Reklama

Reklama

Nanuk - člověk primitivní

  • USA Nanook of the North (více)

Obsahy(1)

Život Eskymáků před kontaktem s Evropany. Celý film, včetně slavného lovu na mrože, byl - logicky - zinscenován pro kameru. Pro zúčastněné to ale nebylo hraní rolí, reální jsou tu jak lidé, tak způsob života předků, který předvádějí. Nejslavnější, vlastně přímo archetypický němý příspěvek americké kinematografie k žánru, který byl nejlepší pokaždé, když byl sám sobě "nevěrný". O tři roky později, v Moaně, ukazuje pak Flaherty, jaké zkoušky podstupují lidé, kteří nejsou, tak jako Nanuk, vystaveni trvalému boji o přežití.
(NFA)

(více)

Recenze (99)

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Flaherty a jeho definice dokumentu, který je nám podsouván jako reálná a upřímná výpověď. Bohužel už zde se dají najít nějaké ty okliky, které byly nutné pro dobré filmařské vyjádření a věřte, že kupříkladu taková stavba iglú se nepovedla hned napoprvé. Protipól k Muži s kinoaparátem by měli vidět všichni, kdo se alespoň trošku snaží nakouknout pod pokličku subjektivního vyjadřování skutečnosti, které je nám podsouváno jako objektivní. Základ žánru a velmi příjemná hodina v extrémních podmínkách. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Tak konečně se mi podařilo shlédnout tento dokumentární skvost o životě eskymáku, od otce dokumentaristiky Roberta Flaheryho jako takové. Co ho ale k takovému počinu vůbec vedlo? Dobrá otázka a velice jednoduchá odpověď. Sám se někdy v letech 1912-1919 zúčastnil asi čtyř expedic do severokanadské subarktidy. Filmový materiál který si dovezl z těchto výprav, však nad všechna očekávání zničil. Ještě ale před natočením Nanuka žil asi dva roky mezi inuity, jak se sami nazývají myslím že ještě dnes tito prapůvodní obyvatelé. Ve svém filmu nám v láskyplných ale také v romantizujících obrazech představuje každodenní starosti Nanuka Nyla a jeho rodiny, jeho lovecké zvyky a jejich věčný a neustálý boj s přírodou. Opravdu moc krásný a vysoce hodnotný filmový zážitek, ukazující lidi v inscenovaných situacích, které přesně odpovídají autentické skutečnosti. Tímto stylem se zásadně liší třeba od Sovětské dokumentárnické školy která dávala spíše přednost bezprostřednímu zachycení skutečnosti. Jasně Sověti by tento film viděli jenom jako takovou malou agitku ale u Flahertyho je to úplně o něčem jiném ten staví do popředí zájmu všelidský humanismus tak trochu prodchnutý lyrismem. Nádherné a navíc natočené v opravdu v drsných podmínkách. Ne, každý by to dokázal! ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Dokument to rozhodně není nadčasový, protože jako inscenovaný a zcela nahraný ve skutečnosti nezobrazuje život Eskymáků, ale představu, jakou o nich po pár dnech pozorování Flasherty měl. Nevím, jestli je pravda, že sami Eskymáci se divili, jaké to mají hrát idioty, ale oni vlastně nic podivného nedělají - většinu filmu sedí v iglů. Jako dobovou atrakci to chápu, uznávám Flashertyho odhodlání to (opakovaně) natočit, ale film jako takový oceňuju jen coby neotesaný základní kámen žánru. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Krásný dokument, kterému absence zvuku nikterak neškodí. Místy navíc velmi vtipný, např. seznamování starého eskymáka s gramofonem je kouzelné... ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Síla dokumentu, popřípadě dokumentárního filmu, dle mého spočívá zejména ve zpětné konfrontaci se skutečností. Když vidím takovýhle snímek, který o sobě hrdě hlásá, že je dokumentární, potom si někde přečtu, že na základě inscenovaných scén předkládá svoji vizi skutečnosti způsobem "tohle se někde děje a děje se to teď", a nakonec se ještě dozvím, že představitel hlavní postavy několik měsíců po natáčení zemřel hlady, potom bude ona konfrontace a vytváření názoru a prožívání reflexe určitě zajímavé. