Reklama

Reklama

Obsahy(1)

S kapitánem Exnerem, pověstným elegánem mezi českými kriminalisty, se mohou diváci setkat opět, a sice ve filmu Smrt talentovaného ševce. Přepisu detektivního románu Václava Erbena se v roce 1982 chopil režisér Jan Schmidt a roli šaramantního a inteligentního vyšetřovatele svěřil Jiřímu Kodetovi. Exner tentokrát pátrá po vrahovi obuvníka Rambouska, proslaveného (a také majetného) naivního malíře. Řeší však celou řadu záhad, k nimž dochází na starém zámku. Postupně odhaluje přediva vztahů v městečku Opolná, kde právě tráví dovolenou. Exteriéry filmu se natáčely v krásném okolí zámku Opočno. Vedle Jiřího Kodeta ve filmu uvidíte Antonína Hardta, Janu Bouškovou, Miroslava Zounara, Vladimíra Kratinu a Karla Augustu. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (11)

  • Skutečným autorem Rambouskových obrazů je malířka Vlasta Dlouhá. (Fenk)
  • Jiří Kodet ztvárnil kapitána Exnera pouze jednou, i když Václav Erben si přál, aby se objevil i v dalších filmových zpracováních jeho příběhů. Bohužel narazil – Kodet nebyl u soudruhů v oblibě a u jeho jména v hereckém rejstříku stálo: „Jen malé a záporné role.“ (HawkeyP)
  • Natáčení bylo těžké pro Janu Bouškovou, která ve filmu hrála postavu průvodkyně Lídy Muršové. V květnu 1982 totiž tragicky zahynul její manžel, herec Petr Svojtka. Celý štáb se k ní ale choval nesmírně ohleduplně a sama herečka při jedné příležitosti zmínila, že od všech kolegů cítila velkou psychickou podporu. (HawkeyP)
  • Scéna, ve které jdou policisté s kosami a hráběmi kosit louku, byla zcenzurovaná, protože prý zostuzovala Veřejnou bezpečnost. [Zdroj: Aha] (carott)
  • Kvůli Janě Bouškové (Lída) a Jiřímu Kodetovi (Michal Exner), kteří denně hráli ve 150 km vzdálené Praze, se film natáčel pouze od devíti hodin ráno do tří hodin odpoledne. Poté štáb neměl co dělat a začala volná zábava, což se nelíbilo odborářům, kteří chtěli, aby štáb a herci jezdili domů k rodinám. [Zdroj: Aha] (carott)
  • Natáčeno v Opočně. (M.B)
  • Pan režisér vzpomíná, jak se měl točit pohřeb. Jenže den před natáčením nebyl na hřbitově ani jeden hrob vykopaný a tak přes noc požádal kolegy ze štábu a za flašku rumu mu ten hrob vykopali. (cariada)

Reklama

Reklama