Reklama

Reklama

Ve vynikající charakterové studii, která byla v roce 1980 nominovaná na Oscara za nejlepší cizojazyčný snímek, se Romy Schneiderová představí v hlavní roli Marie, průmyslové konstruktérky na prahu čtyřicítky, která na začátku filmu oznámí svému milenci (Claude Brasseur), labilnímu alkoholikovi, že potratila jeho dítě a odchází. Krátce nato se Marie setká se svým bývalým manželem Georgesem (Bruno Cremer) a nehledě na jeho nový vztah mu znovu padne do náruče. Obyčejný příběh o každodenním životě tří obyčejných lidí a jejich přátel, kteří mají ty samé všední starosti. (Cinemax)

(více)

Recenze (42)

Markussis 

všechny recenze uživatele

Film svým pojetím bez velkých ambicí. Není to nějaké obrovské napínavé drama, kde divák až do konce tají dech a s napětím čeká, jak to celé dopadne. Toto je úplně něco jiného, avšak právě o to více v celku film působí opravdově. Jeho výpovědní hodnota není pomíjivá a film jako takový, má co říci i dnešnímu divákovi. Nejvíce mne zaujala myšlenka toho, jak i člověk ve středních letech dokáže systematicky konat nezávislá a svobodná rozhodnutí a přitom vlastně nikomu neubližuje, dokonce ani své rodině. Romy Schneider v tomto filmu žije pro sebe ale přesto nesobecky, jelikož miluje a ochraňuje své přátele i rodinu zároveň. Představuje jakýsi typ člověka, který už ve svých letech nemá zapotřebí poslouchat ony konvenční věty typu: Měla bys, neměla bys . Je úžasné, jak tyto negativní hlasy mnohdy od závistivé a nepřejícné společnosti dokáže ignorovat. Tomu se říká příkladná statečnost ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Ako namet o obycajnom zivote obycajnych ludi fajn, ale chcelo by to ozvlastnit nejakymi tymi vyletmi do francuzskeho vidieka /alebo kam ...../. Samotne prechadzanie sa po bytoch a taranie hlavnych hercov po restauraciach rozhodne nestaci na kvalitny film. Plus prazdne tlachanie o medziludskych vztahoch ma rusilo. Romy Schneider /Tripple Cross s Gertom Frobem/ bola pre mna priemerna. 30 % ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Príjemne plynúci film s nenapodobiteľnou atmosférou, charizmatickou Romy Schneider a príbehom, ktorý je naozaj obyčajný, bez prebytku dramatických zvratov a založenom prevažne na konverzácii. Ale možno práve preto vzniká pri jeho pozeraní v divákovi dobrý pocit, ktorý nie je ľahké nejako zaradiť alebo vysvetliť. A ešte poznámka na záver: vo filmoch z tohto storočia už nevidieť fajčiacich, ani upotených hercov. Je to vraj v záujme nás všetkých. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Romy, Bruno a Claude, a přesto jen 3*? Když příběh je odtažitý, hlavní postavy nepřístupné a divákovi je jedno, jak to celé dopadne, body nezachrání ani původní dabing s ojedinělým počinem ČT, která scénu vystřiženou při premiérovém vysílání nově dodabovala (tleskám, tak se má zacházet s původními dabingy). Marie se motá mezi Sergem a Žoržem, ale jak to celé dopadne, vás možná zajímat nebude. Scény s kamarády byly otravné, to venkovské bydlení s partou přátel mi připomnělo jeden Allenův film. ()

Roman Albach 

všechny recenze uživatele

Docela obyčejný příběh vypráví na první pohled docela obyčejný příběh ženy, která už ví své, nenechá se nikým manipulovat a je schopná žít svůj vlastní, nezávislý život. Je to film o ženách pro ženy. Na který by se měli podívat i muži, aby ženám více porozuměli ;-) ... Každopádně se jedná o jeden z nejlepších filmů Romy Schneider natočený pod režijní taktovkou jejího přítele Clauda Sauteta, kterému kdysi řekla, že je čas, aby natočil příběh o obyčejné čtyřicetileté ženě a problémech, které musí řešit. A Claude Sautet za několik měsíců přišel za Romy se scénářem k Une histoire simple. A tak vznikl film, který později přinesl Romy Schneider zaslouženého Césara za nejlepší ženský výkon v hlavní roli. Škoda, že takové filmy se dnes již netočí... ()

Galerie (6)

Zajímavosti (3)

  • Pátá a poslední spolupráce režiséra Claude Sauteta a Romy Schneider. (MI-380)
  • Za roli v tomto snímku obdržela Romy Schneider v roce 1979 cenu Davida di Donatella a Césara. (Rosalinda)
  • Film byl v roce 1979 desetkrát nominován na Césara: za nejlepší film, režii, herce, herečku, herce ve vedlejší roli, herečku ve vedlejší roli, scénář, hudbu, kameru a zvuk. (Snorlax)

Reklama

Reklama