Reklama

Reklama

K2 vlastní cestou

  • angličtina K2 My Way (festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

Klára Kolouchová jako první rodilá Češka zdolala před lety Mount Everest a v loni jako první Češka a teprve dvacátá žena světa vystoupala i na druhou nejvyšší horu světa – na nebezpečnou K2. Její výstup na „Ká Dvojku“ představuje nejen nebývalý sportovní výkon a úspěch, ale ukazuje i příběh nezdolné vůle, touhy a úsilí dosáhnout vysněného cíle. Co pohání ženu, manželku a matku dvou dětí do souboje s obávaným zabijákem? Kam až dosahuje právo splnit si svůj osobní sen? Mohou být vlastně ženy při jeho plnění stejně sobecké jako muži? Odpověď na otázky a pohled na jedinečnou cestu až na vrchol K2 přináší dokument renomované filmařky Jany Počtové, autorky ceněných dokumentů Generace Singles a Nerodič. Hlavní hrdinka a režisérka spolu po dva roky sdílely období náročných příprav, pochyby, těžká loučení, krize i předchozí neúspěšný pokus. Jana Počtová společně s kameramanem zachytila atmosféru a dění expedice až do základního tábora, film obsahuje úchvatné záběry hor i Klářiny autentické záběry ze samotného finálního výstupu. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (85)

Petaxis 

všechny recenze uživatele

Mě hrozně fascinuje ten dvojí metr. Když leze chlap, otec od dětí, tak je to sice sobec, ale vlastně borec a musíme to chápat, protože boys will be boys, ale jakmile to stejný dělá ženská, tak je to soudě podle reakce většiny populace krkavčí matka a sobecká pí... To mě vždycky zvedne ze židle. Kláře obrovský obdiv za to, jak tyhle reakce okolí zvládá a že si jde za svými sny a nepřestává si je plnit. Film je krásnou ukázkou toho, jak těžký to pořád, i v dnešní době, ženy mají. Velký plus dostává Klářin manžel, vypadá to, že aspoň ten je normální fajn chlap. Jako dokument zajímavý, z jedné stránky mapuje vlastní expedici, z druhé stránky mapuje stav české společnosti. ()

Rooz 

všechny recenze uživatele

No, klobouk dolů. A to ani ne kvůli tomu výkonu, kterýžto je nadmíru parádní. Ne každý dokáže kvůli svým nejhlubším potřebám takovýchto obětí, obětí ve formě docela drsného náhledu do soukromí a myšlení. Člověk riskuje úplně všechno v každém směru - ztráta života, rodiny, sebe sama a spousty dalšího. Přesto musí jít tou cestou, u které cítí, že je to správně. Nedá se svítit. Mohl bych to rozebrat mnohem delším textem, ale není to potřeba. Většina lidí asi stejně neporozumí nejen touze, co tam vlastně člověka žene, ale ani té krásné toleranci těch lidí v okolí, kteří ač neradi, tu duši musí nechat jít, protože ta duše je svobodná. A kdyby nebyla, bude jen zlomkem toho, čím by mohla být. ()

Reklama

waska 

všechny recenze uživatele

Film je skoro o ničem, zbytečně nezajímavé omáčky kolem. Když to má být o K2 a vlastní cestou, čekal bych, že většinu filmu strávíme v Himaláji. Navíc, tyhle typy ženských, který si potřebujou dokázat to samé jako chlapi, jsou mi krajně nesympatické. Pro děti je máma vším... A to, že je takhle opustí a opravdu se může stát, že se nevrátí, vypovídá pouze o jednom. Sobeckost na prvním míste. ()

Honzíno 

všechny recenze uživatele

Na konci mi to přišlo fakt dobrý, i když jsem ihned vědomě pomíjel jakékoli sportovní vady výkonu (použití kyslíku, maximální využití šerpů a tábora na komplet podporu...) a charakterové neduhy hlavní hrdinky (opakovaně nechat doma kvůli K2 na několik měsíců 2 malé děti, v prvním případě dokonce ani ne ročního synka, ve třetím případě několikaměsíční expedice - květen Kančendženga, červenec K2). Den poté jsem si uvědomil, že o finanční stránce projektu jsme se nedozvěděli zhola nic, Himaláje a osudovost, obtížnost K2 na mě nedýchly rovněž (přestože je mám celkem načtené a pokaždé mě ohromí). Splnění snu jedné nevyrovnané ženy a ukazování statečnosti v evidentně složitém vztahu k otci (vynecháno, ale dalo se poznat - volání hlavně rodičům) v dost osekané verzi (self záběrů a gopro pohledů mezi C3 a C4 a summitem je minimum - podezírám z nadměrného použití masek, což je ale zase na druhou stranu pochopitelné, když jdu do takové výšky 2x během týdne) je prostě málo. Lepší 2* ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ja tieto samovražedné pokusy nepodporujem a tak v dokumentoch tohto typu si chcem vychutnať aspoň radosť z prírody, ktorú zrejme na vlastné oči nikdy neuvidím. Tu sa to v druhej polovici podarilo, mali sme tu vizuálne pekne obrázky. Ale inak túto profesiu nikdy nepochopím, nechápem, čo tá ženská akože dokázala a čo to dalo svetu. Alebo minimálne jej rodine. Zabudnuteľný a nepotrebný počin. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (5)

  • Podle slov režisérky Jany Počtové se pracovalo s více než 100 hodinami materiálu a jeho stříhání trvalo asi měsíc. (Dr.Ummer)
  • Výprava psychicky zdecimovaná třemi úmrtími byla v podstatě na odchodu ze základního tábora domů. Když ale dorazil do tábora Nirmal Purdža, který měl v tom roce projekt zdolat všechny osmitisícovky během sedmi měsíců, dokázal je tak psychicky nabudit, že nakonec na vrchol nejtěžší hory světa vylezlo 24 lidí. (sator)

Reklama

Reklama