Reklama

Reklama

Všichni ve městě mu vyhlásili válku. A tak začal bojovat... Navenek obyčejný muž jménem William Foster jednoho dne uvízne v dopravní zácpě. To postihuje čas od času každého průměrného člověka. Avšak pro Fostera je to poslední kapka. Muž vezme kufřík, vystoupí z auta a pěšky se vydá na cestu „domů“. Od té chvíle odstraňuje z cesty všechno, co mu brání v dosažení cíle. Rozzuří se na korejského prodavače kvůli předražené kokakole, baseballovou pálkou zmlátí dva chuligány, kteří ho chtěli okrást. A shodou okolností se dostane ke sportovní tašce, plné střelných zbraní. Pořád chce jen jediné, dostat se ke své bývalé manželce a k dcerce, která ten den slaví narozeniny. Jenže je tu problém: je to opravdu jen obyčejný úředník, nebo spíš nebezpečný psychopat? Jeho bývalá žena ví své… Vynikající kriminální drama natočil režisér Joel Schumacher v roce 1992. Příběh jeho filmu je fiktivní, avšak nepochybně inspirovaný mnoha skutečnými případy. V nezvyklém dramatu s prvky černého humoru vzbudil pozornost představitel hlavní role Michael Douglas, který se představil ve zcela nezvyklé poloze. (Česká televize)

(více)

Recenze (1 093)

