Reklama

Reklama

Carmen nejen podle Bizeta

  • USA Carmen Not Only According to Bizet

VOD (1)

Obsahy(1)

Studio Ypsilon vzniklo jako sdružení přátel roku 1963 v Liberci, a pod vedením J. Schmida spojovalo řadu hereckých i nehereckých individualit. První představení neslo název Encyklopedické heslo XX. století a mělo premiéru v roce 1964. V roce 1978 se divadlo přestěhovalo do Prahy, kde působí doposud. Improvizační, střihový a asociační princip uplatňovaného syntetického divadelního procesu Ypsilonky byl ve své době novátorský a jedinečný. V souboru se v průběhu let prostřídala řada všestranných a dnes etablovaných hereckých osobností, za všechny jmenujme J. Kretschmerovou, J. Synkovou, J. Lábuse, L. Sobotu, O. Kaisera, M. Dejdara, J. Schmitzera, M. Ebena, B. Poloczka... Hned druhé divadelní představení Carmen podle Bizeta mělo v Liberci premiéru v roce 1966 a o dva roky později jej do filmové zkratky přenesl režisér Evald Schorm. Uchovaly se tak začátky působení a poetiky tehdy ještě amatérského divadelního souboru, soustředěného kolem principála Jana Schmida. Opera francouzského skladatele G. Bizeta je pomocí jevištní metody Studia Ypsilon rozebrána „na šroubky". Divák bude poučen o autorovi a především podrobně o ději opery, neboť herci jsou tu jakýmisi průvodci libretem. A chybět nebudou ani ukázky známých árií – Láska jak ptáče volné, divé... Toreadore smělý... (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Na tomhle filmu není nic dokumentárního. Je to svébytná zkrácená filmová verze původně divadelního představení v režii Jana Schmida, kterou ovšem Evald Schorm z výrazně větší části přesunul z divadelního pódia do reálných interiérů a exteriérů. -------- V titulcích filmu uvedeno: režie (pouze) Evald Schorm. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Prosper Mérimée by se divil, co tu podle jeho tragické vize vzniklo. Asi něco méně tragického, ale o to zábavnějšího. V roce 66, kdy měla "Carmen nejen podle Bizeta" premiéru, jsme byli se školou na Carmen (nebo to byla Madam Batrflaj, už si moc nevzpomínám, a tehdy mi to také bylo jedno) v Brně. Zkoušel jsem si představit, kdyby se tehdy nejelo do Brna, ale do Liberce, jaké emoce by to tenkrát ve mně vzbudilo. Nyní naprosto pozitivní, necelá půlhodinka Schmidovi stačila na...... ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama