Reklama

Reklama

Září 1971. Spojené státy prohrávají válku ve Vietnamu. Roland Bozz je odveden a nastupuje do armády. Je to však neukázněný voják, který nerespektuje žádnou autoritu. Spřátelí se s dalším rekrutem, Jimem Paxtonem, ctižádostivým spisovatelem, který si své vojenské zkušenosti zaznamenává do deníku. Na rozdíl od Bozze se Paxton přihlásil dobrovolně. Po nástupu na výcvik jim velitel roty, kapitán Saunders, vysvětlí, že každý voják, který projde výcvikem ve Fort Polk, bude následně poslán do Vietnamu a že jakékoli jejich politické názory na válku, jsou irelevantní. Bozz má dobré znalosti vojenských předpisů a najde způsob, jak by se někteří vojáci mohli dostat z armády – například vojín Cantwell, protože má děti a ke všemu také postiženou manželku nebo vojín Mitre, nastoupil do armády, aby dokázal okolí svou mužnost, ale ukáže se, že je nervově labilní. Bozzovo přirozené vedoucí schopnosti a otevřenost vůči velení mu nakonec vynesou titul velitele čety. Je zde však i vojín Wilson, rasový fanatik a rozeštvávač, který ostatní neustále ponižuje. Bozz se s ním dostane do rvačky a snadno ho porazí, čímž si však vyslouží Wilsonovu neutuchající nenávist... (TV Nova)

(více)

Recenze (287)