Lima 

všechny recenze uživatele

První dvě třetiny má Volný pád potenciál být vynikající satirou na společenské poměry. V poslední třetině ale Schumacher vykresluje Douglase jako psychopata a tím vlastně shazuje původní záměr. Samotný konec je jenom blbé klišé, které si tento film nezasloužil. Škoda, jinak by to bylo za pět. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Joel Schumacher nemá moc dobrý poměr povedených a špatných filmů - ale když se mu zadaří, tak to prostě stojí za to. A Volný Pád je dost možná jeho nejlepší práce vůbec. Skvělá studie možná že i zasloužené pomsty všemu a všem, (nejenom) osobní sebedestrukce, a taky umění pánů Douglase a Duvalla. A přitom to má takovou místy neuvěřitelně odlehčenou atmosféru. Člověk by něco takového čekal spíš od Stonea (v jeho mladších a lepších letech samozřejmě). Jednoznačně je to film, který by neměl nikdy být zapomenut - a rozhodně by neměl být na jakékoliv televizní stanici uváděn až od půl jedenácté po nějaké retardované soutěži a seriálu. 90% ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Konečně si nepřipadám jako takovej magor, když mám chuť v zácpě vyskočit z auta a rozbít někomu pořádně hubu... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Působivé zachycení psychického rozkladu člověka, kterému "přeteče kýbl". 80% Zajímavé komentáře: Melies, choze, Angerr, JohnnyD, liborek_, slasher, Bobek15 ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Tomhule filmu jsem se dlouho programově vyhýbal a teď vím vlastně proč. Protože mi zkrátka onen moment, po kterém se Michael Douglas vydá na svou smrtonosnou pouť městem, nepřijde moc věrohodný. Automobilová zácpa, jistě, pak pár křičících dětí a otravná moucha, ale IMHO je celá zápletka jaksi bachrlatá. O to víc mě z hlediska příběhu potěšilo vyprávění o "takovém obyčejném" poldovi v podání Roberta Duvalla, který má nakonec se zabijákem nejvíc práce. Nicméně jeho civilní projev a nejlepší scéna ze snímku (děti radí, jak mířit a vystřelit) bohužel nemohla vytáhnout mé hodnocení výš... ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Super film. Každému, kdo někdy zažil stav, kdy má člověk všeho až po krk a velkou chuť někomu pěkně namlátit, se nejspíš bude líbit. Na mne místy (tedy po určitou dobu) působil docela inspirativně :D Až zas někdy budu mít podobnou náladu, určitě si na tenhle film vzpomenu. Každopádně D-Fens to tak trochu přehání a dojde tak daleko, že veškeré chutě jej napodobit člověka rychle přejdou. Přecijenom řešit věci s chladnou hlavou je pořád výhodnější. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Michael Douglas sehrál svou roli dostatečně věrohodně na to, abych mu i já uvěřil, že se tahle situace může skutečně stát. Tohle se Joelu Schumacherovi opravdu povedlo. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tady zřejmě někomu šiblo a to pořádně. Joel Schumacher se honosí titulem režiséra, který za málo peněz natočí opravdu hodně muziky. Většinou je to znát pomalu průchodným příběhem, který se stále vyvíjí a přitom tlačí na jednu jedinou postavu. To samé jsme mohli vidět v Telefonní budce. Tak jednoduchá myšlenka a tak dokonalý spád. Jen ať takové filmy točí dál. Volný pád je rozhodně jeden z těch nejzajímavějších filmů, co se myšlenek týče. Michael Douglas hraje sice člověka na pokraji nervového zhroucení, ale řeší věci, kteří se lidi snaží přehlížet, které každému vadí stejně jako jemu, ale nejsou schopni s tím nic udělat. Je to pravý Američan a ví co je správné. S jeho myšlenkami bych byl na jeho straně a tak jsem mu překvapivě celou dobu fandil. On dokázal svoji úlohu zahrát naprosto fantastickým způsobem, zatraceně pravdivě. Ať už prochází a pomlouvá životem snobů, životem gangsterů na ulici nebo životem antisemitických parchantů. Vždy má důvod, proč to všechno udělat. Ten, kdo by se s ním nedokázal ztotožnit, by si zřejmě nedokázal oblíbit ani tento film a to by byla velká škoda. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $25miliónovTržby USA $40,903,593Tržby Celosvetovo $54,100,000Joel Schumacher ostáva pre mňa najzáhadnejším režisérom, tak ako dokáže on bravúrne natočiť thriller(8MM, Telefónna búdka) tak isto ho dokáže aj úplne spackať(Číslo 23) ale našťastie v tomto prípade asi mal dosť energie a výborne naštvaného Michaela Douglasa aby z toho nevznikol len zbytočný zlepenec o tom ako bývajú Američania frustrovaný zo svojho krásneho života, plného radostí a výborných priplacatelých Fast-foodových jedál. Tento dramatický počin sa pohral s myšlienkou o šialencovi čo mu po celý deň praje šťastie a všetko nechcené zlo spôsobené ním samým mu doslova prechádza, vďaka otupenému obyvateľstvu vyspelej Ameriky, tam kde zákon a poriadok... v podstate je na čo pozerať, len škoda trošku zjednodušeného konca. /85%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Jízda podle psychopata.. viděna Joelem Schumacherem... prožita Michaelem Douglasem.... výsledek hodně zajímavý!!! ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Vyborna studie zkratoviteho chovani cloveka, ktery ma uz vseho po krk o rozhodne se jednat jak on uzna za vhodne, bez ohledu na pravidla a zakony. Neskutecne precizni vykon Michaela Douglase. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Ebbe Roe Smith .. Tohle JE opravdu dlouhý pád a dopad (filmu na mě) je dost tvrdý. Joel Schumacher i Michael Douglas jsou na vrcholu sil a výsledek je perfektní thriller, ale díky závěru jen 90%. Tohle mě u nás na venkově (naštěstí) nepotká.. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Nejlepší film Joela Schumachera, nejlepší film Michaela Douglase. Geniální scénář. Navíc je tento skoro psychothriller o člověku, kterému rupne v bedně a s arzenálem zbraní kráčí městem, obohacen o velkou dávku černočerného humoru. Douglas neudělal z postavy D-Fense karikaturu, divák mu fandí, i se ho bojí, i s ním soucítí. Mistrovská je i práce Františka Němce, který ho netradičně, ale skvěle daboval. Svou roličku neonacisty si vychutnal Frederic Forrest a nenápadnou, ale kvalitní práci odvedl i Robert Duvall. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Co by se stalo, kdyby se v člověku postupně začalo vypínat Superego? Na to odpovídá legendární thriller Joela Schumachera, ve své tenzi předskakující Fincherův Klub rváčů o nějakou tu dekádu. Stres městského života kapku po kapce plnící vrchovatou nádobu lidské trpělivosti. Volný pád má něco z Taxikáře, ale ta frustrace z ,,betonové džungle" má trochu odlišný rozměr...není tu podána na syrovo, ale se zjevnou nadsázkou, satiricky...což je styčná plocha právě s Fincherovým filmem. Hutný černý humor je nosný, ve všech těch scénách reflektujících všednodenní stresující situace, ty malé každodenní buzerace, ústrky, korporátní šikanu řadového zákazníka, úskalí mezilidského styku, lidskou neomalenost a agresivitu...škoda, že jak se příběh chýlí k závěru, tvůrci udělali z hlavního hrdiny vyloženého psychopata, ta dřívější nejednoznačnost, dvojaká interpretace jeho postupných činů byla pro vnímavého diváka mnohem zajímavější... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Joel Schumacher vás přesvědčí, že není dobré být v dosahu baseballové pálky Michaela Douglase, když se mu přejí konzumní styl života. Neskutečně působivá a trefná černočerně humorná satira o "tak trošku" jiné krizi středního věku. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Co se týče Michaela Douglase:ten tu podal svůj rozhodně nejlepší výkon, ale filmu jako takovému bych moc vyšších ambicí nepřisuzoval, čímž samozřejmě nechci říci, že by to, co nám bylo naservírováno, nestačilo. Schumacherovi také prospělo, že se zaměřil spíš na tu pravou filmovou stránku věci, případně na řadu komediálních momentů a nesnažil se vyluzovat falešné tóny v podvědomí diváka. Kdo tady mermomocí hledá vyšší myšlenku, asi najde, ale u tohoto filmu by se měl spíše bavit, a srovnání s Nirovým Taxikářem je dost nesmyslné. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Schumacher je machr. Fakt namakanej snímek s výbornou doprovodnou hudbou. Michael Douglas superválí, díky němu je tu humor černější než noc. Sice to byl magor, ale fandil jsem mu. Způsob jak si to šel vyřikat s celym světem, byl hodně radikální a sebedestruktivní, jenže taky neoddiskutovatelně cool. Michael Douglas podle mě v nejlepší roli. ()

Související novinky

Zemřel režisér Joel Schumacher

Zemřel režisér Joel Schumacher

23.06.2020

Ve věku 80 let zemřel slavný scenárista a režisér Joel Schumacher. Tvůrce poslední rok zápolil s rakovinou, nakonec však tento boj prohrál. Schumacher, jenž svoji homosexualitu od počátku kariéry… (více)

Reklama

Reklama