Reklama

Reklama

Černý jestřáb sestřelen

  • USA Black Hawk Down (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

V roce 1993 zahajuje OSN v návaznosti na tamní občanskou válku vojenskou operaci v Somálsku. Místní diktátor Mohamed Farrah Aidid vyhlašuje jednotkám OSN válku a snaží se podrobit zbytek obyvatelstva tím, že blokuje dodávky potravin OSN. Plánem Spojenců je zajmout Aididovy klíčové muže Eldida a Qeybdiida při jejich schůzce v Mogadišu a tím se přiblížit jeho zadržení. Je tedy připravena mise, při které mají být tito dva muži vojáky zadrženi. Zásahu se mají účastnit jak zkušení vojáci, tak nováčci, které čeká jejich první mise. Když po zahájení začínají vrtulníky nalétávat nad cílový objekt, somálští radikálové se začnou mobilizovat a spustí kulometnou palbu. Poté, co jeden z vojínů z vrtulníku vypadne, začne krvavá přestřelka v ulicích města. Jeden z vrtulníků Black Hawk je sestřelen protipancéřovou střelou. Oba jeho piloti jsou mrtví a cílem velení OSN je svolat všechny jednotky u sestřeleného vrtulníku. Bitva v ulicích však probíhá několik hodin a vyžádá si i několik dalších obětí na straně jednotek OSN. Jeden z dalších vrtulníků CWO, pilotovaný Michaelem Durantem, je rovněž sestřelený protipancéřovou střelou. Durant je zajat místním obyvatelstvem, které jej chce využít jako rukojmí k vyjednávání... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (1 383)

mandes 

všechny recenze uživatele

rozpočet $92 million otvárací víkend $28,611,736 celosvetový zisk $172,989,651.Jeden z mojich najoblubenejších filmov je to hotové akčné inferno,absolútne ma to omráčilo a zarazilo do sedačky. Rydley scott je absolútny boh čo sa tyká vyzuálnej stranky.Už len musím dodať absolútne naaaaaaaaaaaaaadhernu hudbu Hansa Zimmera to je vážne niečo neskutočné.A aby som nezabudol, Josh Harnet sa stal po tomto filme mojim miláčikom ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Akce, která měla původné trvat půl hodiny a protivníci neměli klást žádný odpor, se zvrtla v boj o holý život, při kterém část elitní armádní jednotky USA musela bojovat proti několika násobné přesile. Ridley Scott natočil neuvěřitelně syrový a realistický snímek, který se může zařadit po bok nejlepších válečných snímků. Snímek hodně pozvedává výborně vybraná hudba a brilantní střih, který byl po zásluze odměněn Oscarem. ()

Reklama

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Hans Zimmer: 1. Hunger [6:35] ,2. Barra Barra - Rachid Taha [5:47] ,3. Vale of Plenty [2:27] ,4. Chant [2:33] ,5. Still [4:48] ,6. Mogadishu Blues [2:53] ,7. Synchrotone [8:55] ,8. Bakara [3:12] ,9. Of the Earth [2:19] ,10. Ashes to Ashes [4:43] ,11. Gortoz A Ran J'Attends - Denez Prigent/Lisa Gerrard [5:51] ,12. Tribal War [2:39] ,13. Leave No Man Behind [6:18] ,14. Minstrel Boy - Joe Strummer/The Mescaleros [5:42] ,15. Still Reprise [2:12], ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

"Jedině mrtví se dočkají konce války." Tento Platonův citát sedí jako RPG na somálském rameni, bohužel v okamžiku, kdy vypukne zápas Vychrtlíci vs. "Hua Boys" (výsledek 1:2 v prodloužení) tu máme ze strany tvůrců stejně tak slavné "Inter arma silent Musae." Světový četník v akci při nekonečné militantní řeži, okolnosti tvořící hrdiny a zapomínající na zbabělce a generál utírající vojákovu krev z podlahy místo toho, aby jel k rodičům, co právě ztratili syna a posekal za něj zahradu.. Čest památce všem, co tam padli, ale ne filmu Black Hawk Down. Překvapuje vůbec někoho, že je to jeden z oblíbených snímků texaského opičáka George W. Bushe..? ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Pořádně jsem nepochopil, o co Scottovi šlo... Jestli o to, všemi prostředky poukázat na fakt, že válka je pekelný chaos, podařilo se mu to beze zbytku. Cca desítka hlavních hrdinů a spousta dalších, epizodních herců, kteří dostali ještě míň prostoru se prohání po "hubeňoury" přetékajícím městě a já tvrdím, že kdyby neměli tváře nejznámějších hvězd dnešní doby (Hartnett, Bana, McGregor, Bloom, ...), nedokázali byste je od sebe rozeznat - už jenom proto, že se zkrátka ve vší té válečné vřavě nestihnou představit. A tak vám nezbývá než zaměřit se na podařnou vizuální stránku, plnou výbuchů, létajících trupů a ustavičného řvaní všudypřítomné střelby. Prakticky od začátku do konce. Což je pro mě holt trochu málo... Když se nakonci seržant Hoot (Bana) pokouší vysvětlit o čem to všechno je - "They won't understand why we do it. They won't understand that it's about the men next to you, and that's it. That's all it is, " trochu jsem se zamyslel... a nepochopil jsem to. Bohužel. 60% ()

Galerie (129)

Zajímavosti (89)

  • V koloně OSN lze zahlédnout obrněné transportéry FMC M113 a Renault VAB. (Maulincio)
  • Plukovník na briefingu říká, že požaduje „lehké bitevníky Spectre“. Označení Spectre naopak nesou těžké, silně vyzbrojené, kanonové „gunship“ letouny AC 130. (gug)
  • Řidič Maddox (Michael Roof) má pistoli Beretta 92FS. (Maulincio)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

The Terror: seriál Riddleyho Scotta na AMC

The Terror: seriál Riddleyho Scotta na AMC

26.03.2018

Jste fanoušky děsivých příběhů, ze kterých doslova mrazí v zádech? Tak to si na konci března nenechte ujít premiéru nového seriálu The Terror, při jehož natáčení se nechal režisér Ridley Scott… (více)

Nadpřirozený jestřáb sestřelen

Nadpřirozený jestřáb sestřelen

08.07.2014

Zatímco stále čekáme, jestli se Sony povede natočit Krotitele duchů 3, produkční společnost Legendary chystá krapet nařvanější konkurenci. Ze stejného zázemí jako Muž z oceli, Pacific Rim nebo… (více)

Hra o trůny míří do Afriky

Hra o trůny míří do Afriky

29.06.2012

Loni tvůrci populárního fantasy seriálu HBO vyměnili Maltu za Chorvatsko (Dubrovník se proměnil v Královo přístaviště) a vizuál to výrazně obohatilo. Letos přidají další lokaci – putování Daenerys po… (více)

Reklama

Reklama