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Nanuk, člověk primitivní drží prvenství nejen v rámci dokumentárního filmu, ale i jeho námětově logicky související žánrové odnože; etnografického filmu. Roku 1922 se objevil v kinech a jeho velkolepý divácký úspěch ohromil i samotného Flahertyho. Debut pracoval ve shodě s pravidly tzv. salvage antropology, tedy antropologie, jež si dávala za cíl zdokumentovat a zachovat budoucím generacím přirozený pohled na kulturu na pokraji vyhynutí. Tematické zpracování života Inuitů, tedy eskymáků, zapůsobilo na tehdejší publikum jako magnet. Film poté dostal zcela nový rozměr, protože byl vlastně v tu chvíli jediným zástupcem nově vznikajícího dokumentárního žánru. Díla zachycující určitá etnika v jejich přirozeném prostředí tu už sice byla, např. krátké filmy o indiánech apod. Flaherty obdařen zkušeností s těmito filmy, jal se natáčet Inuity v jejich původní kultuře, kterou se snažil západními tradicemi nikterak nenarušovat. Velké množství natočeného materiálu se mu nicméně zdálo pro celovečerní filmové zpracování jako ne zcela vhodné. [==] Byl si vědom, že tehdejší publikum prahne po vyprávění (velkých) příběhů. Prosté ale o to čistší zobrazení reality, prvek, po kterém tak volal a prahnul sovětský dokumentární velikán Vertov, nebylo pro Flahertyho dostatečným zadostiučiněním. Snažil se proto užít všemožných výrazových prostředků hraného filmu, aby tím ten dokumentární obohatil. Přestože takto inscenované a často uměle dramatizované záběry nedokáží zachytit reálnou skutečnost, jsou alespoň částečným zachycením člověka v jeho přirozeném prostředí. V rámci etnografického filmu je také poutána pozornost na jedinečný průběh natáčení, kdy se tvůrce v drtivé většině případů nemůže spolehnout na početný tým spolupracovníků. Tak tomu bylo i u Flahertyho, o jehož skromné filmové vybavení museli dbát samotní protagonisté Nanuka, člověka primitivního. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Občas zdlouhavý, přesto výborný film, ke kterému můžu mít množství výhrad, ale jeho jedinečnou pozici mu nikdo neupře. Nejstarší celovečerní (byť inscenovaný) dokument, který jsem kdy viděl, navíc i dnes velmi poučný. Nejvíc mi v paměti zřejmě utkví stavba iglů (a je mi jedno, jestli se jim to napoprvé nepovedlo), ale i další scény, jako je posádka kajaku nebo lov tuleně a mrože. Každému směle doporučuji, tenhle snímek má co říct i více než 80 let po svém vzniku. Poněkud zmatený komentář : Karlos80 ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Dokument, ktorý má napriek svojej letitosti stále čo povedať aj po obsahovej stránke. Pre súčasného diváka má film už viac umeleckú hodnotu. Kombinácia letitého obrazu a až psychedelickej hudby vytvárajú neopakovateľnú hypnotickú atmosféru. (10/10) ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Překvapivě tady u toho filmu mám nejradši jeho hybridní verzi s namluveným komentářem, respektive s komentářem, který s rozumnou intonací čte mezititulky. Příběh Nanukovi rodiny a jejich strastí a slastí je stejně platný jako tehdy i dnes. Otec se stará, rodina sem tam vypomůže, zážitek z technického pokroku dokáže pobavit. Nejrozkošnější je samozřejmě stavba nového iglú, ve kterém se nezapomnělo ani okno z opracovaného ledu. Mezitím dítka sáňkovala a s příbytkem se nezapomnělo ani na pobočku pro malé pejsky Je fajn, že praotec moderního dokumentu může být natolik milým filmem. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Strhujúci príbeh rodiny Inuitov žijúcej na území Hudsonovho zálivu na severovýchode Kanady. Prevažná časť ich životných aktivít je spojená so získaním obživy pre rodinu a zabezpečením jej čo najteplejšieho spánku uprostred nehostinnej ľadovej pláne. Spôsoby lovu tuleňov, mrožov aj rýb sú drsné. Pár kopancov od pánov sa ujde aj ich verným psom zo svoriek ťahačov saní. Žiadna láskyplná prítulnosť k živým tvorom sa nekoná. Možno i preto, že Eskymáci by bez mäsa zahynuli. Pre ich život je nevyhnutné. Dôležité ho je získať. Akokoľvek. Výborne sú zachytené aj konkrétne črty zo života v ľadových obydliach - iglu. Pod vrstvou kožušín spáva celá rodina vedľa seba nahá. Deti sa tak otužujú od pôrodu. Batoľatá cucajú kúsky pečienky z tuleňa a mroža v bezzubých ďasnách. Psy sa ruvú a šklbú o zvyšky kostí a koží ako najväčší nepriatelia na život a na smrť. Skvelé popozeranie, trochu rušené necitlivým a neempatickým vzťahom k živej zveri. Poznámka: V komentároch sa tu rozoberá, či je to hrané, reálne. Kto z hercov kedy zomrel a tak. Je to síce zaujímavé, no z môjho pohľadu nie. Každý film, bez ohľadu na to či ide dokument alebo nie, je len výmyslom autora. Ten musí vymyslieť do čoho sa pôjde a akým spôsobom. Pokiaľ jeho výmysel dokáže divákov zaujať ide o skvelý výmysel, ak nie ide o nepodarený výmysel. Dokumentárny alebo nie - to je predsa fuk. Prežívanej realite sveta sa totiž môže oveľa lepšie priblížiť čisté sci-fi oveľa bližšie než autentický dokument z protagonistami-nehercami ulice všedného dňa. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

