Reklama

Reklama

Zuřící býk od uznávaného režiséra Martina Scorseseho je životopisným snímkem boxerského šampiona střední váhy Jakea LaMotty, jemuž se během jeho krátkého pobytu na výsluní přezdívalo Býk z Bronxu. První, co se LaMotta v životě naučil, bylo krást a rvát se – být drsnější než ostatní. La Motta, který byl od přírody samotář a nikomu nevěřil, používal svou agresi v boxerském ringu jako prostředek k potlačení svých hluboce zakořeněných obav a emocionálních úzkostí. Jeho odhodlání a zuřivost, díky nimž se z mladého násilníka stal mistr světa ve střední váze, však zůstaly mimo ring neovladatelné. LaMottův vášnivý zápal pro vítězství mu nakonec zničil osobní život a miliony dolarů, které vydělal, promrhal svým nezřízeným životním stylem a pletkami s ženami, jejichž city sahaly jen tam, kde byla jeho peněženka. LaMottu nakonec opustila jeho krásná manželka Vicki, která už měla plné zuby nekonečného fyzického i duševního zneužívání. Dokonce i jeho bratr Joey, který boxera vždycky obdivoval, byl nyní znechucen. A když pak LaMotta přišel o svůj titul, začal se nezadržitelně řítit ke dnu. Ze zápasníka ve špičkové kondici se tak rázem stal odulý vepř, který skončil jako uvaděč striptérek ve špinavém nočním klubu – a nakonec i jako vězeň ve floridském nápravném zařízení. (Cinemax)

(více)

Zajímavosti (86)

  • Boxer Jake LaMotta po prvním zhlédnutí filmu uvedl, že se mu film vlastně nelíbil. Byl velmi překvapen, že jej herec Robert De Niro velmi realisticky znázornil jako chorobně žárlivého, násilnického a celkově hrubého člověka. Toto se mu zdálo být natolik přehnané, že se musel přeptat své ženy, zda se opravdu choval tak hrozně. Manželka mu na to odvětila, že ve skutečnosti byl ještě horší. (Posheidon)
  • Trenér, se kterým se Robert De Niro (Jake LaMotta) dostával do formy, prohlásil, že De Niro byl na začátku natáčení tak dobrý, že by se ve střední váze dostal do první dvacítky. (Stanley619)
  • V roce 2012 vyhodnotil Americký filmový institut snímek nejlepším sportovním filmem v historii. (vyfuk)
  • Extrémní příprava Roberta De Nira na roli Jakea LaMotty se výrazně dotýkala všech stránek jeho života, duševních i fyzických. Došlo k odloučení mezi ním a jeho manželkou Diahnne Abbott. Dobře známé okolí a lidé byli doslova odříznuti od De Nira, jenž se psychicky připravoval na výkon, což byl proces, který trval měsíce. (Rocky62)
  • Pozdější scény s těžším Jakem LaMottou byly natáčeny s minimem klapek, jelikož se Robert De Niro mnohem rychleji vyčerpal. (džanik)
  • V roce 1978 se Martin Scorsese málem předávkoval kokainem a Robert De Niro ho navštívil v nemocnici. Mnozí (včetně Scorseseho) potvrzují, že ho De Niro udržel při životě tím, že ho donutil vrátit se k práci. (džanik)
  • Robert De Niro četl životopis Jakea LaMotty během natáčení filmu Kmotr II (1974) a ihned v něm vycítil potenciál pro film. Více než čtyři roky mu však trvalo než všechny, včetně Martina Scorseseho, přesvědčil, aby se do toho pustili. Scorsese neměl sportovní filmy rád. (džanik)
  • Výkon Roberta De Nira (Jake LaMotta) byl časopisem Premiere vyhodnocen jako desátý nejlepší herecký výkon všech dob. (don corleone)
  • Martin Scorsese odmítnul točit boxerské scény více kamerami, spíš trval na pečlivé choreografii a přirozeném pohybu kamery, která by měla působit jako třetí zápasník v ringu. (don corleone)
  • Film byl natočen černobíle, aby se odlišil od ostatních filmů s boxerskou tématikou, kterých v 80. letech vyšlo celkem 8. Dalším důvodem bylo to, že Martin Scorsese měl problém zobrazit potřebné množství krve v potřebné barevnosti. (don corleone)
  • Když skutečný Jake LaMotta viděl film, tak prohlásil, že až v tu chvíli pochopil, jak strašná osoba vlastně byl. (don corleone)
  • Domácí video bylo záměrně barevné ze dvou důvodů – aby se odlišilo od celého filmu, a protože v té době bylo velmi populární používání nové 8mm barevné kamery. (don corleone)

Související novinky

Zemřel kameraman Michael Chapman

Zemřel kameraman Michael Chapman

22.09.2020

Z Los Angeles přišla dnes ráno zpráva o úmrtí známého amerického kameramana, režiséra a herce Michaela Chapmana. Na dva Oscary nominovaný tvůrce zemřel ve věku 84 let na srdeční selhání, informaci na… (více)

Joker dostane vlastní film

Joker dostane vlastní film

23.08.2017

Studio Warner Bros. na Comic-Conu oznámilo 8 nových přírůstků do svého filmového vesmíru. Teď se ale objevily zprávy, že nepůjde o jediné adaptace comicsů od DC, které nás čekají. Warneři totiž… (více)

Drak přichází... opět

Drak přichází... opět

16.08.2007

Neděste se, tahle novinka není o pokračování Eragona (studio 20th Century Fox o dvojce fantasy zmetku naštěstí mlčí). Je o novodobé verzi klasiky, která udělala z Bruce Leeho mezinárodní hvězdu a… (více)

Reklama

Reklama