Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vize světa po atomové katastrofě se záměrně vzdává jakýchkoliv atraktivních prvků a důsledně se soustřeďuje na jediné: jak člověk v takových podmínkách (zde skupina žen, putující zničenou krajinou) klesá na úroveň zvířete, jak v něm začínají převládat zvířecí pudy a instinkty, jak se vytrácejí regulující funkce svědomí jako projevu lidství... Scénář k filmu napsal Pavel Juráček, který se v 60. letech přičinil (jako scenárista a režisér, ale i ve vedení jedné z barrandovských tvůrčích skupin) o vysoký umělecký a ideový kredit české kinematografie, ale později, v období tzv. normalizace, nesměl natáčet ani publikovat. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (134)

Idée_fixe 

všechny recenze uživatele

Ti, kdož se tu rozčilujete nad tím, že pro film bylo zbytečně zabito několik zvířat... Víte vy, kolik jich bývá zabito (a mnohem drsněji) např. proto, abychom se nafutrovali či si měli co obléknout / obout?? Na kolika se provádí (prováděly) pokusy, různá testování, apod.? Kolik jich umírá při (kvůli) natáčení jiných filmů, jen to (někdy) "není tolik vidět", nebo si to zkrátka neuvědomíme?? A tak bych mohla pokračovat. Čímž to samozřejmě nikterak neobhajuju, jen mě fascinují ty zdejší "výkřiky do tmy". Já bych se spíš pozastavovala nad chováním té "napřesdržku" bandy vypatlaných divošek (ten zbytečný oheň + následné vhazování nábojů do něj, těsně vedle koní, mělo být jako co??!). Jistě, svět kolem je semlel, a ony v něm putovaly už kolik let, ovšem co jsem tak pochopila (dle vyprávění matky, u letokruhů na pařezu), tak dětství ještě zažily doma, společně s otcem (matka sice žádného nezmínila, avšak předpokládám, že je nepřinesl čáp) - pak je krapet nelogické, že by nevěděly, jak vypadá chlap; alespoň ty nejstarší by si otce, či nějakého jiného muže, pamatovaly. Jedině, že by to byla osmerčata, a otec zemřel ještě před jejich porodem, nebo do dvou tří let po něm. Každopádně matka se jevila jako moudrá zkušená žena, takže nějaký kvalitní základ mít mohly, zvlášť když se na pouť vydaly "až" když dívky měly 10 - 12 let. Nehledě na to, že v podstatě vylidněná země, zřejmě byly i svědky smrti svých sester, takže toho života, ale i různých drobností, by si měly setsakramentsky vážit. Takže ano, v tomto případě se jeví ono zabití zvířat jako naprosto zbytečné a dementní (pokud jde o krávu, ještě by se to i dalo pochopit - chtěly se nasytit (ne že by toho pak využily - vskutku do nebe volající), ale pejska či hada usmrtily zřejmě jen proto, aby se pobavily, či si něco dokázaly. Než by raději aspoň v tom hotelu trochu zapojily mozek, mohly se ještě některé události vyvinout úplně jinak, a alespoň se špetkou naděje v nějakou tu budoucnost. ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

Apokalyptická vize zřejmě vycházející z atomového strašení mezi USA a CCCP jistě ležela v žaludcích tehdejších soudruhů. Putování osamocené skupiny žen a dívek skrze přírodu působí i z natočených exteriérů velmi klaustrofobicky bez života, bez cíle a záměru. Nikdo neví, co je dál a jaký to má smysl. Mimochodem jestli jsem to spočítal zhruba časově správně, tak se film odehrává v 90.letech alternativní minulosti. 60% ()

Reklama

Haluzz 

všechny recenze uživatele

Post-feministické nukleární drama placené z peněz armádního filmu. Skrze osm mladých a Staré putujeme zdevastovanou krajinou, ale namísto efektních triků vnímáme rozpad pomocí kamerových nájezdů, podprahového vnímání a nepřeklenutelnou propastí mezi starým světem, snažícím si uchovat zbytky morálky a důstojnosti a novým řádem nikoho. ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Nemohu popřít, že hejno sadistických hus mi pilo krev od prvních chvil. Nad jejích iracionálním chováním jsem kroutil hlavou a nebýt zkušené vůdkyně, která jediná měla v hlavě mozek, asi jsem promítání již dávno ukončil. Lidé, žijící na povrchu zničeného světa, by se měli chovat skromně, vážit si drobností a neplýtvat. Zde bylo vše naopak. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Tento film som videl už viackrát a v ohodnotení som opakovane osciloval medzi tromi a štyrmi hviezdičkami. Dnes bez toho, aby som film videl mu definitívne pridávam štvrtú hviezdičku a zaraďujem ho do svojej Top 100. Nie je to film dokonalý. Je vidno, že bol finančne podhodnotený. Nie je komplexný. Je v ňom viacero skreslených obrazov a nelogických činov. Ale má niečo, čím väčšina filmov nedisponuje - zanechá vo vás stopu a tá nezmizne desaťročia. Zabudneme na stovky a tisíce filmov, ale na tento nie. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (11)

  • Ministerstvu národní obrany se nelíbilo, že by jaderný konflikt - který jediný mohl katastrofu způsobit - neměl vítěze z tábora socialismu, takže film putoval do trezoru. (hippyman)
  • Scenáristka a režisérka Alice Nellis o filmu řekla, že "by ve své úspornosti a přesvědčivosti měl mít místo v učebnici thrillerů a hororů. Dokáže vystavět přesvědčivou atmosféru postapokalyptického světa bez jakýchkoliv efektů." (NIRO)
  • Olga Scheinpflugová, která dabuje stařenu, byla rozčilená, že její jméno nebude uvedené v titulkách. (BoredSeal)

Reklama

Reklama