klasický štýlotvorný dokument.pre históriu jeden z najvýznamnejších filmov.Treba vidieť.Keď už pre nič iné aspoň zo slušnosti ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

To jsou mi náhody. Kameru mít náhodou zrovna na místě, kde hlavní hrdina najde dýchací otvor v ledu, který si oblíbil lovený mrož. Nanuk je považován za jeden z prvních etnografických snímků. Formy "autenticky inscenovaného dokumentu" bych se ale nebál ani dnes, kdy se spíš upřednostňuje průřez postupným procesem poznávání, případně sumarizace poznatků. ()

Gimp 

všechny recenze uživatele

Tak dobré jak jen němý film o eskymácích může být. Ricinový olej, lovení mrožů, Nanuk se pere se svými psy.. A pak jsem usnul a bylo to nádherné. Probudil jsem se úplně čilý.. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Na Nanukovi se mi líbí jeho nepředstíraný a neafektovaný humánní rozměr. Na celém projektu je strašně moc vidět, s jakou úctou a dobrými úmysly - porozumět eskymáckým životním potřebám a představit je v co nejautentičtější podobě civilizovanému světu - k němu Flaherty přistupoval. Celé by to ještě lépe fungovalo, kdyby se epizodní dění zformovalo do souvislejšího filmového příběhu, což by vzhledem k zinscenovaným scénám nebyl už takový problém, ale i jako sonda na jinou planetu orámovanou jak základními živočišnými pohnutkami, tak i nejprůzračnější formou nezkaženého lidství, působí i takřka po celém století tenhle hraný dokument plnohodnotným a aktuálním dojmem.... 85% ()

forsberg 

všechny recenze uživatele

Nádherný dokument, dodnes neuvěřitelně živý. Až při jeho sledování mi došlo, že Eskymáci jí ryby syrový. Úžasná pasáž kdy si děti hrají na sáňky. ()

Ducharme 

všechny recenze uživatele

V dnešní době megalomanských dokumentů na téma "milujeme a chraníme přírodu, kterou jsme si sami zdevastovali" je Nanukův příběh příjemným pohledem zpět. Je to milé, je to místy úsměvné (ano, ta omílaná scéna s gramofonem), ale rozhodně to není nijak ohromující. Před tím, v jaké zimě a podmínkách je to natočené samozřejmě smekám, ale to mi na 5 stále nějak nestačí. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Tenhle praděda dokumentů si zaslouží úctu vzhledem k svému věku. Ale nehodlám se rozplývat nad šedinami, když mě nudí. Jeho vyprávění je zdlouhavé, místy zřejmě paměť vynechává a tak zopakuje, co již řekl. Ale naštěstí tenhle stařík není popudlivý, takže je snesitelný. Za plus lze považovat slušný návod na stavbu iglú, i když si nejsem zcela jista, kolikrát to v praxi upotřebím. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Velice významný, působivý a drsný dokument o lidech zápasících s přírodou. [8/10] (Revillon Fréres, Pathé Exchange) (Němý, čb. /// Produkce: Robert J. Flaherty /// Scénář: Robert J. Flaherty /// Kamera: Robert J. Flaherty /// Hudba: Stanley Silverman) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Reklama

Reklama