golfista 

všechny recenze uživatele

Výborný "téměř válečný" snímek s vynikající režií a kamerou, která všechny akční scény zabírá "z ruky". Nejvíc nezapomenutelný je ovšem výkon Colina Farrella, jehož hvězda začíná opravdu zářit jasným světlem. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus příliš černobíle nalinkovaná postava Bozze - bodrého frajírka, který je pod drsnou slupkou dobrota sama. Nic to ale nemění na faktu, že Colin Farrell kromě toho, že úžasně vypadá, je talent nad talenty a Schumacher když chce, tak taky umí. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Colin Farrell. Pro tohoto irskýho týpka mám prostě slabost. Slovo "přehrávat" je u něj neznámým pojmem, je naprosto přirozený a uvěřitelný, jakoby se pohybovat před kamerou byl naprostý "piece of cake". Svým výkonem hodně zvednul kvalitu Schumacherova snímku, ale ten sám o sobě má i jiné přednosti. Především kvalitní příběh o nepodajném rebelantovi, který "nepotřebuje tu zasranou armádu a tu zasranou válku" a který se vyzná ve všelijakých nařízeních a právnických kličkách v zákoně, které umožňují při správném použití vyjebat s vojnou. Sice bych v závěru uvítal, kdyby z Farrellovy osoby při jednom zlomovém okamžiku scenárista neudělal úplného Mirka Dušína, což by z něho učinilo ještě životnější postavu, ale jinak bez námitek. Celý film se vine především v konverzační rovině se skvěle napsanými dialogy, kdo by čekal nějaké bojové scény, nedočká se. Předností je i syrové, místama jakoby dokumentaristické pojetí snímku, podpořené zajímavě roztřesenou kamerou a ruku v ruce s obrazovou střídmostí se ukazuje známá skutečnost, že nízký rozpočet Schumacherovi velmi svědčí :o). Mimochodem, jen tak pro zajímavost, Tigerland běžel v USA v pouhých pěti kinech a za tři měsíce promítání utržil 139 tisíc dolarů. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Tak tohle patří bezesporu k nejlepším filmům Joela Schumachera. Tento jindy poněkud rozporuplný režisér mě filmem Tábor tygrů mile překvapil. Jde o velice zajímavě natočený příběh vojáků z výcvikového tábora, jehož hlavní a skutečně nejvýraznější postavou je vojín Bozz v bezchybné interpretaci Colina Farrella. Je ale třeba uznat, že i ostatní herci své role zvládli výborně - James McDonald jako brutální seržant Thomas, Shea Whigham jako krvežíznivý a pomstychtivý Wilson, Matthew Davis coby "pisálek" Paxton nebo Clifton Collins Jr. v roli stresovaného velitele oddílu Mitera. Tento film mohu s klidným svědomím doporučit všem, kterým se líbil třeba film Full Metal Jacket. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Tak tady mi něco chybí. Joel Schumacher je režisér, jehož výkon a celková kvalita filmu se zvyšuje s menším rozpočtem. Za málo peněz slušná muzika to on přesně umí. Bohužel Tábor tygrů jako antiválečný film nebo napodobenina Full Metal Jacket opravdu nezvládá svou roli a i přes výkon Colina Farrella a jeho postavu, si pouze odnesete poučky o tom, jak se dostat z armády a nebo jak umí někteří vojáci pomáhat druhým a jiní do druhých rádi střílí. Škoda je také, jak moc se ve filmu o Táboře tygrů mluví a divák se do něj podívá na posledních 20 minut a všechny ty silné řeči z předchozích minut vyzní do prázdna... Herecky slušné, příběhové velmi prosté. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Ross Klavan, Michael McGruther .. Dosti vyčpělá drsňárna z přípravného válečného tábora. Celek drží nad vodou jen Colin Farell a levná režie, protože obsah děje je mírně řečeno provařený, obyčejný a spíše nudný. 50%. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Silný americký protiválečný, ale možná ještě specifičtěji protiarmádní film. Antimilitarismus z něho doslova sálá. Joel Schumacher použil osvědčený přístup Stanley Kubricka a první půle jeho Olověné vesty, ale šel ještě dál tím, že chce vypovídat o vietnamském syndromu, ale celý příběh se odehrává ve výcvikovém táboře a končí ve chvíli, kdy jsou vojáci převeleni přímo do Vietnamu. Vietnam je pro tuto výpověď vůbec jen zástupný symbol - Tábor tygrů hovoří spíše o Američanech samých a o absurdnosti systému založeného na přehnaném militarismu. Bozz Colina Farrella je přirozený vůdce (nomen omen boss), který má ale vnitřní etický problém přijmout svou vůdcovskou roli právě v prostředí subordinace a armádní mašinérie. Nesdílí většinové ideály amerického patriotismu a válku chápe jako selhání a příležitost pro psychopatické jedince, střet s nimiž mu je také málem osudový. Střet lidského humanismu a perverze trochu připomíná Stoneovu Četu, Schumacher nevolí ale tak expresivní dějovou synopsi. Přesto natočil velmi silný film, který do mozaiky o podstatě konfliktu mezi USA a Vietnamem přináší další zajímavý střípek. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Těžko říct, jestli se o to zasloužil herecký démon Farrell, nebo Schumacher… ale Tigerland má všechny parametry akurátního výjevu. Je to chytrá, antimilitaristická „henleinovka“, která se nepřiklání ani k etice, ani k estetice. Je to lákavý pohled na intervenci Američanů a říká zhruba toto: Američané tehdy nebojovali proti Vietnamcům, ale sami se sebou. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,MŮJ OTEC ŘÍKAL, ŽE ARMÁDA DĚLÁ Z RŮZNÝCH MUŽŮ JEDNOHO. ALE NIKDY NEVÍTE KOHO. NEZNAL ROLANDA BOZZE...“ /// Všichni, co maj rádi válečný filmy, tak tohle už viděli (KROMĚ MĚ!). Píše se rok 1971, ve Vietnamu 6 let umíraj američtí vojáci (a maj za sebou i zážitek z My Lai…), a Schumacher ve výcvikovým táboře sleduje vojína Bozze, chytrýho pitomce (jakoby četl Švejka!), kterej zná skulinky ve vojenským právu, ale hlavně je dokáže využívat v boji se systémem. Je tu dril, výplach mozkoven, chlapci, co nezvládaj situaci. Příběh se ani tak nesoustředí na nesmyslnost války, jako na to, koho armáda cvičí a následně posílá do akce. Vrcholem výcviku je Tigerland – poslední místo na vymejšlení veselejch příběhů a naučení se respektu. Nejen k druhejm… Film plnej takovýho toho chlapskýho přátelství (a srabský nenávisti), kterej (mě) nutí se zamyslet. Navíc nejen C.Farrell, ale celej ten příběh s narůstající délkou nabírá na zajímavosti. A vůbec, celý to obsazení je s odstupem času dost zajímavý… TAK POHYB ČURÁCI, VÁLKA NEPOTRVÁ VĚČNĚ! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Mám rád, když se hraní na vojáky mění ve válku. 2.) Nemám rád armádu! (válka mi nevadí…) 3.) Thx za titule ,,aan“ a ,,drSova“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

