Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Konec devatenáctého století znamenal pro Indii život pod nadvládou britských kolonizátorů. Právo zde představovali důstojníci a jejich oddíly. Zdaleka ne všude však byli vojáci takovými džentlmeny, jak se o nich vyprávělo. Malá zemědělská vesnice Champaner je tábořištěm jednotky, jíž velí kapitán Russel arogantní a náladový muž, jemuž na lidském životě záleží jen minimálně. Podle toho se také chová k místním obyvatelům. Je jen otázka času, kdy dojde ke vzpouře. Vesničané vedení srdnatým a odhodlaným farmářem Bhuvanem a půvabnou Gauri však vědí, že odpor může existovat i bez zbytečných krveprolití a přestřelek. Rozhodnou se pro mírovou cestu jejich triumfem nad bezohlednými uzurpátory se má stát vítězství nad vojáky v jejich národním sportu v kriketu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (36)

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Lagaan je podíl z celkové úrody, kterou vesničané museli odvést svému rádžovi, který si z toho jen malou část ponechal a většinu musel odvést britským kolonizátorům na údajnou ochranu. Tady v období, kdy vůbec nepršelo hrozil po zdojnásobení lagaanu hlad. Od toho se celá zápletka odvíjí. Naprosto nezasvěcený těžko sestavený tým vesničanů musí zvítězit nad vytrénovaným družstvem anglických vojáků v jejich oblíbeném sportu kriketu, aby byli na 3 roky od lagaanu úplně osvobozeni, pokud prohrají lagaan se ztrojnásobí. Jak to nakonec musí dopadnout je jasné. Do toho lovestory se dvěmi krásnými dívkami....nechte se unést na vlnách Bollywoodu. ()

AGAMENON 

všechny recenze uživatele

Natočit historicko-sportovní-muzikálový film může napadnout jenom Indy. Film se odvíjí přesně podle pravidel žánru (vesničané pomalu nabírají členy, musí překousnout nedůvěru ostatních, jeden z týmu je zrádce, Indové jsou všichni bodří a Angláni nafoukaní), přesto jsem se ani při téměř čtyř hodinové stopáži nenudil a písničky jsou fakt chytlavé. ()

Reklama

curunir 

všechny recenze uživatele

,,...ALE AJ PO TOMTO VÍŤAZSTVE ZOSTALO BHUVANOVE MENO ZABUDNUTÉ NIEKDE V PREPADLISKU DEJÍN." __ Áno, tento film kedysi naozaj pár krát išiel na HBO a práve tam sa mi kúsok z neho, čo aj tak bola dobrá hodina a pol, podarilo vidieť a skutočne ma uchvátil. Zaoberať sa otázkou kolosálnej takmer 4 hodinovej stopáže tu nemá žiaden význam - film je isto v mnohých smeroch natiahnutý a ak by sa niektoré pasáže odstrihli až tak by mu to neublížilo, lenže aj napriek tomu som sa ani chvíľočku nenudil a toto je nespornou a hlavnou devízou ,,Dane". Zaujímavé je tu práve označenie muzikál, pretože väčšia časť je podriadená príbehu, čiže až také množstvo hudobných čísiel ako v ,,západných" muzikáloch sa tu neobjavuje. Hudba oscarového A. R. Rahmana (MIlionár z chatrče) ponúka celý rad naozaj chytľavých piesní, podotkol by som však, že použitie inštrumentálnej vložky do niektorých scén mi prišlo (aspoň pre ucho Európana) trocha neobvyklé. Presto však považujem Lagaan (,,Daň") za najlepší muzikál, aký som zatiaľ videl, uchvatnú farbistú exkurziu do krajiny, ktorá síce nakrúti najviac filmov ročne, no len máločo z jej produkcie sa našincovi podarí vidieť. Lagaan je skvostom kinematografie na celosvetovej úrovni. (100. hodnotenie, 14. komentár k filmu) ()

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Na tento historický sportovní sociálně kritický romantický dramaticky komediání muzikál (NO ANO!) chovám nezapomenutelnou vzpomínku. Z kulisy při indicky laděné předsvánoční besídce se stal zlatým hřebem večera. Nevím, jakou roli v tom hrál tajemný obsah vodní dýmky, ale u Lagaanu jsme se neskutečně, fakt neskutečně bavili. Božák Bhuvan dostal přezdívku Boban a já pochopila kouzlo Bollywoodu :). Jděte do toho! ()

tomeek 

všechny recenze uživatele

Něco tak dobrého jsem dlouho neviděl, ale je mi jasné, že je to otázka momentální nálady a vkusu. Kombinace sportu, muzikálu a romantické komedie se nevidí často a v této skoro čtyřhodinové stopáži představuje opravdu mistrovský kus. Film totiž ani chvilku nenudí, čas vám krásně plyne, NESKUTEČNĚ chytlavé písničky!!! a exotika. Skvělý film, pokud hledáte vyplnění deštivého odpoledne. I Pán prstenů je kratší! :) ()

Galerie (62)

Reklama

Reklama