Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Starý indián Pete Chasing Horse, žijící v rezervaci Pine Ridge neustále hovoří o tom, že by se ještě jednou rád zúčastnil setkání vypravěčů v Novém Mexiku. Jeho poněkud problematickému sedmnáctiletému vnukovi Shanemu se to náramně hodí, protože ho pronásleduje skupina mladíků, kterým dluží peníze. Slíbí proto své matce Janine, že dědu na setkání odveze. Tisíc kilometrů dlouhá cesta napříč Státy je ideálním místem pro oživení starých indiánských legend, jak je starému muži vyprávěli jeho dědové a předkové jeho dědů. Nechybí mezi nimi příběhy o odvaze, lásce, pokoře, trpělivosti i přátelství. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (16)

Dudek 

všechny recenze uživatele

Strážce snů je v mnohém nepovedený film. Mám sice rád klasické indiánské povídačky, ale zejména v knižní podobě. Ačkoli Strážce snů není jejich přesnou adaptací, ale přináší spíše příběhy nové, stejně selhává. Pokud nahlédneme pouze na vizuální stránku, tak je sice úžasná, ale je vidět, že tvůrci v mnoha ohledech tápou a snímek tak získává spíše nádech obyčejných televizních snímků. S příběhem je to pak horší, prvních pár sekund je parádních, ale jakmile přestane mluvit vypravěč a více prostoru dostanou hrdinové příběhu jde to s jeho kvalitou od desíti k pěti. Scénář má neuvěřitelné množství základních chyb, dokonce jsem měl občas pocit, že jej psalo nějaké malé děcko. Ale stejně, určitě existuje veliké množství lidí, které tento nenáročný snímek bavit bude... Já mezi ně však nepatřím. 20% ()

Tsuki003 

všechny recenze uživatele

Tak překrásný film. Má poslání, a předává ho smysluplně. Pro ty, co hledají víc, nebo ještě lépe - vědí co hledají, v něm mohou spatřit i víc. DreamKeeper, Strážcě snů. Už jenom ten název má zvláštní vibrace. Prolínání děje a vyprávění mi dovolilo si plně vychutnat podobnost, kterou v sobě lidé nosí. Z jistých důvodů se mi dařilo na film koukat po částech, takže jsem jednotlivé příběhy viděla postupně, skoro jako pohádky na dobrou noc. Ale umožnilo mi to o nich lépe přemýšlet. Snahy indiány vybít a posléze jejich národ zachránit tuhle kulturu (možná nenávratně) zničily. Ale o to jsou ty příběhy a znalosti, schopnosti a vědomosti, silnější. Rozhodně nás mají co učit. U tohohle filmu je třeba se dívat i víc, než jen očima. ()

Reklama

inyan 

všechny recenze uživatele

Pro mne jeden z nejlepších filmů v dané kategorii, plný indiánské spirituality převedené na plátno. Překvapily mne i velice dobré vizuální efekty v televizním filmu! Příběhy do sebe zapadají, a každý má nějaký význam v samotném ději filmu. Děda přesvědčí svého vnuka, aby s ním putoval napříč USA na setkání národů. Ve skutečnosti jde vypravěči Petovi o to, aby jeho problémový vnuk Shane, našel správnou"rudou" cestu, díky jeho moudrosti a vyprávění. V citlivém rodinném filmu hraje celá plejáda indiánských herců. Svými rolemi pavouka (Iktome), a kojota, kteří mají v lakotských příbězích nezastupitelné role pokušitelů, mne pobavily Gary Farmer a John Trudell, kteří se objeví i v závěru filmu jako ,,otcovi přátelé s alkoholem". Film má svůj pozitivní odkaz v tom,že Pete sice umírá, ale Shaneův otec se vrací k rodině a Shane dokončuje dědovu cestu,a vypráví příběhy na setkání národů. Kdo chce poznat více příběhů doporučuji knihu Mýty Lakotů. Několik citátů na závěr: Pete: "Národ, který nemá příběhy, je jako vítr v prérii" Pete: "V našem jazyce neexistuje výraz pro -já pouze pro my". Pete: Zemřel můj poník z roku 66 :-))) A to je vše... ()

tuwanakha 

všechny recenze uživatele

August Schellenberg (Pete Chasing Horse) exceluje v roli starého vypravěče indiánských legend (mimochodem doslovně převedených v ději) a zároveň mentora svého svéhlavého vnuka Shana. Znalci budou adaptaci povídek spojených příběhem ze současnosti hodnotit vysoko, lidé, kteří se o téma zajímají spíš povrchně jej nejspíš ani nepochopí (To je ostatně vidět i z hodnocení a komentářů zde). Dvoudílný film z produkce Hallmarku je rozhodně nadprůměrný, na konci nádherná ukázka z Powwow, svým dějem připomíná o deset let starší film "Hiawatha". ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

"...Kdysi dávno bylo řečeno: Bílý muž bude nevěřícně přihlížet jak jeho synové a dcery příjmají indiánskou cestu aby se naučili to, čemu jejich otcové nerozuměli.." Svým způsobem je to krásnej film.. Sem tam zamrzí, že herci jsou buď takoví ti nejokoukanější indoši dokolečka hrající v každém indiánském filmu, nebo nové tváře, které ale jakoby vypadly z magazínu Beauty young Indians... taky ta angličtina v takovém filmu prostě moc nesedí (ale chápu, že prdnout amíkům do tříhodinového tv filmu anglické tiulky asi není moc reálná idea).. ale jinak je to moc hezké a těch 200minut uteče jak voda. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (2)

  • „All Nations Pow-wow“, na které se dědeček (August Schellenberg) a vnuk Shane (Eddie Spears) chystají, je ve skutečnosti Shromáždění národů Pow-wow, které se koná každoročně v dubnu v Albuquerque v Novém Mexiku. (sator)

Reklama

Reklama