Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jiřina Bohdalová a Miloš Kopecký v malé komedii o manželství, které překoná i bytovou krizi... Manželský pár – ona oddává na MNV, on radí v manželské poradně. Manželé by pochopitelně rádi bydleli spolu, ale nemohou vyměnit své dva nevyhovující byty za jeden větší. V manželské poradně se jako na zavolanou objeví případ dvojice, která se chce naopak rozvést a dva byty potřebuje. Oba páry se tedy domluví na vzájemném přestěhování... (Česká televize)

(více)

Recenze (39)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Průměrný televizní film z pochmurného období, v tomhle kontextu ale nejde úplně o ryzí normalizační škvár, spíše o ten kýžený útěk z tíživé doby. Bohdalová standardní, Kopecký ve své typické roli, jen místo skutečných soudniček tu máme ,,soudničky" z manželské poradny. Náznaky komunální satiry spíše smutné... ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Průměrná televizní jednohubka, která nenadchne, ani neurazí. Zaujme především celá plejáda vynikajících herců, i v maličkých roličkách se objevují zvučná jména. Sice příběh není až tak atraktivní a z dnešního pohledu je téměř nepochopitelný, také pointa mohla být vypracovanější, ale na nedělní odpoledne pohodová záležitost. ()

Reklama

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československá televizní komedie s výborným hereckým obsazením o tom, jaké překážky může způsobit výměna dvou malých bytů za jeden větší. Ústřední herecké duo, manželský pár Kaizrových s netradičními povoláními, J. Bohdalová oddávající na národním výboru a skvělý M. Kopecký pracující v manželské poradně, mají velké problémy s jejich stěží obyvatelnými byty. Jeden je bez topení a elektřiny a druhý bez kuchyně a každý večer se musí bizarně rozhodnout, zda se půjdou najíst či ohřát. Jejich zoufalá snaha se nevyhovujících bytů zbavit přináší mnohé úsměvné scény, z nichž nejlepší považuji prohlídku bytu panem J. Hlinomazem. V zapomenuté, pouze hodinové komedii P. Schullhofa se objevuje mnoho známých obličejů, např. zbytečně ke své ženě M. Kantorkové obětavý J. Kemr, nepoctivý zájemce o byty J. Heyduk, znepřátelený pár K. Augusta a D. Hlaváčová či podivný milostný trojúhelník J. Krampol, D. Veškrnová a L. Kořínková. Divákovi může připadat, že je snímek tvořen z různých slepených scének, jež pan Schullhof nedokázal využít v jiných svých komediích, avšak celek působí mile, příjemně jsem se u něho bavil a nemám problém s nadprůměrným hodnocením. ()

Peabody 

všechny recenze uživatele

Slabá zábava velmi komunální povahy takové soudničky kolem manželských vztahů a bytové nouze. Jenže Miloš Kopecký je standardně dobrý (i když hraje absolutně totéž co v filmových soudničkách jako je Kauza králík a podobně). JIřina Bohdalová je docela slušná (ovšem tato dvojice neladí k sobě, jejich vztah studí celou dobu), plus kolem jsou někteří dobří herci v epizodách. Někteří zase nestojí za nic, ale těch je méně. Takže slabá dobová věcička (jedna káva 5,80 :-)), něco mezi jendou a dvěma hvězdičkami. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Petr Schulhoff uměl i lépe. Tentokrát zažil jednu z drobných tvůrčích krizí. Ty nejlepší nápady už totiž ze svého (komediálního) rance vyházel ve svých četných filmových projektech. A tak trochu spoléhal na to, že televizní scenáristickou rutinu v celé své nahotě kulantně přebije ústřední hvězdné herecké duo. Jiřina Bohdalová a Miloš Kopecký coby manželský pár potýkající se s bytovou krizí své doby ovšem odevzdali pouze to nezbytně nutné. Takže v podstatě svým nevelkým zaujetím a přístupem podtrhli rutinu, která juká z každého kouta jejich nevábných bytů. A to zdaleka není vše. Přinejmenším je krajně podivné, že manželský pár, který je tak profesně na výši, přebývá v bytech tak podřadné kategorie. A navíc manželé žijí odděleně. Pakliže mělo na tom být cokoliv komického, tak mně to jaksi uniklo, v lepším případě mně účel zůstal skryt. V žádném případě film nebyl nikterak hloupý, navíc přece jen herecká plejáda ve vedlejších rolích místy vykřesala cosi zábavného, takže se tento televizní počin vyšplhal do průměr. I tak je s podivem, že se Schulhoff spokojil se standardním (prů)během svého (normalizací postiženého) dílka a nepokusil se případně ani o výživnější satirickou tóninu, na které mnohdy brilantně balancoval ve svých rozličně plodných tvůrčích obdobích. Na tenhle jeho spíše komicky těžkopádný výtvor nebudu vzpomínat s velkým nadšením. 5/10 ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama