Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nasazený voják Markus se vrací domů ke své dospívající dceři poté, co jeho manželka zemřela při tragické nehodě vlaku. Zdá se, že to byla pouze nešťastná shoda náhod, dokud se neobjeví matematický geek Otto se svými dvěma excentrickými kolegy Lennartem a Emmenthalerem. Otto také cestoval ve zničeném vlaku. A je přesvědčený, že za tím někdo musel být. Jak se hromadí stopy, Markusovi je jasné, že mohlo jít o pečlivě naplánovaný atentát, jehož obětí se nakonec náhodou stala jeho manželka. Komedie Anderse Thomase Jensena je moderní bajkou o solidaritě, náhodnosti vesmíru… a, no, o smyslu života. (Film Europe)

(více)

Videa (4)

Trailer 4

Recenze (420)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Kauzalita, no jasně! Je mi líto, i když se Jensen režisér i scénárista snaží a film má dánské obsazení snů, přemíra bizarních situací i nelogických vyústění (schovaných např. za rádoby poetiku) mě nepřesvědčila o výjimečnosti tohoto snímku a jen stěží, přes údiv a nudu, jsem se dostával na šedesátiprocentní hodnocení. I když Nicolas Bro hraje dobře na lesní roh. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Mně se ten Jensen se svými černohumorně bizarními komediemi, včetně jeho osobité herecké partičky začíná normálně že zamlouvat!! Můj nadšený zážitek z režisérova debutu Blikající světla sice zůstal nepřekonán a to zejména pro vyústění před závěrem s proměnou na hodně vážný tón, kdy Jensen naordinal tvrdou akci i s kapky citového vydírání, ale ten zbtyek před tím jsem si hodně užil a nerušila mě ani přítomnost rodinného dramatu mezi otcem a dcerou. Jensenova nejnovější komedie inteligentně rozpracovává témata současnosti a propojuje svět zločineckého gangu na jedné straně spolu s komunitou geeků a hackerů (...jéé, to je pocit! psát v komentáři taková moderní slovíčka! :D), jejíž sešlí členové se ve spojení s obětmi vkrádají do světa podsvětí po záludných tazích přes informační technologie. Už jen tím důmyslným zapojením moderního prostředí do napínavého děje a neobvyklou žánrovou cestou od psychologického dramatu ke kultivované černé komedii mě bavilo tuhle jízdu sledovat a svérázné charaktery členů oné poskládané party mi u toho přihrávaly do noty. Nejvíc si mě z herců svým často vtipným nadhledem včetně pronášených teorií získal určitě Nikolaj Lie Kaas, ale Brygmann mu také úspěšně šlapal na paty. Přestože mi ke konci už zmíněné kombinování různých žánrů tolik nesedlo a v závěru jsem měl pocit, že s onou atmosférou vánočních svátků (která je přítomna jen v prvních a posledních scénách a v závěru po drsné akci tu působí skoro až jako pěst na oko) možná šlo více pracovat i v průběhu filmu, celkově u mě převládají velice pozitivní dojmy. [75%] ()

Reklama

Ratemus 

všechny recenze uživatele

Perfektně zpracovaný a vybalancováný mix skvělé akce, napětí, emocí a hlavně humoru..Mads opět dokazuje, že je výborný herec. Skutečně výborný film, vřele doporučuji. Ta tamní produkce má neco do sebe a tyhle severské produkce mají rozhodně co nabídnout a Madsovi sednou mnohem víc než ty z Holého Údu, viz toto a Chlast ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

John Wick, motorkářský gang, prostitut, kauzalita, korelace, Vánoce a ajťáci. Je to stejnou měrou psychologické drama, severský noir se společenským přesahem, echt černá komedie, nekompromisní akčňák, komorní rodinné drama o vyrovnávání se s nečekanou ztrátou, "(not so) fell good buddy movie", situační komedie, vánoční náladu rozdávající biják a... A několik dalších žánrů i škatulek nádavkem. Obdivuhodné je, že ani na moment nejde o nesourodý mišmaš a přetahovanou o to, který žánr zrovna bude tahat pilku. Navzdory multižánrové neukotvenosti je to celistvé, jelikož to funguje hned v několika rovinách i protichůdných žánrech současně. Čili scény, u kterých se chlámete smíchy, zatímco se buduje nervy drásající napětí a k tomu se mimo jiné dostáváme na dřeň postavám, nejsou výjimkou potvrzující pravidlo. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Celý film je vystavěný okolo myšlenky, že sebemenší akce může ve výsledku vyvolat masivní a zcela absurdní reakci. Pravděpodobně jde o ten nejlepší skandinávský film, který jsem kdy viděl a zároveň o jeden z nejlepších filmů v poslední době. Celým dějem nás pak provede poněkud netradiční skupina hlavních hrdinů v čele s vojákem Maddsem Mikkelsenem, který je z naší party jediný fyzicky zdatný a postará se tak o 90% akčních scén. Zbytek týmu je tvořen z několika nerdů, kteří chtějí pomoci, ale trpí různými psychickými poruchami. Díky jejichž vzájemným interakcím vznikají moc vtipné momenty. Jedná se tedy o velice promyšlené, přirozeně vtipné, akčně naprosto dokonalé a procítěn drama. PS: Toto dílo zařazuji do kategorie svých top filmů za tento rok a doporučil bych američanům, aby si vzali příklad, jak snadno a nenásilně (zcela přirozeně) lze do děje zakomponovat homosexuála a osobu, či dokonce osoby s postižením. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (7)

  • Emmenthaler (Nicolas Bro) v závěru filmu hraje na lesní roh americkou vánoční píseň „The Little Drummer Boy“ („Malý bubeníček“, původně „Carol of the Drum“ – „Koleda bubnu“), kterou v roce 1941 složila Katherine Kennicott Davis. Při komponování ji ovlivnila česká ukolébavka „Hajej, nynej“. Píseň byla poprvé vydána na gramofonové desce v roce 1951 rodinou von Trappových, proslavenou muzikálem „Za zvuků hudby“. (Korsak)
  • Katedrála na začátku a na konci filmu se nachází ve švédském městě Lund. (tomas_j)
  • Film se natáčel ve třetím největším dánském městě Odense a také v malém dánském městečku Faaborg. Obě dvě města se nacházejí na dánském ostrově Fyn. (Trajektt)

Související novinky

Chris Rock bude režírovat remake dánského Chlastu

Chris Rock bude režírovat remake dánského Chlastu

30.01.2024

Lamentovat nad tím, že vznikají anglicky mluvené remaky světových filmových hitů, by už nemělo příliš smysl. Občas z toho může alespoň vzejít fajn snímek, který podnítí zájem o danou látku, případně… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Rytíři spravedlnosti se dočkají remaku

Rytíři spravedlnosti se dočkají remaku

16.11.2021

Studio Lionsgate si objednalo remake další evropské pecky – tentokrát velebeného dánského snímku Rytíři spravedlnosti. V původním filmu režiséra Anderse Thomase Jensena (O kuřatech a lidech, Adamova… (více)

Reklama

Reklama