Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tajemný ochránce Gotham City nemá chvíli klid. Sotva se vypořádal s ďábelským Tučňákem, už má proti sobě další nebezpečné muže. Bývalý okresní zástupce Harvey Dent si říká Dvě tváře, protože má polovinu obličeje znetvořenou kyselinou a také rozpolcenou osobnost. V jednom jsou ale obě jeho poloviny zajedno - Batman musí být zničen. Milionář Bruce Wayne, který se ukrývá pod maskou Batmana, zastaví výzkum mozkových vln, prováděný mladým vědcem Edwardem Nygmou, protože ho považuje za neetický. Nygma tajně dokončí svůj vynález, kterým dokáže z lidí vysávat jejich inteligenci. Stane se z něj Hádankář, který nenáviděného Waynea neustále provokuje důmyslnými rébusy. Situace se stane kritickou, když padouši spojí síly a odhalí, že Wayne je Batman. Ani on však nezůstane v boji osamocen. Přidá se k němu mladý akrobat Dick, který chce jako maskovaný mstitel Robin pomstít smrt své rodiny. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (58)

  • Ke změně vizuálního stylu oproti předchozím batmanovským snímkům (1989, 1992) Tima Burtona se režisér Joel Schumacher vyjádřil: "Inspiroval jsem se původním comicsem. Zavolal jsem do vydavatelství DC a nechal jsem si poslat stovky comicsů s Batmanem - od roku 1939 do současnosti. Nikdo mě nenutil, abych kopíroval Timovy filmy, a já to ani dělat nechtěl - chtěl jsem natočit oživlý pestrobarevný comics s purpurovou oblohou, modrou zemí a fialovými lidskými obličeji." (NIRO)
  • Pro Jima Carreyho (Hádankář) šlo o první roli v opravdu vysokorozpočtovém filmu se spoustou slavných kolegů, a zpočátku z toho měl trochu obavy: "Říkal jsem si jaké v něm asi budu mít místo. Budu moct přicházet s vlastními nápady? Ale jakmile jsem začal navrhovat, jak bych mohli to či ono udělat, Joel Schumacher byl velmi vstřícný, devadesát procent mých návrhů přijal a ještě se chlubil, že je bude vydávat za vlastní." (NIRO)
  • Na otázku, proč jsou na brněních hrdinů bradavky, režisér Joel Schumacher odpověděl: "A proč by nebyly? Nechce se mi věřit, že po tom, co předvedla Sharon Stone v Základním instinktu, někoho vzrušují gumové pánské prsní bradavky. Brnění Batmana i Robina vycházejí z anatomie řeckých soch. Jsou dokonalá a kompletní, včetně bradavek." (NIRO)
  • Náklady na výrobu byly zhruba 100 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • V pokladnách severoamerických kin nechali diváci 184,1 milionu dolarů, součet celosvětových tržeb pak dosáhl 336,6 mil. (NIRO)
  • Je všeobecně známo, že režisér Joel Schumacher nebyl s výsledným sestřihem příliš spokojený. Až v červenci roku 2020 (měsíc po režisérovi smrti) se potvrdily zvěsti, že skutečně existuje cca o 45 minut delší verze. Oproti požadavkům studia Warner Bros. je o něco temnější a zásadním způsobem dovysvětluje charakter Bruce Wayna (Val Kilmer). (CamilleS)
  • V garáži Bruce Wayna (Val Kilmer) lze mimo jiné zahlédnout i slavný automobil Phantom Corsair vyrobený v roce 1938. Vůz měl na svou dobu atypicky futuristický vzhled. (fifox)
  • Natáčelo se od 24. září 1994 do 7. března 1995 v New Yorku, Oregonu, Kalifornii a v Izraeli. (Varan)
  • Celosvětová premiéra proběhla 9. června 1995 v Los Angeles. (Varan)
  • Když se kvůli různým produkčním průtahům odmítl Tim Burton podílet na třetím dílu série, opustil ji i představitel hlavní role Michael Keaton. (Duoscop)
  • Návrh Batmobilu byl velmi kritizován. Kritici komentovali, že vypadá spíše jako obrovský penis. (ajaxx)
  • Batmobil v tomto filmu byl postaven na základě vozu Chevrolet 350 ZZ3 s vysoce výkonným motorem. Jeho karoserie byla vyrobena z epoxidového sklolaminátu, tvarováním ve vakuu za vysokých teplot. Byla použita i uhlíková vlákna. (ajaxx)
  • Vzhled Batmobilu měl mít původně na starost výtvarník H. R. Giger, známý především díky hororu Vetřelec (1979). Nakonec byl ale jeho návrh zamítnut. (Ostrovan211)
  • Filmový kritik James Berardinelli film v rámci série popsal slovy: "Je lehčí, jasnější, zábavnější, rychlejší a mnohem pestřejší než dřív." (Terva)
  • Filmová píseň "Hold Me, Thrill Me, Kiss Me, Kill Me" od U2 byla v roce 1995 nominována jak na Zlatý glóbus v kategorii "nejlepší skladba"... tak i na anticenu Zlatá malina v kategorii "nejhorší skladba". (Terva)

Reklama

Reklama