózního projektu byl Dan Curtis (1927–2006), který o pět let později ještě natočil stejně obsáhlé pokračování War and Remembrance (Válka a vzpomínky). Autor předlohy Herman Wouk se snažil uplatnit při natáčení jistou míru kontroly a na obrazovce ho můžeme vidět v epizodní úloze sienského arcibiskupa.
Skladatel chytlavého hudebního tématu Bob Cobert byl zažalován kvůli jeho původnosti a v roce 1991 svou při také prohrál, neboť bylo prokázáno, že se jedná o píseň Sans Vous (Bez vás), kterou v roce 1965 zkomponoval profesor jedné evangelické univerzity v Illinois John Woodbridge.
Vichry války se při prvním americkém uvedení dočkaly velkého diváckého ohlasu a také různých ocenění, mj. tří Cen Emmy (z třinácti nominací) a čtyř nominací na Zlatý glóbus. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (14)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Z dramatického hlediska výborně pojatý seriál sledující činnost námořního kapitána Henryho (Robert Mitchum) přiděleného jako vojenský atašé do Evropy na počátku druhé světové války. Protože Spojené státy jsou ještě neutrální, může Henry cestovat po Británii a Sovětském svazu stejně jako po Německu a setkávat se jak se Stalinem a Churchillem, tak Hitlerem. Seriál celkem věrně líčí pohled americké politiky na válku a postoj jejích hlavních představitelů k ní. Jde o vzdálenou obdobu ruského megaprojektu Osvobození, i když v mohem komornějším a osobnějším pojetí. ()

JimLogan 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že příjemné překvapení. Z herců vede jednoznačně Mitchum, který na svých tehdejších 66 let měl neskutečné charisma a bez problému jsem mu věřil všechny polohy jeho postavy. A také Ralph Bellamy jako Roosevelt byl docela příjemným překvapením. Reportážní a dobové záběry, stejně jako vyprávěné pasáže, jsou začleněny nenásilně a celkově to působí dost kompaktně. Škoda jen, že poslední díl působil jen jako utnutí dobře rozjetých dějových linií - snad odraz plánovaného pokračování, které vzniklo až o tři roky později a k nám se asi nikdy nedostane. Škoda. Zajímavostí je obsazení Güntera Meisnera do role Hitlera, který si stejnou úlohu (byť v komediálním pojetí) zahrál již o rok dříve v Belmondově Esu es. Mussoliniho hraje pro změnu italský režisér spaghetii westernů Enzo G. Castellari. ()

Reklama

Noddy 

všechny recenze uživatele

Tento seriál som videl niekedy v polovici 80. rokov na rakúskej TV stanici ORF. Podľa toho som ho aj pôvodne hodnotil ***. Teraz som ho však dopozeral v češtine a okamžite som ho prehodnotil maximálnym počtom hviezdičiek. Veľmi dobre odvedená práca tvorcov. Pomocou fiktívnej rodiny námorného dôstojníka Henryho spoznáme príčiny, dôvody a pozadie vypuknutia 2. svetovej vojny a môžeme spolu s nimi prežiť jej udalosti až do vstupu USA do konfliktu. Jediné čo sa tvorcovia "kopli" bolo zobrazenie sovietskych vojakov. Ich uniformy a hodnostné označenia v roku 1941 boli úplne iné ako tie, do ktorých ich obliekli. Tie na hercoch zodpovedali stavu na konci vojny. Samozrejme nehovorím o v seriály použitej bojovej technike, čo je samozrejmé, že sa len ťažko dá zabezpečiť pôvodná, z toho obdobia. Tu však išlo o fakty spojené s 2. svetovou vojnou a tie sa tvorcom podarilo divákovi priblížiť. Je to akýsi "dejepis vo filme". Pokračovanie seriálu s názvom "War and Remembrance" je nemenej zaujímavé a je škoda, že sa u nás nevysielal. ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Na TV tvorbu povedený seriál z válečného období v Evropě. Viděno optikou Američanů na prahu vstupu do války. Vše působí věrohodně a v celku přijatelné jsou i herecké výkony, kterým vévodí Robert Mitchum. Dojem kazí dabing, který není u některých osob (viz. Hitler), vhodně zvolen. Bohužel jsem v původním znění seriál nesehnala. Viděn celý seriál a doporučuji těm, kteří se zajímají o téma II. světové války. ()

mac000 

všechny recenze uživatele

Na konci 30. let se světová politika začala ubírat nebezpečným směrem. V Evropě se Německo rozšiřuje a posiluje, Itálie se pokouší vytvořit fašistickou koloniální říši pod vedením Mussoliniho a Japonské císařství je připraveno na velkou válku s Čínou. Skvělý Robert Mitchum jako námořní důstojník Victor "Pug" Henry v rodinné sáze na pozadí světových událostí vrcholících japonským útokem na Pearl Harbor v roce 1941. Herman Wouk, autor knižní předlohy a spoluautor scénáře, si zahrál v seriálu epizodní  roli arcibiskupa ze Sieny. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (5)

  • Roli Mussoliniho ztvárnil italský filmový režisér Enzo G. Castellari. (JimLogan)
  • Jednotlivé díly TV Prima spojila vždy po dvojicích, bez mezititulků, takže vysílání mělo "celovečerní formát" v rozmezí 90 až 100 minut. (ceskyhonza)
  • Hitlera zde stvárnil Günter Meisner, který stejnou roli, i když spíše v komediální poloze, hrál již o rok dříve ve filmu Eso es (1982). (JimLogan)

Reklama

Reklama