Reklama

Reklama

Příběh z Louisiany

  • USA Louisiana Story

Obsahy(1)

Příběh se odehrává na venkově v Louisianě, kde si v mrtvém rameni místní řeky hlavní hrdina filmu, dvanáctiletý chlapec, hraje a tráví zde většinu svého času. Všechno se ale změní, když jeho otec podepíše kontrakt s ropnou společností, která chce v oblasti začít s těžbou.
Slavný americký dokumentarista Robert J. Flaherty natočil tento svůj film s finanční podporou více než 250 000 dolarů od ropné společnosti Standard Oil. Flaherty jako obvykle nepracoval s žádnými profesionálními herci, všechny postavy jsou tak ztvárněny místními obyvateli. (ČSFD)

(více)

Recenze (10)

corpsy 

všechny recenze uživatele

Skôr ako dokument, to pripomína rozprávku ( oklieštenú od nadprirodzených motívov ) na dobrú noc. Životné osudy chlapca, ktorý si to rozdá s riečnym drakom ( aligátor ), získa srdcia bohatierov v neďalekom hrade ( ťažobná rafinéria a jej roboši ) a plavil sa krajinou nekrajinou za účelom úlovku ( bažiny Louisiany ). Chýba tu už len princezná ( žeby ten medvedík čistotný? ). ()

JimiH 

všechny recenze uživatele

Flaherty natočil výborného Nanuka a pak už to bylo jen horší a horší. Tento film funguje lépe než rohypnol, protože využívá více než dvacet let staré filmařské postupy, jeho scénář je monotónní a "herci" pronášejí repliky nepřirozeně... Celkově je snímek protknut tolika nedostatky, že zastíní veškeré kvality (krásné prostředí, příjemný hlavní hrdina...). ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

K Príbehu z Louisiany treba pristupovať ako k filmu pre deti a mládež. Je zaujímavé, že má v názve príbeh, keď sa síce jedná o film hraný, ale dej rozhodne nie je tým, čo ho ženie vpred. Na rozdiel od väčšiny americkej produkcie, ktorá naopak v názve story nemá :) Chlapec a príroda so zvieratkami, chlapec a stroj na ťažbu ropy, proste jedno veľké dobrodružstvo. Takto film iste vnímali aj deti koncom 40. rokov a možno by sa niektorým páčil aj dnes, ak by im ho nejaký otecko pustil cez youtube. Celkovo je film trochu ťažkopádny, hrané scény s dialógmi pôsobia amatérsky, tie dokumentárne ladené ale všetko vynahradzujú. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tak ono to má svoje kouzlo, to zase ne že ne, ale na druhou stranu si myslím, že se z dané oblasti dalo natočit trochu více zajímavého. Nedá se svítit. Některé scény jsou dobré, podařilo se natočit skutečně výborné scény se zvířaty, ale to je opravdu ten hlavní přínos. A samozřejmě zachycení doby a pohledu na těžbu. ()

GAVIN17 

všechny recenze uživatele

O tomto filmu jsem téměř nic nevěděl, a proto tím větším překvapením pro mne byl. Uchvátila mne poetika i skvělá obrazová stránka filmu, kterou podtrhla krásná příroda Cajunlandu v Louisianě o níž jsem kdysi četl v časopise National Geographic, Kontrast čisté přírody s obří lidskou technikou dal vyniknout hlavní myšlence filmu - že ne vždy by měl být člověk pánem přírody, ale měl by si vážit její prosté krásy a důmyslnosti. Chlapec se prezentuje ve filmu jako součást krajiny a jejího mnohotvářného života. Závěr filmu vyznívá velmi optimisticky, ale ne vždy tak bývá i ve skutečnosti, spíše naopak...No a ještě jsem byl šťastný, že se mýválek zachránil Film na mne velmi zapůsobil a dávám mu rád 5 hvězdiček. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (3)

  • Režisér jako obvykle pracoval místo profesionálních herců s místními lidmi. (Hans.)
  • Hudba Virgila Thomsona čerpá z původní hudby francouzských přistěhovalců a byla vyznamenána Pulitzerovou cenou. Tím se stala současně první filmovou hudbou, které se této cti dostalo. (Hans.)
  • Film financovala těžařská společnost Standard Oil, a proto zdůrazňuje bezproblémové soužití ropného průmyslu s místními obyvateli a prostředím. (Zdroj: wikipedia.cz) (Kmotr76)

Reklama

Reklama