Reklama

Reklama

Vetřelec

Trailer 3

Vesmírná loď Nostromo míří zpět na Zemi, astronauti spí. Náhle dojde k jejich automatickému probuzení – nikdo neví, co se děje, protože jsou ještě velmi daleko od cíle cesty. Prostřednictvím centrálního počítače zjistí, že přijímače zachytily signál SOS z blízké planety. Posádka je povinna věc vyšetřit. Vyslaný modul má s přistáním velké problémy. Přesto někteří na průzkum. V jeskynním komplexu objeví podivný organizmus, který vypadá jako kolonie vajíček. Počítač mateřské lodi mezitím dešifruje zprávu jako varování, ne jako volání o pomoc. Všichni jsou okamžitě odvoláni. Jenže jedno z vajíček se otevře a jakási hmota ve tvaru chobotnice se během setiny sekundy přisaje na přilbu jednoho z astronautů, přesněji řečeno na jeho obličej. Přes odpor Ripleyové, že je proti bezpečnostním předpisům brát na palubu cokoli neznámého, otevře Ash dveře a všechny vpustí. Po nějaké době je nalezen cizí organismus na podlaze, sám odpadl. Vypadá to, že se postižený těší dobrému zdraví. Při společném jídle však stolující zažijí hrůzné představení. Před jejich očima vyleze z astronautova břicha nějaký tvor, a než stačí kdokoli cokoli podniknout, bleskovou rychlostí zmizí v obrovských prostorách lodi. Začíná noční můra – monstrum postupně likviduje posádku a zdá se, že je nezničitelné… (TV Prima)

(více)

Zajímavosti (258)

  • Režisér Jan Svěrák komentoval vliv, který měl snímek na jeho slavný studentský film Ropáci (1988): "Při natáčení jsem byl pod vlivem prvního Vetřelce, ve kterém jsou vysloveně použity principy, kterými ve filmu chcete vzbudit napětí... a strach. To je princip 'neukazovat'. Neukazovat to, čeho se máte bát. Máte to tušit, máte vidět stín, stopy, sliz. A máte vědět, že je někde blízko. Uvidíte ho až v závěru, v tom světle a obnažení fantazie dává divákovi mnohem větší rozměry hrůzy, než když je vidět. Tímhle principem my jsme pak zacházeli i s ropáky. Byli vidět jen zezadu, roztřesenou kamerou, nebo se jen mihli... Jednu scénu z Vetřelce jsme zopakovali v Ropácích - když spouštějí kameramana do dolu, kde je plno dýmu. My ho slyšíme přes vysílačku a vidíme jeho záznam z kamery, na kterém ovšem nevidíme skoro nic, protože je tam kouř. Podobně byla natočena ve Vetřelci jedna z úvodních scén - průzkum neznámé planety: nevidíme skoro nic a bojíme se o to víc." (NIRO)
  • Mechanická figurína Vetřelce se vydražila za 66 000 euro. (Jimmy15)
  • Ve skafandrech, které nosili Tom Skerritt (Dallas), John Hurt (Kane) a Veronica Cartwright (Lambert), měli herci problémy s dýcháním a ještě k tomu kvůli světlům dosahovala teplota ve studiu až ke 37,8 °C. Herci často omdlívali a vždy musela být při natáčení připravena zdravotní sestra. (PaTeXx)
  • Dan O'Bannon byl extrémně kritický k jakýmkoliv změnám, které nekorespondovaly s jeho scénářem, až mu jednou před celým štábem ujely nervy a vyjel po režisérovi Ridleym Scottovi, který ho do té doby poměrně respektoval. O'Bannon byl po celou dobu natáčení hnidopich a celý štáb i spolu s producenty ho naprosto ignoroval. Ti mu následně uznali minimální zásluhy, jakmile byl film uveden do kin. (PaTeXx)
  • Rekvizita Space Jockeyho měřící necelých osm metrů vzplála kvůli položené cigaretě jednoho ze členů štábu. Toto neštěstí se v ten den objevilo i v lokálních zprávách. (PaTeXx)
  • Ridley Scott byl až pátou volbou na režisérské křeslo. Producenty zaujal především snímkem Soupeři (1977). Před ním byli kandidátmi na režisérské křeslo Robert Aldrich, Peter Yates, Jack Clayton, Dan O'Bannon a Walter Hill. Aldrich měl k tomu velmi blízko, dokonce absolvoval schůzku se zástupci společnosti Fox. Podle producenta Davida Gilera však Aldrich pořád jen řešil svůj honorář a neukázal žádný entuziasmus nebo nadšení z režírování Vetřelce. Když se ho na schůzce zeptali, jaká je jeho představa facehuggera, odpověděl: „Dáme chlapovi na obličej vnitřnosti. Stejně si to zvířátko nikdo nebude pamatovat, až lidi odejdou z kina.“ To byl pro studio Fox rozhodující moment. (PaTeXx)
  • Režisér Ridley Scott se postaral o to, aby se Bolaji Badejo (Vetřelec) ve svém kostýmu o přestávkách vůbec nepotkával s ostatními herci, aby tak jejich strach z Vetřelce byl co nejvíce skutečný. (PaTeXx)
  • Jonese hrají čtyři rozdílné kočky. (PaTeXx)
  • Jeden z vedoucích pracovníků společnosti Fox, Peter Beale, se hádal s H.R. Gigerem, tvůrcem postavy Vetřelce, ohledně jeho honoráře, který Gigerovi přišel až urážlivý a přirovnal ho ke mzdě lepších sekretářek ve Švýcarsku. Dle slov producenta Gordona Carrolla trvala samotná rozepře tři hodiny. (PaTeXx)
  • Aby Ridley Scott zvyšoval hercům pocit klaustrofobie, nechal každý den nepatrně přibližovat stěny k sobě. (PaTeXx)
  • Tuny písku, omítky, laminátu, kamenů a štěrku bylo použito na vytvoření povrchu planetoidu, na kterém mimo jiné pracovalo celkem 200 lidí. (PaTeXx)
  • Harry Dean Stanton (Brett) sám přiznal, že scény, ve kterých jeho postava projevuje strach, mu dělaly problém a nezahrál je adekvátně. (PaTeXx)

Související novinky

Seriálový Vetřelec nabírá posily

Seriálový Vetřelec nabírá posily

28.11.2023

Již nějakou dobu víme, že nadcházející celovečerní film ze světa Vetřelce s názvem Alien: Romulus je dotočen a čeká nás příští léto, přičemž jeho režisér a scenárista Fede Alvarez se chlubí tím, že… (více)

Ridley Scott pochválil nového Vetřelce

Ridley Scott pochválil nového Vetřelce

18.10.2023

Režijní legenda Ridley Scott (Gladiátor, Černý jestřáb sestřelen) má v těchto dnech plné ruce práce s propagací a taky finálními úpravami Napoleona předtím, než jeho velkolepý válečný film s… (více)

Nový Vetřelec má název i datum natáčení

Nový Vetřelec má název i datum natáčení

22.12.2022

Vesmírný teror se vrací. Po několika nezdarech týkajících se projektů navazujících na svět klasického hororového sci-fi Vetřelec z roku 1979 se nyní zdá, že nového snímku se už s 99 %… (více)

Nový Vetřelec našel herečku do hlavní role

Nový Vetřelec našel herečku do hlavní role

17.11.2022

Pětadvacetiletá herečka a vycházející hvězda Cailee Spaeny (Mare z Eastttownu, Zlý časy v El Royale) jedná v současnosti o hlavní roli v chystaném rebootu filmového Vetřelce. Projekt pochází od… (více)

Reklama

Reklama