Reklama

Reklama

Sissi, císařovnina osudová léta

  • Česko Sissi - Osudová léta císařovny (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Rakouskouherská císařovna Alžběta, zvaná Sissi, žije v Uhrách stranou vídeňského dvora a tlaku tchyně. Zprávy o jejím společenském styku s uherskou šlechtou, a obzvláště pak s šarmantním knížetem Andrássym doputují až k uším Františka Josefa, který se poháněn žárlivými obavami vydává za svou ženou. Během jedné slavnosti v Uhrách se Sissi podaří na stranu rakouského císaře přiklonit jednoho z čelných odpůrců monarchie a během chvilky o samotě ji dokonce kníže Andrássy vyzná své city. Sissi záhy těžce onemocní, což vede k zásadnímu rozkolu mezi Františkem Josefem a jeho matkou, která by už nejraději vybírala Alžbětinu nástupkyni. V souladu s následujícími okolnostmi jejího onemocnění se dokonce začíná mezi šlechtou a lidem proslýchat, že by mohlo mezi oblíbenou císařovnou a panovníkem dojít k rozvodu, což vede ke zjitřeným náladám v říši... Ačkoli režisér a producent Ernst Marischka by klidně točil další a další snímky o životě Sissi, dokud by to rámcová věrnost historii dovolovala, a dokonce již plánoval čtvrtý díl, hlavní hvězda řekla definitivní a kategorické ne. Radikální řez nicméně pro kariéru i osobní život Romy Schneiderové byl jednoznačným přínosem. Navíc se nepotvrdily negativní prognózy, že diváci ji v jiných partech než v kostýmních heimatfilmech nepřijmou, kterými ji strašil především nevlastní otec Hans Herbert Blatzheim, jenž si přivlastnil roli jejího agenta, ale ostatně i matka Magda Schneiderová, jejíž vlastní herecká kariéra začala záviset na partech po boku dcery. Publikum naopak Romy Schneiderovou nadšeně obdivovalo i v nových moderních rolích a herečce se díky vyvázání z područí otčíma definitivně otevřely dveře k opravdové mezinárodní kariéře. Ačkoli její následující filmy i chvíle štěstí po boku Alaina Delona úspěšně konkurovaly lesku její průlomové role, přesto se Schneiderová ke své velké nevoli spojení se Sissi nikdy zcela nezbavila. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (40)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

A další pokračování úžasné císařovny Elisabethy Rakouské, zvané Sissi (Romy Schneider). Stačí jen pohled na ní a hned revoluciónáři odhazují zbraně a vzdor. A jen díky ní se uklidňují horké hlavy v Uhrách a v Itálii. Ještě mezitím musí překonat zákeřnou nemoc a jen zázrakem a přítomností své matky vévodkyně Ludoviky Bavorské (Magda Schneider) se zázračně uzdravuje a může svému miláčkovi císaři Franzi Josefovi (Karlheinz Böhm) pomáhat v důležitých státnických věcech. Sissina sestra Helena Bavorská (půvabná Uta Franz) vyjevuje své zlomené srdce císaři, plukovník Böckl (Josef Meinrad) při cestování se Sissy se učí v náručích krásných žen nové jazyky a všichni jsou šťastní a úžasní státníci a panovníci. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

V první polovině jakoby se zdálo, že Sissi III. více navazuje na první díl celé trilogie. Je tomu tak kvůli návratu Néné (v podání Uty Franz) na scénu, která v prostřední části chyběla. Přítomnost Néné ale ve skutečnosti slouží jen jako vedlejší linka v části o osamoceném Františku Josefovi I. v období pobytu jeho Alžběty v Uhrách. A tehdy jsem nemohla Romy ani vidět, snad proto, že tyto scény točila už naočkovaná? Každopádně pro velký úspěch alpského usmiřování z druhého dílu i zde se v malém následně opakují soukromé císařské líbánky. Ty jsou naštěstí (pro děj filmu) brzy zkaleny onemocněním Sissi a tehdy nastává skvělý dramatický zlom díky emotivnímu trojúhelníku, kdy Františkova matka Sofie spravuje svého syna o podezření ze Sissina brzkého skonu. Tím se z Císařovnin osudových let stává konečně starý známý génius Marischka na úrovni par excelence! Sissi stůně na Madeiře, přichází za ní matka Ludovika a tu najednou je možný výlet i na Korfu, čímž se Sissi uzdraví a už tedy nic nebrání finálnímu vítěznému tažení císařské rodiny do Království lombardsko-benátského... Je jen velkou škodou, že nebyl realizován ještě IV. film o Sissi, nejvíce by mě zajímalo, jak by Marischka naložil s úmrtím Sissiny prvorozené dcery. Ale bohužel kvůli vzdoru Romy se už tak nestalo a co se stalo s rukopisem, to se mi zatím vypátrat nepodařilo. Litovat můžeme už jen také kvůli tomu, že s každým dílem byly ty filmy vypiplanější, výprava honosnější, hudba více strhující a v posledním pokračování se podařilo dokonce upustit i od těch poměrně laciných dokumentárních záběrů zvířat (jelena nebo kamzíků). Dodnes žasnu nad uměním tehdejších maskérů, protože tak skvělé nerozpoznatelné paruky, jaké nosila Romy, to jsem už nikde jinde neviděla. Stačí si vzpomenout na ty tragické nápodoby v o deset let mladších Angelikách... Co je ale na celé trilogii nejlepší, je divácká zkušenost, která mě upozorňuje pokaždé na nové rysy příběhů o Sissi - a to je již sleduji polovinu svého života. Naposledy jsem se skoro rozplynula nad chytrou kombinací bezchybného humoru plukovníka Böckla, milánské šlechty a velkoleposti návštěvy Benátek. Málokdy jsem ale měla tolik odvahy ocenit i drobnou linku o nejstarším bratru Alžběty, Ludvíku, který si vzal Jindřišku Mendlovou, pozdější svobodnou paní z Wallersee. A nakonec jsem opět musela ocenit každou minutu :) ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tak jo, ono je to celkově prostě takové pěkné a moc hezky se na to kouká. O tom žádná. Ale ani tenhle film vás nijak nevytrhne ze stereotypu a vy se na to budete dívat hlavně proto, že Sissi přejete všechno nejlepší. Škoda, že se více neakcentovaly skutečné události, ale o to opravdu nešlo. Tohle je dokonalý pár a o to šlo především. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Kto mal rád prvé dve časti, toho nesklame ani tretia. A kto ich nemal rád, zbytočne vlastne venoval čas aj tomuto dielu. No a ako zaujímavosť určite utkvie v pamäti scénka z cigánmi. No to bolo strašné, dnes by to už neprešlo! Veď oni ich tam ukazovali ako nejakých kočovníkov, čo nechávajú žobrať svoje deti a chlap mláti ženu. A pritom všetci vieme, že to je len hnusný stereotyp, v skutočnosti ide väčšinou o chirurgov s ustálenými rodinami, ktoré navštevujú shakespearovské diela v divadle. ()

Brinkley 

všechny recenze uživatele

Nebýt mladičké Romy Schneider, nestála by celá trilogie za zmínku. Tento poslední díl je navíc ze všech nejslabší. Jako holce na prahu puberty se mi Sissi sice líbila, nicméně z pohledu dospělého diváka, pro které byl film též určený, nemůžu lehce strávit tu přílišnou sladkobolnost, kvůli které byla historická fakta nejen zjednodušena, ale i překroucena. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (9)

  • Tento film ako jediný z trilógie Sissi získal hodnotenie filmovej ratingovej agentúry Deutsche Film- und Medienbewertung (FBW) ako „hodnotný“. (Arsenal83)
  • Ernst Marischka původně počítal se čtvrtým dílem, ale Romy byla rozhodnuta už Sissi nikdy nehrát. A vrátila mu hotový scénář. Přesto svůj slib změnila a počtvrté se jako Sissi objevila v Ludvíku II. (1972). (NinadeL)
  • Film svojím dejom narušuje historickú chronológiu. Predchádzajúci film Sissi - Mladá cisárovná (1956) sa skončil korunovaním cisárskeho páru za kráľa a kráľovnú Uhorska. Táto korunovácia sa uskutočnila v roku 1867. Keďže však Lombardia a Benátsko boli stratené v prospech Rakúskeho cisárstva v roku 1859 a 1866, politický dej tohto filmu sa odohráva ešte pred koncom posledného filmu. (Arsenal83)

Reklama

Reklama