Reklama

Reklama

Obsahy(1)

S kapitánem Exnerem, pověstným elegánem mezi českými kriminalisty, se mohou diváci setkat opět, a sice ve filmu Smrt talentovaného ševce. Přepisu detektivního románu Václava Erbena se v roce 1982 chopil režisér Jan Schmidt a roli šaramantního a inteligentního vyšetřovatele svěřil Jiřímu Kodetovi. Exner tentokrát pátrá po vrahovi obuvníka Rambouska, proslaveného (a také majetného) naivního malíře. Řeší však celou řadu záhad, k nimž dochází na starém zámku. Postupně odhaluje přediva vztahů v městečku Opolná, kde právě tráví dovolenou. Exteriéry filmu se natáčely v krásném okolí zámku Opočno. Vedle Jiřího Kodeta ve filmu uvidíte Antonína Hardta, Janu Bouškovou, Miroslava Zounara, Vladimíra Kratinu a Karla Augustu. (Česká televize)

(více)

Recenze (124)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Naprosto blbě odvyprávěná kriminálka. Blbě ve smyslu, nulového vtažení do děje, napětí a atmosféry. Někdy jsem měl pocit že ani nesleduju kriminálku, ale spíš jedno velké barevné nic. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jiří Kodet byl jediný důvod se podívat na tenhle film a u Jiřího Kodeta bych asi i zůstal. Průměrná vražda, nezajímavé vyšetřování a mnou zafixovaný Kodet z Pelíšků se také neprojevil tak, jak bych se představoval. Celkově vzato nuda z Brna. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Spíše jen průměrná kriminálka s jedinou ambicí nenáročné zábavy. Kapitán Michal Exner jako svého druhu legenda funguje na papíře, v téhle filmové adaptaci moc ne...navíc ona stylizace letní prázdninové ospalosti a utahanosti je spíš ku škodě... Kladem je nulový ideologický a propagandistický podtext, v české normalizační kriminálce spíše výjimečný... ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Kapitána Exnera mám rád, ale pravda je, že tenhle je trošku utahanej a nezáživnej a to i vůči docela krátké stopáži. Není špatnej, ale možná by to chtělo trošku oživit projev Jiřího Kodeta. Třeba Vladimír Menšík nebo Petr Kostka by mi tam seděli sakra dobře. Ale to nic, i tak je to dobrá detektivka a podívat se na n není ztráta času. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Jiří Kodet je výborný herec, ale tenhle díl o kapitánů Exnerovi mě moc nechtl. I když má relativně krátkou stopáž tak na mě působil neuvěřitelně utahaně. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Nebojte se! Já nejsem ani Bílá paní ani vrah. Já jsem kapitán Exner." Exner? To je ten doktor na prázdninách, co láme srdce průvodkyň a je považován za botanika? Tak to bude v klidu. Tady se to vyšetří, vrah se s úlevou přizná a střílet se nebude. Já jsem tedy postrádal nějaký napětí, ke kterýmu temný zákoutí hradu přímo vybízely, ale tady se jen vyšetřovalo a laškovalo. To je trochu málo, ale pohled na policisty v uniformách, jak s kosama a hráběma kosí louku, tak ten byl nezapomenutelnej. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Po dvou slabých erbenovkách ze 70. let se naskytla nová šance vzkřísit oblíbeného kapitána Exnera, tentokrát s tváří Jiřího Kodeta. Po Valovi ze 60. let velmi zajímavá volba, Kodet je mazlivý k ženám, umí nosit sako, i ta jeho patka je vždy upravená, scénář Jana Schmidta není trapný... leč cosi tomu k dokonalosti chybí. Chtělo by to rafinovanější Exner Girl, přeci jenom taková Jana Boušková byla vždycky užitečnou herečkou, nikoli ale sexy blběnkou. Ale již je to sledovatelná barrandovská krimi 80. let, u které především mrzí, že nebyla rozepsána pro celý volný cyklus. Co následovalo, opět bohužel v televizi, byla totiž opět katastrofa. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Kodet alias kapitán Exner mi typově vůbec nevadil. Jeho projev mám rád a třeba jeho závěrečná řeč před vrahem o zavražděném uměci byla prostě skvělá. Tohle nebyla klasická kriminálka na které jsme zvyklí i v rámci podobných snímků ze stejného období. Přesto mi vyprávění děje krapet jinou formou nijak zásadně nevadilo. * * * ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Nic proti Jiřímu Kodetovi, ale tahle role mu neslušela. Stává se často, že hrdina, kterého si vysním podle předlohy, je pak na plátně zcela jiný. Jenže knižní Exner se zkrátka takhle nechová, netváří, nepohybuje. A jelikož jsem zfilmované Erbenovy knihy viděla v obráceném gardu, našla jsem svého Exnera až mnohem později, ve starším filmu s Jiřím Valou. