Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dana Martinová, mladá žena volnějších mravů, zemře rukou psychicky labilního mladíka Pavla Zacha. Ten se v záchvatu žárlivosti neudržel a zabil dívku úderem do hlavy. Policie najde mrtvolu díky Danině kamarádce Evě Simonové. A právě Eva se stane druhou Pavlovou obětí. Mladík totiž v obavě z vyzrazení dívku napadne a utopí ve vaně. Dvojnásobnou vraždu dostane na starost jako svůj první případ kriminalista poručík Zeman, jemuž pomáhá zkušenější kolega Suchánek. Vyšetřování však zpočátku nikam nevede. Zatímco Pavlův otec se snaží umístit duševně nemocného syna do psychiatrické léčebny, Pavel ze strachu spáchá další vraždu. Ani on, ani vyšetřovatelé však zatím netuší, že od jisté doby je Pavel pouhým nástrojem v rukou někoho jiného… (Česká televize)

(více)

Recenze (89)

Tosim 

všechny recenze uživatele

V podstatě omylem jsem v televizi narazil na tuhle detektivku a celý ten Schulhoffův styl + hudba Pavla Blatného mě navnadili na zážitek á la Major Kalaš. No nestalo se, nejen kvůli tomu, že vrah je znám na začátku filmu. Na vině je i celkem mělká psychologie a (samozřejmě?) Jiří Adamec, který ve své roli příliš věrohodně nepůsobí. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Celkem solidní, byť jen mírně nadprůměrná, detektivka z dílny specialisty na tento žánr režiséra Petra Schulhoffa nedosahuje sice celkových kvalit jeho legendární tetralogie s kriminalistou majorem Kalašem, ale minimálně jeho poslednímu dílu Diagnóza smrti se vyrovná a především hrdě prezentuje fakt, že vzpřímeně prošla osidly doby. Je totiž skoro zázrak, že na počátku ponurého bezčasí začínající normalizace dokázal Petr Schulhoff ustát tlak stát se hlásnou troubou propagandy a oprostil svůj film od nánosu ideologického balastu. A možná spíše jen shodou okolností natočil něco, co by se dnes dalo chápat jako takový socialistický ohlas noir detektivky, kde se za zdmi pochmurných panelových bytů páše ... maloměšťáctví... ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Jméno Jiřího Adamce mám spojeno spíš s režírováním (pod)průměrných filmů a seriálů. Nevzpomínám si, že bych ho viděl někdy taky před kamerou. Tady má sice účes jako debil, ale v roli vraha na mě udělal celkem dobrej dojem. Dvojice kriminalistů Cupák - Moučka vypadá chvílema spíš jako blbý a blbější a zejména teda Cupák mi ve svý roli přišel naprosto mimo. Když to srovnám s jinejma detektivkama od Schulhoffa, kde ty kriminalisty hrál třeba Hrušínský a Brzobohatý, tak to byl úplně jinej level. Když jsem tak sledoval neobratný pokusy Cupáka sbalit Marii Málkovou, což probíhalo např. tak, že si ji přitáhnul k sobě domů a tam jí nabídnul svoje pyžamo a k jídlu zbytek tlačenky, tak jsem měl pocit, jestli nesleduju nějakou komedii. Jinak Marie Málková před 50 lety byla fakt kočka. A Zdeněk Ornest s plnovousem před 50 lety vypadal úplně jak Fidel Castro. Abych ten film jenom nekritizoval, tak na druhou stranu musim uznat, že to má atmosféru, snad každá z postav má nějakou "temnou" stránku a jsou tam i nějaký překvapení. Ale na detektivky s majorem Kalašem to prostě nemá. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Při úvodních titulcích se záběrem na chatu a skličující hudbou to sice vypadá, že začíná Lesní duch, ale pak se rozjede upovídané vyšetřování, při kterém znáte vraha a s nepříliš chápavým jmenovcem Honzy Zemana rozplétáte motivy (není překvapivé, že mu nakonec k vyřešení případu postačí uhasit lejtka a odsednout si z vedení). Moučka tradičně ztělesňuje hromádku utrápeného neštěstí, Sklenčka hází fóry v duchu jména své postavy a přitom nezištně vede svého kolegu, co se snaží víc než cokoli jiného nabídnout tlačenku a mlíko české Cher Marii Málkové. Jako by chtěl popřít, že preferuje kl… klasické řešení případu.. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Opět Zlatý fond české kinema. Prostředí a atmosféra naprosto originélní.... na tyto filmy jsme byli vždy mahři a ví to celý kulturní svět. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Místo detektivky spíše drama, které nezachránila ani přítomnost muže s jedním z nejkrásnějších hlasů v hlavní roli. U kriminálky, kde znám vraha dříve, než vyšetřovatel, oceňuji kvalitní budování houstnoucí atmosféry. Takže předem tento způsob jednání s divákem nezatracuji. Ale tady jsem tu atmosféru nějak neobjevila. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Dělání, dělání, všechny ty ohavné Adamcovy skutky nezahání, ale je možným lékem na jeho pozdější strašlivě imbecilní režijní počiny pro Novu. V podstatě zabil tři ženské sex symboly normalizační éry.: Jaroslavu Obermaierovou, Alenu Vránovou a Stanislavu Bartošovou. A z celého zajímavého námětu zůstal jen zdlouhavý psychologický výluh, neboť totožnost vraha je divákům známa od samého začátku, jen vyšetřovatelům nikoliv. Takže jsme svědky naprosto zbytečných skládání stop, nicotných výslechů a podezření. Je to hodně roztahané. Aby to bylo poutavé, bylo by záhodno do rolí vyšetřovatelů obsadit vhodnější typy, dvojka Cupák a Moučka spíše nebavila. Petr Schulhoff zazdil závěrečné vyústění, vyznívalo hloupě, zbrkle a nepravděpodobně. Kritizovaný Adamec mě bavil, bylo ho ve filmu jen na pár chvilek, ale alespoň zaháněl nudný progres této kriminálky. Hudebně a atmosféricky jsem to čekal pevněji uchopené. Schulhoffovi sázka na diváckou průhlednost a nedotaženou psychologizaci příliš nevyšla. Alespoň jsem si odškrtl položku z jeho široké filmografie, která mě svým uchopením nezaujala. 5/10 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

