Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Záchranář Frank Pierce je po pěti letech nočních služeb psychicky na dně. Práce v sanitce z něj udělala alkoholika, jenž trpí depresemi a halucinacemi. V ulicích města vídává duchy pacientů, které se mu nepodařilo zachránit. Nešťastné bytosti bloumají po Manhattanu s výrazem nevýslovného utrpení a Frank čte v jejich očích výčitky. Naději do jeho světa vnese tajemná dívka Mary, dcera muže, kterého se Frankovi podařilo tak tak zachránit. Dvojici možná čeká vykoupení, ale zcela jistě budou muset napřed projít peklem. Mezi newyorskými narkomany se totiž začala šířit nová droga, jejíž požití má až příliš často smrtelné následky. A Frankovi právě začíná další noční šichta… Téměř mysteriózní drama režiséra Martina Scorseseho vzniklo podle autobiografické knihy Joea Connellyho, jenž několik let pracoval u newyorské záchranky. Tragické příběhy pacientů se tu prolínají s černohumornou otrlostí záchranářů i absurditou amerického zdravotnického systému. Scorsese se před Počítání mrtvých (1999) po letech vrátil ke spolupráci se scenáristou Paulem Schraderem, který se podílel na režisérových nejlepších filmech Taxikář (1976) a Zuřící býk (1980). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (303)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Zvláštní syrový film, kde jsou chlad a odtažitost součástí příběhu. Unavené noci, jedna za druhou, zachraňování opilců, násilníků, nebezpečný a uboze placený job saniťáků, absence iluzí o "poslání", rutina a setrvačnost. A do té tmy zabliká světýlko - Patricia Arquette. Není to film na relax, spíš přivodí depresi, ale stojí za to dát mu šanci. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Trošku dosť pošahaná Scorseseho psychologická kostra sanitkárskeho života, v ktorom to fakt že vrie. Hlavný hrdina Frank toho má plné zuby a vidí svet, ktorý korešponduje s jeho náležitými vidinami a démonmi vlastného ja, ktoré ho časom dobehli. Preto aj dej skĺza občas k tragike, ale často skôr k čiernej komédii a práve preto je aj pocitovo rozmarnejší. Avšak dynamicky je film málo obratný, aj vizuál je stále rovnaký a márne som čakal na vedľajší motív, ktorý režisér vo svojich kumštoch vie tak dômyselne predať. K tomu je film aj dosť dlhý a rytmicky monotónny. ()

Reklama

Terva 

všechny recenze uživatele

Scénář: Paul Schrader. Kamera: Robert Richardson. Hudba: Elmer Bernstein. CITÁT - Takže jestli tomu správně rozumím, vy jste si cpal do žil jed. A teď, když zase konečně dýcháte, už se nemůžete zase dočkat, až si budete moci koupit novou dávku. Mám k vám jednu prosbu. Mohl by jste příště přestat dýchat v jiném městě?.......... ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch slabších filmů Martina Scorseseho. I když to v jeho případě neznamená, že by šlo o špatný film. Atmosféra nočních ulic plných feťáků, opilců a umírajících lidí je fakt výborná a Cageova deprese dokonalá. Herecky je to celý zvládnutý na jedničku. Jenom tomu chybí nějakej zásadnější příběh, který by to celé držel pohromadě. Takhle se jenom jezdí od jedné šichtě k druhé a po čase se to začíná celé až moc opakovat. Což je škoda, protože potenciál to mělo. I tak to ale žádnej průser není a Scorseseho režie je opět na jedničku. 70% ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Když vidím Nicolas Cage vždy cítím kvalitu, ale tenhle thriller nebyl zase tolik zajímavý. Chápu, je o něco starší a Nicolas nehraje dobře, nebo mi to tak aspoň přišlo. Do toho to viditelné béčkové zpracování mě bilo nechutně do očí a já se čím dál více nudil. Vykouzlit se z toho víc než průměr, možná lehký nadprůměr nedá... 5/10 = 55% ()

Galerie (96)

Zajímavosti (14)

  • Tento film je posledný, ktorý bol v USA vydaný na LaserDisku. (Flipper)
  • Priemerná dĺžka záberu filmu (ASL - Average Shot Length) je 5,1 sekundy. (Flipper)
  • V scéne, kde Frank chce zachrániť Rose, herci hrali svoje role pospiatky, t.j. od konca. Táto sekvencia sa potom prehrala obrátene. To pridalo podľa režiséra snový efekt. (Flipper)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Reklama

Reklama