Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když v roce 1985 režisér Joel Schumacher natočil tento film, dal v něm příležitost mladým nadějným hercům, mezi nimiž byli Emilio Estevez, Rob Lowe, Demi Moore, Ally Sheedy a další. Příběh sedmi spolužáků, kteří spolu chodili na univerzitu v Georgetownu, vypráví o jejich hledání místa ve skutečném světě. Leslie a Alex se snaží zachránit svůj milostný vztah. Wendy čeká na lásku Billyho, který je ženatý a má dítě. Kevin je cynický spisovatel, který tak dlouho opovrhuje city, až zjistí, že se zamiloval do dívky svého nejlepšího přítele. Kirbo má slabost pro starší ženy a neurotička Jules žije jako by měla zítra zemřít. Přesto navzdory všem problémům zůstávají blízkými přáteli. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (28)

Othello 

všechny recenze uživatele

[komentář napsaný v přestávce mezi psaním milostné poezie o Ally Sheedy] Schumacher zde zachycuje krátké specifické období mezi promocemi a okamžikem, kdy dospělost zčistajasna udeří se vší silou. Celkem zdatně se mu daří ukočírovat 7 postav a tedy 7 zápletek, které se povětšinou nezabývají bilancováním ztraceného mládí, nýbrž doháněním jeho posledních restů, logicky tak odsouzených k neúspěchu. Na jeho základě pak protagonisté uzavírají dobrovolně nejsvobodnější kapitolu svého života a vrhnou se do víru dospělosti. Konec se tak sice snaží vyznívat jako happy end, nicméně je to ve skutečnosti smutné loučení s tím, čím hrdinové byli. Na to, co je dále čeká, se pak nijak zvlášť neteší, ale jsou s tím smířeni. Což je ten první důležitý krok k tomu stát se právě dospělým. Nutná poznámka ohledně fantastických herců a výborně napsaných dialogů. Z toho filmu neuvěřitelně tryská souznění mezi režisérem a štábem ()

Tommy987 

všechny recenze uživatele

Tento film vznikol v čase, keď boli zhruba vo veku hlavných postáv moji rodičia. Napriek tomu ma táto generačná výpoveď zasiahla dosť výrazne, oveľa výraznejšie, ako som čakal. Zaujímavý a rôznorodý kolorit postáv, ktoré sú (napriek tomu, že ich je dosť veľa) relatívne dobre prekreslené, dáva divákom slušný priestor s niektorou z nich sa identifikovať a "fandiť" jej, pričom v konečnom dôsledku sú sympatické vlastne všetky. Nemyslel som si, že z Brat pack záležitostí bude mať niečo šancu prekonať Hughesov The Breakfast Club, ale St. Elmo's Fire má k tomu veľmi blízko a minimálne sa dostal na rovnakú úroveň (a to v hereckej zostave chýbajú moji dvaja obľúbenci - Molly Ringwald a Anthony Michael Hall). ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Nie je to az taka ultimativna pecka ako Breakfast Club, pretoze kvôli väcsiemu mnozstvu postav film nejde az tak do hlbky a je viac epizodny, ale stale sa jedna o velmi prijemnu a inteligentnu sondu do zivota mladych ludi akych bolo v 80tych rokoch ako šafránu, takze je celkom pochopitelne, že sa tento film stal v USA kultom. ()

Dado 

všechny recenze uživatele

St. Elmo's Fire je predovšetkým snahou o zachytenie procesu, akým sa mladí ľudia vyrovnávajú s prechodom z bezstarostných časov dospievania do nevyspytateľného sveta dospelých. Snahou, ktorá ani zďaleka nie je bezchybná, čo však zrejme nie je veľkým prekvapením, ak si uvedomíme, že sa Schumacher pokúsil v priebehu necelých dvoch hodín rozobrať túto etapu života rovno u siedmich postáv. Vyobrazenie ich vnútorných svetov tak nezachádza do potrebnej hĺbky, no i napriek tomu bohato stačí na to, aby sa minimálne ich rovesníci (ku ktorým dnes patrím i ja) dokázali aspoň čiastočne stotožniť z jedným či viacerými z nich. Ako pridaná hodnota tu navyše skvele funguje dobová atmosféra, ktorú dopĺňa krásny hudobný motív. (75%) ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Panejo, to už je let, co jsem tenhle film poprvé viděla. Dnes je těm, kteří v něm začínali, a o kterých ještě svět netušil, že to jednou bude herecká elita (a že někteří z nich budou mít vrchol a po něm pád....), o dvacet víc. Je to dojemné srovnání a podle mého se tenhle film Joelovi moc povedl a přesto, že to vlastně taková nezávazná léžerní srandička, neubráníte se tomu, aby jste se s některým z aktérů neidentifikovali. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (5)

  • Ve filmu hrála Demi Moore drogově závislou a tyto problémy měla i v soukromém životě. (Duoscop)
  • Blake Clark v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)
  • Eliášův, Elmský nebo Hellénský oheň je akustický a optický jev vyvolaný vybitím statické elektřiny při silných bouřích. Dochází k němu na vyvýšených místech a projevuje se modrým světélkováním objektu, kde dochází k vybití statické elektřiny. (Olík)

Reklama

Reklama