Reklama

Reklama

Obsahy(1)

S kapitánem Exnerem, pověstným elegánem mezi českými kriminalisty, se mohou diváci setkat opět, a sice ve filmu Smrt talentovaného ševce. Přepisu detektivního románu Václava Erbena se v roce 1982 chopil režisér Jan Schmidt a roli šaramantního a inteligentního vyšetřovatele svěřil Jiřímu Kodetovi. Exner tentokrát pátrá po vrahovi obuvníka Rambouska, proslaveného (a také majetného) naivního malíře. Řeší však celou řadu záhad, k nimž dochází na starém zámku. Postupně odhaluje přediva vztahů v městečku Opolná, kde právě tráví dovolenou. Exteriéry filmu se natáčely v krásném okolí zámku Opočno. Vedle Jiřího Kodeta ve filmu uvidíte Antonína Hardta, Janu Bouškovou, Miroslava Zounara, Vladimíra Kratinu a Karla Augustu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (126)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Nic proti Jiřímu Kodetovi, ale tahle role mu neslušela. Stává se často, že hrdina, kterého si vysním podle předlohy, je pak na plátně zcela jiný. Jenže knižní Exner se zkrátka takhle nechová, netváří, nepohybuje. A jelikož jsem zfilmované Erbenovy knihy viděla v obráceném gardu, našla jsem svého Exnera až mnohem později, ve starším filmu s Jiřím Valou. ()

waits 

všechny recenze uživatele

Přijde mi, že tuhle nemastnou neslanou krimi dávají furt. Dávno vím, kdo je vrah a kdo má televizi aspoň rok, tak také, pánové! Kodet je sice fajn, ale postava kapitána Exnera sama o sobě charisma nemá (ani na papíře, kdysi jsem jeho příběhy čítával, tuším, v Dikobrazu). Škoda, Kodet by dobře napsaného kriminalistu-bonviána bez problému utáhnul. Hudbu dělal Petřina? Měl to osolit, tak jak to uměl:) Slabé, slaboulinké tři ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Po dvou slabých erbenovkách ze 70. let se naskytla nová šance vzkřísit oblíbeného kapitána Exnera, tentokrát s tváří Jiřího Kodeta. Po Valovi ze 60. let velmi zajímavá volba, Kodet je mazlivý k ženám, umí nosit sako, i ta jeho patka je vždy upravená, scénář Jana Schmidta není trapný... leč cosi tomu k dokonalosti chybí. Chtělo by to rafinovanější Exner Girl, přeci jenom taková Jana Boušková byla vždycky užitečnou herečkou, nikoli ale sexy blběnkou. Ale již je to sledovatelná barrandovská krimi 80. let, u které především mrzí, že nebyla rozepsána pro celý volný cyklus. Co následovalo, opět bohužel v televizi, byla totiž opět katastrofa. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Spíše jen průměrná kriminálka s jedinou ambicí nenáročné zábavy. Kapitán Michal Exner jako svého druhu legenda funguje na papíře, v téhle filmové adaptaci moc ne...navíc ona stylizace letní prázdninové ospalosti a utahanosti je spíš ku škodě... Kladem je nulový ideologický a propagandistický podtext, v české normalizační kriminálce spíše výjimečný... ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československý kriminální film podle románu V. Erbena, v němž vystupuje elegantní kriminalista kapitán Exner v nejslavnějším podání J. Kodeta. V zámeckém parku byla nalezena mrtvola tamějšího ševce Rambouska, který pracoval na zámku jako údržbář, a který se v poslední době věnoval malování obrazů a měl neobyčejný talent. Nad jeho nadáním žasli jak kunsthistorik a sběratel obrazů K. Augusta, tak akademický malíř a Rambouskův učitel B. Čáp. Ačkoli se kapitán Exner ocitá v roli vyšetřovatele vraždy náhodou, neboť v tamějších končinách tráví dovolenou, velmi brzy se mu podaří infiltrovat mezi podezřelé, kteří všichni pocházeli z okolí zámku. K odhalení pachatele bylo potřeba především přijít na motiv činu, což nebylo až tak složité. Jedná se o často reprízovanou kriminálku, jejíž obliba zřejmě spočívá v jasném a jednoduchém příběhu, atmosféře zámeckého prostředí a zajímavému hereckému obsazení. Významnou úlohu ztvárnila J. Boušková v roli průvodkyně, která se z nepochopitelných důvodů nechala krátkodobě milostně oblouznit elegancí pana Kodeta a její obsazení mi jako jediné nějak nesedí. V dalších rolích se představili pražský poručík A. Hardt, místní velitel veřejné bezpečnosti M. Zounar, správkyně zámku J. Gýrová či další průvodkyně M. Steinmasslová. U hodnocení tohoto filmu režiséra J. Schmidta jsem se poněkud zarazil, neboť jeho notorická známost a tedy i předvídatelný děj mi ztěžuje objektivně posoudit jeho kvalitu, avšak nakonec se přikláním k průměrnému hodnocení. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • Kapitán Exner (Jiří Kodet) jde do nemocnice za doktorem Hauserem (Vladimír Kratina). Vrátný mu oznámí, že doktor tam není. Následuje scénka v baru, kde klávesista hraje melodii na keyboard. Přitom můžeme vidět, jak levou rukou přestal hrát basový doprovod a místo toho uchopil cigaretu a potáhl z ní. Přitom však basový doprovod nejenže zní dál (dalo by se to vysvětlit dozvukem, sustainem), ale i se mění, jakoby muzikant neustále aktivně levou rukou hrál. (pjotri)
  • Pan režisér vzpomíná, jak se měl točit pohřeb. Jenže den před natáčením nebyl na hřbitově ani jeden hrob vykopaný a tak přes noc požádal kolegy ze štábu a za flašku rumu mu ten hrob vykopali. (cariada)
  • Natáčeno v Opočně. (M.B)

Reklama

Reklama