Reklama

Reklama

Sissi, mladá císařovna

  • Česko Sissi - Mladá císařovna (více)
Trailer

Obsahy(1)

Rakouskouherský císař František Josef a Alžběta Bavorská, zvaná Sissi, mají po svatbě a prožívají chvíle štěstí na vídeňském zámku Schönbrunn. Láskyplné momenty s manželem dávají Sissi na chvíli zapomenout na zlatou klícku, kterou se pro ni život u dvora stal. Stranou idyly svádí marný boj vůči svazujícím normám dvorské etikety, což ještě vyostřuje její vztah s tchýní, Žofií Frederikou Bavorskou. Nad štěstím manželů se stahují mračna také kvůli vypjaté politické situaci, a to nejen stran hrozící války s Ruskem, ale také uvnitř říše. V Uhrách se stupňuje napětí, které se ale díky naléhání Sissi podaří uklidnit. Mladé císařovně se rýsuje štěstí i v osobním životě, když zjistí, že je těhotná. Radost z prvorozené dcery ovšem nemá dlouhého trvání, když se výchovy ujímá Žofie. Sissi velmi těžce nese, že má k dceři omezený přístup, nicméně největší rána má teprve přijít... Po závratném kasovním úspěchu prvního filmu se rozhodl producent a režisér Ernst Marischka kout železo dokud bylo žhavé a záhy započal s natáčením druhého dílu, jenž měl nakonec premiéru takřka přesně rok po první Sissi. Ačkoli Romy Schneiderová, z níž role mladé císařovny udělala mezinárodní hvězdu, již nechtěla part opakovat, tvůrci ve spolupráci s jejím nevlastním otcem Hansem Herbertem Blatzheimem, jenž s nově nabytou popularitou manželčiny dcery převzal roli jejího agenta, herečku k účasti přemluvili, když na oplátku mohla hrát vysněný náročnější part v adaptaci románového dramatu Robinson nesmí zemřít. Také druhý film o lásce a trápení Sissi se stal ohromným diváckým hitem. Byl uveden do desítek zemí světa a dále zvýšil popularitu Romy Schneiderové i jejího hereckého partnera Karlheinze Böhma. Stejně jako v případě prvního dílu se i tentokrát scénář neohlíží moc na historická fakta a naopak se s „uměleckou licencí“ soustředí na rozvádění romantické linie. Spolu s dalšími díly celkové trilogie o životě Sissi náleží do dobově velmi populárního žánru tzv. heimatfilmů. Jednalo se o snímky, které důrazem na odlehčené melodramatické konflikty, často zasazené do doby před světovými válkami, vyzdvihováním tradičních hodnot i záběry přírodních scenérií souzněly s náladami konzervativního publika německy mluvících teritorií poválečné éry, které se obracelo k ideálům starých časů. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (58)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

A pokračování osudů Sissi (teď již sedmnáctiletá Romy Schneider), naní jako začínající císařovna a manželka Franze Josefa (Karlheinz Böhm). Jakési dočasné odcizení v citech a boj o hlavním slově u Franze Josefa mezi Sissi a arcivévodkyní Sohií (Vilma Degischer), matkou císaře. Sissi dokonce použije rafinovaný dočasný útěk, aby nakonec slavila triumf nad svojí ženskou rivalkou. A jakýsi přerod v zodpovědnou císařovnu, když po domluvě své matky vévodkyni Ludovici Bavorské (Magda Schneider), je schopna pochopit, že má v první řadě státnické povinnosti, od kterých nemůže utíkat, kdykoliv se jí chce. Závan vtipu přináší bláznivý plukovník Böckl (Josef Meinrad) a arcivévoda Franz Karl (Erich Nikowitz), otec císaře. A vše končí korunovací znovu šťastné dvojici maďarským králem a královnou. A královnu milovali asi všichni lidé, protože měla všechny ráda. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Krásná pohádka pro diváky pokračuje. Jenže pro Sissi už tou pohádkou přestává. Nese se totiž v duchu, že Sissi má vše a zároveň nic. Sissi sedí ve zlaté kleci a to nejvíce pozná, když se jí narodí dcera, o kterou ji chce připravit její tchýně, aby ji vychovávala ona sama. V této záležitosti proti Sissy poprvé vystoupí Franz, který pro ni do této udělal cokoliv, co jí na očích viděl. Proto Sissi utíká do svého rodiště... Na druhou stranu Sissi se začne míchat i do státnických záležitostí, konkrétně s Uhrami a hrabětem Andrášim. Zde je úspěšná a Franz se na konci nechává korunovat uherským králem. Je to krásné pokračování toho, co jsme viděli již minule. Ke krásným exteriérům a interiérům z prvního dílu přibývají další a další. Skvostná televizní červená knihovna pokračuje ve velkém stylu. [2797. hodnocení, 50. komentář, 66%] ()

Reklama

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Výpravná zasněná kostýmní pohádka pokračuje, neboť svatbou mohou vyprávění končit stejně jako začínat ... tudíž jsou vám k dispozici další osudy okouzlující Romy Schneider alias Sissi - tentokrát už v roli císařovny ... kromě jiného se tak stanete i svědky nevídané a neslýchané vzpoury na víděňském dvoře ... 4,5* ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Dílo vysoké historické hodnoty, schopné povýšit cenu rakouského ducha (jak mínilo ve své době rakouské ministerstvo školství), nebo obrázek laciné lidové zábavy (jak byla přesvědčena představitelka titulní role)? Za b/ je správně, ačkoli devastující vliv tchyně na mladé manželství je zde vykreslen docela přesně. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Ve věku, kdy jsem odrůstala pohádkám, mi Sissi připadala jako jejich důstojná náhrada. Člověk přece mohl tvrdit, že je to historický film. Nakonec Brokeback Mountain by se také dala vydávat za western. Čímž nechci tyhle dva počiny, mající společného jen to, že oba jsou filmy, srovnávat. Jen si po letech a společně s mnoha dalšími povzdechnout, že film podle skutečného života Alžběty Bavorské by sice nebyl sladký jako Sachrův dort, ale určitě zajímavější. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (14)

  • Film sa natáčal predovšetkým vo Viedni a Salzburgu (Rakúsko). (Arsenal83)
  • V skutočnom živote sa korunovácia Franza (Karlheinz Böhm) a Sissi (Romy Schneider) konala na Budínskom hrade v roku 1867. Scénu v Budíne pri natáčaní tohto filmu však nemohli nakrútiť, pretože hrad bol počas druhej svetovej vojny vážne poškodený. Navyše v roku 1956 bola v Maďarsku revolúcia proti sovietskemu režimu. To znemožnilo natáčanie scény na pôvodnom mieste. (Arsenal83)
  • Arcivojvodkyňa Sophie (Vilma Degischer) skutočne odobrala Sissine dcéry do svojej starostlivosti a postarala sa o ich vzdelanie. Elisabeth (Romy Schneider) tým trpela, ale rozhodnutie prijala a z dvora neutiekla. (Arsenal83)

Reklama

Reklama