My tiež vieme, kto je vrah, takže už od počiatku očakávame, že to bude nakoniec predsa len o niečo zaujímavejšie, než sa zdá. Vyšetrovanie niekoľkých vrážd kombinuje všetky postavy v štýle každý s každým a možno sa pridá medzi nich aj Cupákov vyšetrovateľ. Na konci nás chvalabohu čaká aj jedno prekvapenie, ktoré síce nie je v štýle nejakého nespoľahlivého rozprávača, ale predsa len posunie všetko do trochu inej roviny a uspokojivo uzavrie. Napriek tomu si myslím, že ako hodinová časť nejakého krimi seriálu by to malo lepšie tempo. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Petr Schulhoff nakrúcal kvalitné a vo svojej dobe netypické kriminálky. Vím, že jsi vrah... nepatrí k jeho najlepším, ale aj dnes sa naň dá, takmer bez pocitu trápnosti, pozrieť. Sympatická je snaha scivilniť postavy a zločin i jeho vyšetrovanie priblížiť divákovi, aby mal pocit, že sa to mohlo udiať aj v jeho bezprostrednom okolí. Moučka bol lepší, než obvykle, Cupák bol naopak chvíľami nevierohodný, chvíľami smiešne hysterický, Málková pôsobila ako robot. Hudba výrazne podporila dej. ()

