Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh mladičké Manuely von Meinhardis (Romy Schneider) se odehrává v roce 1910 v internátu pro dívky z lepších rodin, kam Manuela přichází po smrti své milované matky. Těžko snáší přísná pravidla internátu a strohý, až vojenský přístup vychovatelek. Pochopení nachází až u slečny von Bernburg (Lili Parmer), která se snaží své žačce pomoci a alespoň částečně ji nahradit mateřskou lásku, která Manuele tolik chybí. Manuela začne ke své učitelce cítit velkou náklonnost, která se později změní v zamilovanost. To má však pro obě ženy dramatické důsledky... (Roman Albach)

(více)

Recenze (11)

Radko 

všechny recenze uživatele

Keď sú dievčatá v uniformách, načo sú im muži? Na ochranu a výchovu určite nie. A čo láska? Tej si chovankyne prísne vedeného ústavu, ktorého cieľom je pripraviť vojenským a aristokratickým pánskym elitám dokonale noblesné, vychované, mravov, ručných prác i umení všetkého druhu znalé nevesty, tej lásky si užijú slečny i sami medzi sebou. Alebo vo vzťahu k pohľadnej, a striktné regule jemne obrusujúcej učiteľky, v podaní famóznej Lilli Palmerovej. Pretože skvelý je nielen samotný herecký výkon Romy Schneiderovej v úlohe novej chovankyne ústavu. Po smrti milovanej matky, ju tam doslova zavlečie jej prísna teta, akýsi mentálny predobraz riaditeľky výchovnej inštitúcie, zakladajúcej všetky pedagogicko-výchovné vzťahy na prísnosti, odriekaní, treste a tvrdom dodržiavaní poriadku vo všetkom. Rovnako skvelý, ba priam dokonalý, je rozvíjajúci sa lesbický vzťah učiteľky a žiačky (Lilli a Romy) Režisér Géza von Radványi si vystačil herecky vo vášnivej dráme citov, výlučne s herečkami, a dobre spravil. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Byla jsem tak zabraná do příběhu, že jsem ani nepostřehla, že tady vlastně úplně chybí mužský element. Ale co by tady taky dělal. Jedině, že by to mohl být nějaký kněz, který by horečnatě a fanaticky kázal o mravnosti a podobných věcech při nedělní mši. Zjistila jsem, že mi tady ani žádný chlap prostě nechyběl. Mladičká Romy Schneider strhává všechnu pozornost na sebe. Měla jsem dojem, že je snad v každé scéně. No, film se vlastně bez ní obejít nemohl. ()

Reklama

TheRay97 

všechny recenze uživatele

Německo padesátých let, dívčí škola striktnosti. Nelze se film nelíbit. Tolik příjemných tváří a jednoduchost té doby, zastaralý způsob natáčení i hraní. To člověku dokáže pěkně probudit duši. Přidává tomu i vcelku neprobírané téma v té době, které bylo převlečeno za tabu. Každý se dokáže vcítit do osoby Manuely a důvodu jejího počínání. Role Lili Palmer byla velmi extravagantní a přinášela s sebou prvky rebelie. A shrnutí? Takový film se už dnes natočit nedá. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Už v prvních letech točila Romy Schneider remaků dost a dost, nyní se dostala k lesbické klasice původně podle Leontine Saganové. Stejně jako její verzi Milkování (Kristýna), vnímám celkově práci na těchto filmech jen jako křečovitou snahu zúročit starou kvalitu v barvě. A ani v tomto případě se nedá hovořit o modernizaci jako o kladu. Pakliže by se ale něco našlo, bylo by to párování Romy s Lili Palmerovou, jejichž spolupráce od dob Ohňostroje prošla nečekanou a citlivou proměnou. ()

Roman Albach 

všechny recenze uživatele

Gézovi von Radványi se podařilo velmi citlivým a vkusným způsobem zpracovat téma zakázané lásky, která vznikne mezi mladičkou svěřenkyní ústavu (ani ne dvacetiletá Romy Schneider) a její učitelkou - vynikající Lili Palmer. Role Manuely byla pro Romy Schneider jednou z nejtěžších v její dosavadní kariéře. Jednalo se o daleko složitější postavu, než byly děvčata a slečny z předcházejících filmů. A mladá Romy to zvládla. Velkou zásluhu na tom jistě má i Lili Palmer, která mladé herečce při natáčení radila a pomáhala. Každopádně já osobně řadím tento film k těm nejlepším, co Romy Schneider v 50. letech natočila. ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama