Reklama

Reklama

Soví řeka

  • Francie La Rivière du hibou (více)
Krátkometrážní / Drama / Válečný / Thriller
Francie, 1961, 28 min

Obsahy(1)

Za americké občanské války Jihu proti Severu byl nevinně popraven muž, který čelil obvinění ze špionáže. Tento krátkometážní film byl uváděn pod názvem Soví řeka. (MVanis)

Recenze (15)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Odsouzenec na smrt a jeho nezdolná touha po životě skrze nemluvnou povídku, která byla mimo jiné i zakoupena v Cannes pro potřeby páté série The Twilight Zone, kam její zařazení sedlo jak prdel na hrnec; jakkoli k nejlepším nikdy nepatřila. Právě uvedení v rámci kultovní série tuto zdařilou adaptaci svého času proslavilo více než získaný Oscar za krátkometrážní film. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

-4* ve své době to musel být určitě průkopnický film, kde je dobře pracováno s časem, čímž je skvěle budována napínavá atmosféra. A taky potěší velmi dobrá práce s kamerou. Ale z dnešního pohledu je to už trošku předvídatelné. Přesto si aspoň 4 hvězdičky zaslouží a můžete posoudit třeba tady, kdy se tento krátký film stal součástí povídkového seriálu Twilight Zone. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 3 /// TEMPO: 2 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 0 /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Veľa rokov utieklo od doby, keď som užasnutý videl tento krátkometrážny film vo Filmovom klube. Neskôr som si s chuťou prečítal aj zdrojovú poviedku od Ambrosa Biercea a v tomto roku som konečne zohnal jeho slávny Diablov slovník. Z filmu mi v pamäti ostal iba celkový dojem a niekoľko detailov. Na hviezdičky som obvykle skúpy a plný počet dávam iba výnimočne. Ale Sovia rieka bola pre mňa (spolu s Rampou, La Jetée) kedysi takým výnimočným zážitkom, že ospravedlňovala aj vtedajšie výnimočné hodnotenie. Dnes už má realistické štyri hviezdičky. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Perfektne natocene, nema to dej a hoci nejswem vystudovany filmovy teoretik -elitar, pisem obcas primitivne komentare a milujem art, som artovy hnedopich. Jo a ak mate radi masakry zivych ludi a vyzivate sa v zabijani ako v tej ultra dementnej sracke Takovi normalni zabijaciu, taxa tomu radsej vyhnite. 80 % ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Podle zdejšího hodnocení to vypadá že mě asi něco uteklo, ale co se dá dělat. Otravná hudba doprovazí děj, kde než mě na konci všechno bylo osvíceno už jsem byl tak otrávenej že jsem neměl ani chuť se zvednout ze židle natož si to všechno znovu ve svý palici přehrávat. Aby jste pochopili, cca 20 minut se koukáte jak jeden oběšnec co přežije, díky tomu že pod vodou se asi po 30 minutách dostane ze všech provazů, vyplave napovrch, nadechne se a začne plavat proti proudu. Na břehu je rozestoupená armáda co po něm stříli jednu za druhou, dokonce i s děla, ale ne a ne ho trefit, přitom ten oběšenec co by na kurzu plavaní dostal odznáček želvy plaval krásně s hlavou nahoru, aby armáda měla joo dobrej terč. Bejt v tý době rakety středního doletu, tak věřím že by po něm dvě, tři taky vyslaly, samozřejmě neúspěšně, jak jinak. Na druhou stranu záverečná minuta kde se vše vysvětlilo měla hodně silný učinek a vytáhla celkové hodnocení z odpadu. ()

Zajímavosti (4)

  • Film byl natočen na motivy povídky Ambrose Bierce „Případ na mostě přes Soví řeku“. (Spectateur)

Reklama

Reklama