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Ševče, drž se svého kopyta! Švec Rambousek se nedržel a zařval. Dělal do umění, maloval obrazy, jeho obrazy se dobře prodávaly, měl talent. A to se někomu v jeho okolí nelíbilo. Jeho vraždu přijíždí vyšetřovat zkušený a elegantně disponovaný kapitán Exner, který je v Opolné shodou okolností na dovolené. Jeho práci stěžuje hned několik záležitostí - Rambousek nebyl příliš v malém městečku oblíbený a hlavně chybí motiv vraždy. Velmi pomalu vedená krimi dala vyniknout charismatickému Jiřímu Kodetovi, který ale přece jen není typem pro roli vyšetřovatele. Ani jeho aura utahaný film vůbec nerozpohybovala. Dost často převládal pocit, že filmu by mnohem lépe seděl televizní formát. Režijně se film nijak nevytáhl. Herci ve vedlejších rolích se většinou do svých rolí ani moc nehodili. Jako pěst na oko působil Karel Augusta v roli kunsthistorika. To jo, nad zničenými obrazy se rozčiloval náramně, ale jemu seděly jiné role. Alespoň svými energickými výstupy film oživil. Exnerovy vyšetřovací postupy a metody byly k smíchu. I pachatel, jehož totožnost je odhalena až v samotném závěru, se choval hloupě a zanechával po sobě stopy jak vrata. Vše dodělalo klíčové nalezení odhozeného oblečení v rybníce. Exner celou dobu neudělal nic, o čem by se dalo prohlásit, co ho povýšilo na tak uznávaného vyšetřovatele. Až mu dementní scénář v závěru předepsal potopit se pod hladinu super kalného rybníku a neomylně na jeho dne najít předmět doličný. Celý ten námět byl lehce úsměvný, než aby se dal brát vážně, jak ho prezentoval film. Švec, který maluje a dosáhne uměleckého věhlasu(!), pachatel, který mu závidí jeho úspěchy(!), detektiv, který je typem seladonského svůdníka(!), dva jeho podřízení, kteří vyhlížejí o dekádu starší(!) a další přehmaty. Veterán mezi režiséry Jan Schmidt měl v 70-80 letech celkem plodné období. Až na televizní trilogii o Havran Pírkovi, se ale jeho filmy krčily v ústraní diváckého zájmu. Tenhle jeho krimi počin postrádá výrazovost, adekvátní herecké obsazení a jakékoliv tempo. Budiž mu přičteno k dobru, že závěrečné odhalení vraha nebudí smích tolik, jako většina toho, co tomuto "sofistikovanému" odhalení předcházelo. Slabý krimi film. 40% ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Tak už chápu, proč se to v Pokladu byzantského kupce pořád tvářilo, že by se Vala se slečnou skoro mohli spolu vyspat. Pokud jde o pokročilejší exnerovku Smrt talentovaného ševce, každý soudný divák uzná, že výměna za Kodeta byla v tomto ohledu naprsto nutná. Ostatně veškeré klady tohoto filmu vyjmenovala už NinadeL. K záporům patří vedle celkové mdlosti též trapný dojem, který se dostavuje vždy, když jsou v normalizační kriminálce zapleteny postavy soudobých umělců, obzvláště výtvarných a obzvláště, když se na toto téma vedou úvahy. Milé naopak je, že i zde se kouří úplně všude a za všech okolností. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Roztahaná nudná detektivka s Jiřím Kodetem v roli Kapitána Michala Exnera, která na mne moc nezapůsobila. Scénáristi měly málo sepsaného materiálu a tak se to muselo rozvléct dokonce na i necelou hoďku a půl. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrná kriminálka kde je konfrontován život talentovaného ševce se studovaným nýmandem. Ten mu závidí, maximálně, neb švec je rychle úspěšnější než on, tak ho zruší. Asi ho nenaučili, že umění jde často mimo školství. Viz životopis třeba Dalího... ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ševc bol kedysi predsedom Komunistickej strany na Slovensku a ten teda vôbec talentovaný nebol. Tak ako každý komunista. Takže tak trochu oxymoron. Inak okrem jasného Kodeta je film pomerne nevýrazný, je osviežením len pre nostalgikov, mňa pomerne sušilo okrem scény, kde pán Kodet sťaby nejaký žabotvar skáče v slipoch do vody. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mám rád. Pro ten druh humoru, dobré hlášky, Kodetem dobře pojatého Exnera, lepšího než v knížkách, pro Janu Bouškovou, které to zde sluší, exteriéry, závěrečnou Exnerovu řeč... Zvláštní, kniha je k neučtení, ale z tohoto filmu dýchá pohoda a nadhled. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Patřím již ke starší generaci, a tento snímek také. Možná proto jsme si tak sympatičtí. Není to sice žádný "umělecký" skvost, ale rád jsem se alespoň na chvíli vrátil do dob klasických českých filmových detektivek. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Promiňte, doktore, patrně rozumíte výtvarnictví, ale jako psycholog jste tele !!" ;) Tak copak to tu máme ?? Neslaný nemastný elegán Kodet, který je však k nepoznání, když neztvárňuje svého typického frajírka či cholerika, jako kapitán Exner v případu talentovaného ševce, který kdyby se držel svého kopyta, mohl být ještě naživu !! To bychom však přišli o jednu (ne)zajímavou detektivku podle předlohy Václava Erbena, která však ve srovnání s Pokladem byzantského kupce dopadá stejně mizerně jako právě Jiří Kodet.. Prostě jedna, i přes kratší stopáž, příjemně barevná, leč velká nevýrazná nuda !! Kodetův Exner vypadá unaveně, a když se s plachýma očima snaží mladičké a již tehdy naprosto asexuální příšeře Janě Bouškové těmi romantickými plky vykecat díru do hlavy, začínám se v této ničím neoslovující detektivce, která má k těm typickým a divácky nejvděčnějším zástupcům klasického českého žánru zatraceně daleko, ztrácet při zoufalém hledání alespoň náznaku atmosféry.. K nejzajímavějším momentům patří snad jen původně vystřižená scéna, kdy pánové z Veřejné bezpečnosti kosí louku pod zámkem..;) Takže pokud jste si někdy přáli vidět herecky zoufalého Jiřího Kodeta, či téhož pouze ve slipech, pak je tato Schmidtova křeč jasnou volbou..;) ()

Reklama

Reklama