CaptainNor 

všechny recenze uživatele

Film nedosahuje kvalit trilogie s majorem Kalašem, ale i tak důstojně reprezentuje českou školu filmové detektivky. Profil vraha je slušně psychologicky vykreslený a přesvědčivě zahraný. Scéna ve vaně je velmi sugestivní a sama Alena Vránová na ní vzpomíná nerada. Jiří Adamec se do role vraha položil tak dokonale, že jí málem utopil doopravdy. Se stejnou vervou se dnes položil do potápění české televizní zábavy v seriálové tvorbě. TV Nova tím však zajistil pestré koláče sledovanosti.. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Moc dobré. Tlukot srdce uvozuje film a také většinu temných momentů. Zjev Marie Málkové pro mě tvořil takový light motiv celého příběhu, její sladký hlásek a neokoukaný obličej tam naprosto sedli. Trochu zvláštní spolupráce mezi Suchánkem - Moučka a Zemanem - Cupák. Jiří Adamec byl slušnej máničkopošuk. ()

raroh 

všechny recenze uživatele

Chabrol po česku, vyšetřování a kriminální motivy jen záminkou pro odkrytí středostavovské maloměšťácké přetvářky a špinavého prádla. Brněnský skladatel Pavel Blatný navíc dokázal, že se nemuselo v 60. letech sázet jen na Lišku, Havelku, Luboše Fišera a Klusáka jako autory nápadité filmové hudby. ()

Zazie 

všechny recenze uživatele

V 60. a 70. letech se uměly točit dobré detektivky, ale Vím, že jsi vrah... k nim nepatří. Přitom námět se třemi mrtvolami je tak slibný... Co je platné skvělé obsazení, když film postrádá šťávu, napětí a překvapení. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Znalosť vraha hneď na začiatku dramaturgii nepomohla. Divák si tak nemôže užiť odhaľovanie a celú pozornosť musí upriamiť na psychológiu postáv. Ale tú psychologickú atmosféru sa podarilo veľmi dobre, najmä vzhľadom na vynikajúcu hudbu. A Marie Málková i Alena Vránová boli v tom čase krásavice. Aspoň tak sa to javí v tom nekvalitnom čiernobielom prevedení. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Překvapivě to vůbec není špatná krimi. Hodně v tom dělá Cupák, na kterýho hrozně rád koukám a taky mám rád jeho hlas. I když je pachatel jasnej už od začátku, stejně je vyšetřování zajímavé sledovat. A samozřejmě celá ta Cupákova milostná linie je vynikající. "To jsou vaše rybičky?" ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Tohle se myslím Schulhoffovi moc nepovedlo. Chybělo mi v tom jak větší napětí a propracovanost, jak jsem u něho zvyklý, tak i atmosféra. Ne že by to byl špatný film - lokace, zápletka, dokonalý Moučka a jeho hlášky. Ale prostě tomu něco chybělo. Částečně je to výběrem herců, kteří se podle mne někteří na své role nehodí, včetně jedné stěžejní postavy, navíc hrají tak nějak brechtovsky odcizeně, jako bez zájmu, odtažitě, jako by se jich ta role ani netýkala. Pak mě iritovaly takové drobnosti, jako proč ženská, která čeká návrat manžela a zrovna přišla od kadeřnice, má napuštěnou plnou vanu vody? Protože přesný čas návratu manžela asi nevěděla, byla by stejně voda studená, pokud chystala vanu jemu. A podobných nelogických drobností tam bylo víc, takže jsem příběhu až tak moc nevěřil. Navíc mi některá odhalení v závěru už připomínala trochu Cimrmany. Jak říkám, není to špatný film, asi bych se na něj i někdy znovu podíval, ale potenciál byl daleko větší, tohle zůstalo někde v půli cesty a je to takové nedomrlé. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Tak toto mě moc nebavilo. Namíchaná detektivka s milostným románkem, to není můj šálek kávy. Rozmělňované napětí, trochu nevěrohodný Cupák. Na druhou stranu není detektivka zatížena ideologickými nesmysly jako mnohé jiné filmy té a pozdější doby, což ji vytahuje z průměru o kousek výš. Petr Schulhoff už měl své nejlepší detektivky za sebou, bohužel. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Ale komupak to děláme pá ?! Tak se mi zdá, že jste s ní dál než s celým případem.." ;) Famózně hláškující policejní fotr Moučka, tokající Cupák major Zeman, machrující Přeučil či vraždící herecky snad zajímavější než jako režisér Adamec ve stejně výtečné jako nedoceněné Shulhoffově buddy detektivce narativně nesmírně sympatického střihu.. ()

Reklama

Reklama