Reklama

Reklama

8 MM

  • USA 8MM (více)
Trailer

Obsahy(1)

Soukromý detektiv Tom Welles (Nicolas Cage) vede se svou manželkou (Catherine Keenerová) a novorozenou dcerou poklidný život v pensylvánském Harrisburgu, kde tráví většinu času nad rutinními případy nevěrných manželů. Když je však pověřen úkolem, který se týká malého, neškodně vyhlížejícího 8mm filmu, zabředne do nejtemnějších zákoutí lidské společnosti. Neúnavné pátrání po osudech nezvěstné dívky z filmu, která zcela pohltí jeho mysl, jej zavádí přes chodníky slávy v Hollywoodu až do newyorské čtvrti Meatpacking district. Posedlý Welles, jemuž pomáhá protřelý prodavač knih pro dospělé v podání Joaquina Phoenixe, opustí rodinu i svůj dosavadní život poté, co si uvědomí, jak smrtící může být jeden osmimilimetrový film. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (724)

kingik 

všechny recenze uživatele

Nicolas Cage si se svou rolí poradil velmi dobře a Joaquin Phoenix je mu zdatným sekundantem. Záporáci ovšem své charaktery vystihli ještě lépe a Peter Stormare své nechutné postavě dokázal zachovat lidský rozměr. Film velmi zkušeně obchází zaběhaná předvídatelná schémata, a pokud do nich spadne, nevyznívá to tak okatě. Schumacher režíruje na jistotu a snaží se být i kontroverzní, ale tato snaha vyznívá polovičatě, ale jinak je to zdařilý thriller s kvalitními hereckými výkony. Nepřišel mně ale v ničem výjimečný. 60% ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Extrémně temný thriller, který přinejmenším svou atmosférou připomíná Sedm. Více než na akci a dějové zvraty sází na detailní psychologickou analýzu celé situace z pohledu hlavního hrdiny. Jen škoda, že tak výborně napsaná postava nebyla svěřena zodpovědnějšímu herci. Na několik konců jsem si u amerických filmů již zvyknul, ale myslím, že zrovna Osmi milimetrům by po dvouhodinovém ději slušela svižnější gradace. Každopádně to je mimořádný thriller, vhodný k vytvoření dokonale depresivní nálady. 80% Zajímavé komentáře: Tetsuo, JohnnyD, Scrytcher, sinp, Jordan, Makky, Triple H ()

Reklama

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Odvrátená strana tohto sveta, backstage pohľad do S/M žánru a oboznámenie sa so "žánrom" snuff. Toto by mohol byť filmový dokument o undergroundovom hardcore porne. Dokonalá atmosféra. Schumacherova réžia je jasná, na temné veci je tu on, no a scenára sa nemohol dotknúť nikto iný, iba najväčší psychopat, AK Walker. To všetko dokopy, vrátane fenomenálneho Nicolasa, stvorilo kvalitný, ale hlavne originálny film. (2013) (29.11.2014) (11.6.2017) (16.12.2023, cz dab) "Can I interest you in a battery-operated vagina?" ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

svojho času tento thriller viedol boj o priazeň divákov s akčným filmom PAYBACK s Melom Gibsonom . . . tento boj vo väčšine krajín prehral, samozrejme len veľmi tesne, jedná sa však o dva úplne rozdielne filmy, ktoré však majú jednu spoločnú vlastnosť . . . hlavný hrdina (zásadový sympaťák) sa s tým veľmi nepáre - a pomsta je dokonaná do konca a chladnokrvne (aj keď treba priznať, že Mela oveľa viac doriadili, Nicolas si toho zas viacej vytrpel psychicky). v globále je 8mm dobre natočený a dobre vymyslený film, ktorý slabšie nátury asi nezvládnu, už len kvôli tomu, lebo sa musia vyrovnať s tým, že niečo podobné sa naozaj deje . . . ()

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Je zbytečné hodnotit ten film jako průnik do světa snuffu, nebo dokonce jako nějaký sebereflexivní film o filmu, o touze se dívat, o touze manipulovat, o tom, že pohledy vraždí, že soukromé filmy jsou smrtí kina a kinematografie obecně, že perverznost vychází z mechaničnosti rituálů atd. ____ Ne, tento film je v tom nejlepším duchu dědicem noirové školy, která se řídí morálním pravidlem "je třeba něco udělat", ale když už se necháte do případu zaplést osobně, tak už nikdy nebudete stejný jako předtím. Nejde o žádnou jednoduchou moralitu, ani strašení počestných občanů ošklivým pornem. _____ Tenhle snímek je svým způsobem religiózní, ale ne pánbíčářský. Jeho religióznost spočívá v momentu posvěcení, které vyžaduje detektiv Tom Welles po matce zemřelé dívky. "Řekněte, že toho parchanta můžu zabít." V této scéně se ukrývá síla celého díla. Poznání o banalitě zla a nejednoznačnosti toho konat dobro jsou už jen vyústěním vykonané akce, v níž nám násilí neumožní prožít si satisfakci. ___________ 8 MM není tak dokonalý počin jako Volný pád, ale rozhodně jde o mistrovký kousek Joela Schumachera. Kromě skvělé kamery, vyniká především úchvatná huba Mychala Danny, dvorního spolupracovníka Atoma Egoyana. Vřele doporučuji srovnat jeho práci na filmu Exotica s 8 MM. ______ Do srovnání s tematicky podobnými snímky Thesis a Hardcore bych se (narozdíl od jiných uživatelů) nepouštěl, protože ty podobnosti jsou příliš povrchní. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (24)

  • Jenny Powell, která hrála Mary Ann Mathewsovou, byla původně striptérka najatá jako dvojnice. Režisér Joel Schumacher jí svěřil roli oběti na 8 mm filmu, protože měla "ten správný pohled štvance". (3DD!3)
  • Skladba hrající z vinylu v domě, v němž Tom Welles (Nicolas Cage) hledá Mašinu (Chris Bauer), se jmenuje Come to Daddy (1997). Složil ji a nahrál britský hudebník Richard David James (uměleckým jménem Aphex Twin). (mchnk)

Související novinky

Zemřel režisér Joel Schumacher

Zemřel režisér Joel Schumacher

23.06.2020

Ve věku 80 let zemřel slavný scenárista a režisér Joel Schumacher. Tvůrce poslední rok zápolil s rakovinou, nakonec však tento boj prohrál. Schumacher, jenž svoji homosexualitu od počátku kariéry… (více)

Vrcholný Nicolas Cage

Vrcholný Nicolas Cage

17.11.2019

Nicolas Cage ztvární Nicolase Cage v tom nejvíc nicolasocageovském filmu o Nicolasi Cageovi vůbec. Kultovní herec známý například z filmů Tváří v tvář, Con Air nebo 8 MM se čerstvě upsal snímku The… (více)

Když si někdo koleduje o „odpad“

Když si někdo koleduje o „odpad“

24.08.2008

Direct-to-DVD. Zní to jako nadávka, že? A většinou zaslouženě. Hollywoodská studia už dávno zjistila, že DVD (resp. blu-ray) trh je pro ně zlatým dolem. Zisky z prodeje na „plackách“ dosahují… (více)

Pekelná a prokletá pokračování

Pekelná a prokletá pokračování

05.02.2007

Většina lidí, která tvrdí, že americký film je v krizi, svou tezi argumentují výčtem všemožných adaptací, předělávek a pokračování. Aby měli takoví jedinci na co nadávat a čím argumentovat i v… (více)

Reklama

Reklama