tron 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý urobil Colina Farrella. Drsný a búrlivý Ír sa síce mihol už v pár filmoch pred týmto, ale až Tábor tigrov ho dostal do nie ani tak diváckeho, ako skôr producentského hľadáčika. Rozhnevaných mladých mužov á la Frajer Luke mám rád, ale hoci Schumacher s Farrellom a Coleom Hauserom urobili veľa, nestačí to a výsledkom je (napriek špinavej, realistickej, obnaženej, ba až dokumentárnej atmosfére) priemer, ktorý málokoho dostane do kolien. Ale áno, Farrell tomu svojou neukáznenou charizmou dáva veľa. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Rozhodne zajimavej film. Tohle je asi prvni film, co jsem videl, kterej se zameruje ciste na vycvik a neni tu pak videt, jak jdou vojaci do valky. Coz se da povazovat za originalni a samotnej vycvik je hezky realistickej a misty docela drsnej. Problem je v tom, ze se dej nijak nevyvyji, postavy se na konci filmu chovaj stejne jako na zacatku a pribeh se taky nikam neposune. Cekal jsem, ze alespon po prijezdu do Tigerlandu zacne nejaka akce nebo se neco zasadniho stane, ale bohuzel. Nicmene Farrell to vetsinou utahne, jednak hraje skvele a navic je jeho postava velmi slusne napsana, i kdyz neni moc jasny, o co, ze mu to jde. Trochu mi pripomnel Mahonyho z Policejni akademie. Takze celkove to je co se tyce herectvi, kamery a rezie velmi slusnej nadprumer, ale co se tyce pribehu zase podprumer, takze to vic jak na 3* nebude. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Úžasný snímek, kde téměř žádná hudba a vynikající Schumacherova režie nádherně umocňuje atmosféru výcvikového tábora.Kromě toho sníme stojí i na geniálním hereckém výkonu Colina Farrella, ze kterého po celou dobu nespustíte oči!Už chápu proč se Schumacher zahazuje se sračkami jako Batman a Robin nebo České spojka - prostě pro to, aby mohl točit filmy, jako je tenhle (respektive aby si na ně mohl vybrečet honoráře)! ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Těžko na cvičišti, lehko na bojišti, ale uvědomělý rebel Bozz letitému rčení příliš nevěří. Má vojenská zkušenost s výcvikovou buzerací mu dává nesměle za pravdu a nemohu zcela vyloučit, že jakoukoli válku bych, místo pohodičky v první linii, také raději prosouložil v hotelu, proflákal v base nebo aktivně proležel doma u televize. Mé, v podstatě pacifistické, oko zahlédlo mnoho lepších snímků o bojovém výcviku, ale asi žádný z nich nenáboroval do řídnoucích řad US Army tak málo nových zájemců o "perspektivní povolání". ()

Shit 

všechny recenze uživatele

U mě se tento film rozhodně neřadí na první pozici mezi Sumachrovými filmy, u mě stále vládnou volný pád, telefonní budka a 8mm. Stejnětak se to nemůže rovnat s olovenou vestou, ale naštěstí Tábor tygrů je brán ještě z trochu jiného úhlu než právě zmiňovaná Olověná vesta a to je jen dobře, hlavně nedochází k žádnýmu napodobování. Tábor tygrů stojí sám na vlastních nohou a na celkem originálním příběhu, sice mě až zas tak moc nezaujal, ale mezi filmy se zaměřením na výcvikový tábor se řadí mezi ty nejlepší. Největší hvězdou filmu je bezesporu Colin Farrell, zastiňuje všechny ostatní a to i když tam rozhodně nejsou do počtu a hrajou na hranici svých možností, ale Colin je prostě ještě lepší. Jedná se určitě o kvalitní film, ale nakonec jsem se neubránil pocit, že se nevyvaroval několika klišé ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Cílem války není padnout za vlast, ale přinutit ty druhé parchanty, aby padli za tu svou.“ (generál George S. Patton). „Běž do prdele, Georgi!“ (vojín Roland Bozz).. Dokumentární kamera dodává vtahující autenticitu, výkon Farrella uvěřitelný lidský rozměr. Očekávaný konec kupodivu nepřišel a Frajer Bozz ani nemusí sníst tucty vařených vajec, aby se stal legendou, na kterou se nezapomíná. Armáda by mu měla vlastně poděkovat. Tak, jak ukřičení seržanti připravují ve výcvikových táborech nováčky na pekelné podmínky války, on dokonale vyselektuje, které charaktery se do ní nehodí a tím vlastně ostatním zvyšuje šanci na přežití.. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Paráda, tak trochu válečné drama, s velice syrovým a studeným obrazem třesoucí se kamery, božským Colinem Farrellem a v neposlední řadě s parádní atmosférou. Joel Schumacher dokazuje, že když chce, tak mu všechno jde. Výběrem Colina Farrella trefil do černého, tento ir je největším talentem Hollywoodu. Dalo by se říci, že celý film nadzvedává právě Farrellův výkon a zčásti je to také pravda, ale skutečnost je taková, že Colin je jen jednou z velice chutných ingrediencí této velice zdařilé pochutiny. Postavy nevyznívají ploše, ne každý se dá zaškatulkovat. Chvíli si o někom myslíte něco, co za okamžik přehodnotíte o sto a osmdesát stupňů. Kdyby bylo takových filmů víc, vůbec bych se nezlobil. I s malým rozpočtem se dá rozehrát kvalitní podívaná. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Skvelý army film, ktoré mám tak rád. A Joela ako režiséra zvlášť, preto som si to nemohol nechať ujsť, aj keď napriek svojmu skvelému príbehu a spracovaniu, neviem, prečo mnohých ľudí obchádza. Vynikajúci dej, scenár a celkový príbeh plný surovosti a priateľstva. Navyše skvelého Farrella ešte o niečo viac predbieha Collins Jr.. Len o niečo slabšie ako 'FMJ'. 80%. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Schumacher byl zase jednou ve formě. O Vietnamu zase trochu jinak a možná i univerzálněji. Buzerace ve výcvikovém táboře je tu konfrontováná s chytrostí jednoho vychcaného, ale dobrosrdečného vojína. Farell jako Bozz exceluje. ()

Reklama

Reklama