Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co by dělali tajní agenti, kdyby se z nich stali náboráři? Odpověď nabízí komedie o takzvaném vědeckém získávání pracovních sil, která se odehrává v době, kdy český člověk ještě neznal slovo nezaměstnanost. Jejími hrdiny jsou dva náboráři podniku Pragokov, Láďa Pitras a Oto Vacák. Pečlivě si zjišťují vše o soukromém životě osob, které si vyhlédli jako potenciální oběti, a těchto informací zneužívají k jejich přetahování do Pragokovu. Jejich vědecká metoda je postavena na využití spolehlivé páky, kterou je manželská žárlivost a hrozby prozrazení intimních tajemství jednoho nebo obou partnerů. Tímto způsobem se jim podaří získat do podniku trpícího neustálým nedostatkem pracovníků nejen svářeče Aloise Niederleho, ale také dva topiče pro nepřetržitý provoz, manžele Nyklíčkovy, kteří spolu z malicherného důvodu nemluví. Komplikace nastanou v okamžiku, kdy se v zájmu vystěhování nepohodlné babičky rozhodne Pitrasova manželka zůstat v domácnosti a potřebuje za sebe najít náhradu. Pitras najde jakousi Myriam Hornovou, tím však roztočí neuvěřitelný kolotoč problémů, v jehož středu se nakonec ocitne on a jeho kolega Vacák, když se stanou obětí vlastních metod. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (12)

  • Natáčení v Popradu ve skutečnosti proběhlo na adrese Průmyslová 1561, Praha-Kyje. (sator)
  • Ve filmu několikrát zazní „andílek od Murilla“. Bartolomè Esteban Murillo byl španělský malíř. Vytvořil velký počet obrazů každodenního života své doby, poději se ale specializoval na duchovní tematiku, včetně andělů a andílků. (sator)
  • Filmové titulky nakreslil malíř Stanislav Holý. (sator)
  • V Popradu, kde náboráři z filmu shánějí jeřábnici, se nikdy nevyskytoval bar Virginia, o kterém je ve filmu řeč. V Česku se pak nevyskytuje obec Čulice, ve které náboráři lanaří svářeče (Karel Augusta), v úvahu by přicházela obec nedaleko Brna Čučice, která by lépe korespondovala s hláškou z filmu („čučet v Čulicích“). (Strato61)
  • Celý film byl natočen v Praze. (M.B)
  • V průběhu natáčení prodělal režisér P. Schulhoff jeden ze svých infarktů. (Bart)
  • Luděk Sobota (Pitras) bol režisérovou neústupnosťou tak vystresovaný, že sa rozhodol štrajkovať. Jedného večera povedal rodičom, nech ho druhý deň na pľaci ospravedlnia, pretože sa cíti mizerne, ako by na neho išiel infarkt. Režisér bol na nohách už od skorého rána a hneď o piatej prišiel Sobotu zobudiť. Povedal mu, nech si odpočinie a príde pokojne o niečo neskôr, štáb vraj počká. Sobota pritom v skutočnosti závažný zdravotný problém nemal, išlo skôr o hypochondriu, ktorou bol preslávený. To ráno však dostal infarkt režisér Schulhoff. A to nepredstieraný .Sobotu potom dlho trápilo zlé svedomie. "Mám pocit, že som mu ten infarkt privolal," zveril sa v jednom rozhovore. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama