Reklama

Reklama

Top of the Pops

(pořad)
  • Velká Británie Top of the Pops: The Collection
Hudební
Velká Británie, 2009, 12x57 min

Účinkují:

Liam Gallagher, Noel Gallagher, Paul Arthurs, Paul McGuigan, Tony McCarroll, Alan White, Gem Archer, Andy Bell, Shaun Ryder, Mark 'Bez' Berry, Morrissey, Johnny Marr, Stephen Morris (více)

Obsahy(1)

1. Ikony Manchesteru (Madchester): Svébytnou a nezaměnitelnou součástí britské hudební scény jsou kapely a interpreti pocházející z Manchesteru a severozápadního regionu Anglie. Ve speciálním výběru z kultovního pořadu Top of the Pops uvidíme ty nejzajímavější z nich. Své hity v klubovém provedení předvedou kapely Oasis, Happy Mondays, The Smiths nebo New Order. Své písně zahrají i Richard Ashcroft či Morrissey.
2. Cesta za sólovou kariérou (Going Solo): Hudební vývoj a tvorba umělců, kteří se z kapel vydali na sólovou dráhu, jsou tématem dalšího výběru vystoupení z legendárního britského pořadu Top of the Pops. Těšit se tak můžeme na písně kapely Police i Stinga, Eurythmics a Annie Lennox nebo Cher. Chybět samozřejmě nemůžou Wham a George Michael, Take That a Robbie Williams či The Supremes a Diana Ross.
3. Nestárnoucí sedmdesátky (The 70s): Sedmdesátá léta přináší na hudebním poli rozvoj mnoha žánrů. Rocková muzika se vyvíjí několika směry, přichází hard rock nebo art rock. Nově se do popředí dostávají punk, disco nebo třeba funk. Ve výběru slavných vystoupení se tedy objeví písně od rockových kapel Queen, Deep Purple nebo Slade. Popové hity zahrají třeba Abba nebo Elton John. Chybět nebude ani král reggae Bob Marley.
4. Alternativní Amerika (Alternative America): Americká hudební scéna v osmdesátých a devadesátých letech vypustila do světa mnoho kapel, které se svou produkcí zařadily na alternativní scénu. Jejich hudba vycházela z rockových základů, ale byla také ovlivněna jinými žánry – punkem, folkem nebo elektronickou hudbou. Některé skupiny už patří pouze do historie, z jiných se staly hvězdy, které dodnes vyprodávají stadiony po celém světě. Ať už to dopadlo tak či tak, vystoupení kapel Nirvana, Green Day, Red Hot Chili Peppers nebo Stone Temple Pilots v pořadu Top of the Pops určitě neztratila své kouzlo. Stejně tak je tomu v případě skupin Foo Fighters, Limp Bizkit, The Strokes nebo Smashing Pumpkins.
5. Skvělí zpěváci (Male Solo Artists): Nestárnoucí hity jako „Please forgive me“, „Livin’ La Vida Loca“ nebo „Crazy“ v podání úžasných zpěváků jsou společným jmenovatelem dalšího výběru vystoupení z pořadu Top of the Pops. Své hity tak zazpívají hvězdy jako Bryan Adams, Ricky Martin, Seal, Stevie Wonder nebo David Bowie. Rozhodně také nesmí chybět osobnosti typu Michaela Jacksona, Paula McCartneyho a Micka Jaggera.
6. Úžasné zpěvačky (Female Solo Artists): Úchvatný hlasový rozsah, obrovské nasazení nebo schopnost provokovat – to jsou atributy, kterými se pyšní hvězdy dnešního výběru z pořadu Top of the Pops. Jsou to ty nejzajímavější zpěvačky populární hudby. Nestárnoucí hity, jako třeba „Like A Virgin“ v podání Madonny, „I Wanna Dance With Somebody“ od Whitney Houston nebo „The Best“ od Tiny Turner, jsou opravdovými perlami. Chybět nemůžou rockovější věci, například „I Love Rock n Roll“ od Joan Jett & The Black Hearts, nebo balady „Without You“ od Mariah Carey či Oscarem oceněná „My Heart Will Go On“ v podání kanadské divy Celine Dion.
7. Kouzelné osmdesátky (The 80s): Na počátku osmdesátých let nastupuje na scénu takzvaná nová vlna. Do hitparád začínají pronikat kapely Duran Duran, The Human League, Pet Shop Boys nebo liverpoolští Frankie Goes to Holywood. Do hudby mnoha interpretů začínají mnohem více pronikat umělé bubny nebo syntetizátory a hudba dostává svůj typický zvuk. Srdce fanoušků v osmdesátkách si získávají i hity „Wake Me Up Before You Go-Go“ od kapely Wham! nebo třeba „Karma Chameleon“ skupiny Culture Club, kterou prezentoval hlavně její zpěvák Boy George. Svou kariéru naplno rozjeli U2, kteří v roce 1983 v show Top of the Pops zahráli píseň „New Year’s Day“. Na vyhlášené televizní pódium se dostali i norští A-ha se svým hitem „Take On Me“.
8. Nezapomenutelné devadesátky (The 90s): Hudební devadesátky se vyznačovaly velkou rozmanitostí. Své místo na výsluní si mimo hlavní popový proud našlo mnoho dalších stylů – rap, reggae, funk. Prostor dostaly i grunge, britpop nebo třeba techno. Do pořadu Top of the Pops tak zavítaly kapely mnoha žánrů. Například Simply Red s písní „Fairground“, Wet Wet Wet s „Love Is All Around“, New Order s „Regret“ nebo Jamiroquai s hitem „Virtual Insanity“. Zajímavá vystoupení předvedly i skupiny Primal Scream s písní „Movin’ On Up“ a také Massive Attack s „Unfinished Sympathy“. Nechyběl ani superhit z pera hvězdného PrinceNothing Compares 2 U“, kterou přezpívala irská zpěvačka Sinead O’Connor.
9. Kouzlo dívčích a chlapeckých kapel (Boys and Girls): Dívčí a chlapecké kapely neodmyslitelně patří ke světové hudební scéně. Přestože mnoho z nich původně cílilo na náctileté publikum, postupně se některé skupiny propracovaly do povědomí široké veřejnosti. Důkazem budiž výběr vystoupení těchto skupin v legendárním pořadu Top of the Pops. Dívčí kapely jsou zastoupeny skupinami jako Spice Girls, Bangles, Bananarama nebo En Vogue. Naopak ty chlapecké reprezentují Take That, Boyz II Men, Boyzone či New Kids On The Block.
10. Britpop (Britpop): Na počátku 90. let se ve Velké Británii zvedla nová vlna alternativního rocku, která svou tvorbou navazovala na kytarový pop předešlých dekád. Do povědomí vešla pod názvem Britpop. Tento žánr nemohl minout ani legendární pořad Top of the Pops. Proto v něm vystoupily kapely Charlatans, Pulp, Dodgy nebo Ash. Svůj hit „Live Forever“ zahráli úžasní Oasis, Blur předvedli roztančenou „Girls & Boys“ a Boo Radleys se prezentovali hravou peckou „Wake Up Boo!“.
11. Kytaroví hrdinové (Guitar Heroes): Nejlepší klubová vystoupení hudebníků a kapel, jejichž poznávacím znamením je zvuk pravé rockové kytary. V pořadu Top of the Pops tak mohla vystoupit řada hvězd, které jsou uznávané fanoušky na celém světě – The Who, AC/DC, Motörhead, Ozzy Osbourne nebo třeba Deep Purple či Iron Maiden. O tom, že v pořadu odezněly opravdu velké hity, svědčí písně „Cryin’“ od Aerosmith, „Elevation“ od U2, „Living On A Prayer“ od Bon Jovi, ale také „The Final Countdown“ od švédských Europe nebo „Here I Go Again“ od úžasných Whitesnake.
12. Klubové hity (Club Hits): Skvělá hudba nezní jen na stadionech a ve velkých halách. Důkazem budiž poslední díl z výběrů vystoupení v legendárním britském pořadu Top of the Pops. V něm odezní muzika, která plní především hudební kluby. Těšit se tak můžeme na osobité kapely jako Brand New Heavies, De La Soul, The KLF nebo Basement Jaxx, kteří publikum roztancovali s hitem „Where’s Your Head At?“. Z oceňovaných umělců vystoupí například světově známý Moby s hitem „Go“, nezaměnitelná Missy Elliott s „Get UR Freak On“ nebo Pharrell Williams s kapelou N.E.R.D a písní Rock Star. (Česká televize)

(více)

Recenze (1)

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Díly (nejsou číslované, takže abecedně): 1) Alternativní Amerika *****, 2) Britpop ****, 3) Cesta za sólovou kariérou ***, 4) Ikony Manchesteru ****, 5) Klubové hity **, 6) Kouzelné osmdesátky ***, 7) Kouzlo dívčích a chlapeckých kapel **, 8) Kytaroví hrdinové ****, 9) Nestárnoucí sedmdesátky *****, 10) Nezapomenutelné devadesátky ***, 11) Skvělí zpěváci ****, 12) Úžasné zpěvačky ***. -------- V titulcích (všech dvanácti dílů) pořadu uvedeno: český i originální název Top Of The Pops. The Collection. ()

Galerie (29)

Reklama

Reklama