Reklama

Reklama

Černý jestřáb sestřelen

  • USA Black Hawk Down (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

V roce 1993 zahajuje OSN v návaznosti na tamní občanskou válku vojenskou operaci v Somálsku. Místní diktátor Mohamed Farrah Aidid vyhlašuje jednotkám OSN válku a snaží se podrobit zbytek obyvatelstva tím, že blokuje dodávky potravin OSN. Plánem Spojenců je zajmout Aididovy klíčové muže Eldida a Qeybdiida při jejich schůzce v Mogadišu a tím se přiblížit jeho zadržení. Je tedy připravena mise, při které mají být tito dva muži vojáky zadrženi. Zásahu se mají účastnit jak zkušení vojáci, tak nováčci, které čeká jejich první mise. Když po zahájení začínají vrtulníky nalétávat nad cílový objekt, somálští radikálové se začnou mobilizovat a spustí kulometnou palbu. Poté, co jeden z vojínů z vrtulníku vypadne, začne krvavá přestřelka v ulicích města. Jeden z vrtulníků Black Hawk je sestřelen protipancéřovou střelou. Oba jeho piloti jsou mrtví a cílem velení OSN je svolat všechny jednotky u sestřeleného vrtulníku. Bitva v ulicích však probíhá několik hodin a vyžádá si i několik dalších obětí na straně jednotek OSN. Jeden z dalších vrtulníků CWO, pilotovaný Michaelem Durantem, je rovněž sestřelený protipancéřovou střelou. Durant je zajat místním obyvatelstvem, které jej chce využít jako rukojmí k vyjednávání... (TV Prima)

(více)

Zajímavosti (89)

  • V závěrečných titulcích je herec, známější zkráceně Tom Hardy, uveden jako Thomas Hardy. (Comida)
  • Jeff Sanderson (William Fichtner) není reálnou postavou. Byl inspirován seržantem Paulem Howem, jenž se společně se svým týmem také zúčastnil války v zálivu. (Gordy34)
  • Režisér Ridley Scott chtěl původně na konec filmu přidat toto prohlášení: „Rozhodnutí Spojených států opustit konflikt v Somálsku bylo součástí neochoty vést válku, jež nakonec vedlo k povzbuzení nepřátel Ameriky, aby zaútočili na Pentagon a Světové obchodní centrum.“ Nakonec od myšlenky opustil. (Duoscop)
  • V koloně OSN lze zahlédnout obrněné transportéry FMC M113 a Renault VAB. (Maulincio)
  • Na Mogadišo útočí vrtulníky Sikorsky MH-60L Black Hawk spolu s Hughes AH-6 a Hughes MH-6J. Na letišti lze zahlédnout vrtulník Agusta Bell AB205 Iroquois, dále transportní letadla Lockheed C-130H Hercules a Lockheed C-130 Hercules. Ohořelý vrak je pozůstatek dopravního letadla Boeing 707-138. (Maulincio)
  • Před pákistánským fotbalovým stadionem stojí dvojce tanků Chrysler M60A3 Patton s přimontovanými těžkými kulomety M85. (Maulincio)
  • Řidič Maddox (Michael Roof) má pistoli Beretta 92FS. (Maulincio)
  • Někteří příslušníci Rangers jsou vybaveni protitankovými zbraněmi M72 LAW, podvěsnými granátomety Cobray CM203 a M203. (Maulincio)
  • Někteří příslušníci Delta Force jsou vybaveni brokovnicemi Remington 870, avšak ve filmu je nikdy nepoužijí. (Maulincio)
  • Vrtulníky AH-6 Little Bird a MH-60 Black Hawk jsou vyzbrojeny rotačními kulomety GE M134D Minigun. (Maulincio)
  • Několik příslušníků Rangers je vybaveno kulomety FN Minimi, např. specialista Lance Twombly (Tom Hardy) a vojín první třídy John Waddell (Ian Virgo). (Maulincio)
  • Všechny vozy AM General HMMWV M1044 jsou osazeny kulomety Browning M2HB. (Maulincio)
  • Milice používá útočné pušky Heckler & Koch G3A3, Norinco Type 56, Norinco Type 56-1, AKS-74U, odstřelovací pušky SVD Dragunov, kulomety DShK, Zastava M72, PKM, pistole Tokarev TT-33 a raketomety RPG-7, Norinco Type 69 RPG a na autě připevněnou bezzákluzovou pušku SPG-9 a kulomet Browning M2HB. (Maulincio)
  • Poručík Beales (Ioan Gruffudd) sleduje v televizi film Cvok (1979), kde Cvok (M. Emmet Walsh) střílí z pušky M16A1 vybavené optickým zaměřovačem. Pušku M16A1 lze zahlédnout i na tržnici Bakara v jednom stánku a později i v rukou Somálců. (Maulincio)
  • Většina Rangers ve filmu používá útočnou pušku M16A2. Ve skutečnosti se však během operace Gothic Serpent v takové míře nepoužívaly. K pušce se dostane i seržant první třídy Randy Shughart (Johnny Strong) z Delta Force, ten ji ale vytáhl ze spadlého vrtulníku; za normálních okolností používá pušku M14 s maskovacím vzorem a reflexním mířidlem Aimpoint CompM2/M68. (Maulincio)
  • Několik příslušníků Rangers je vybavenou karabinou Colt Model 733 s krátkou hlavní. Používá ji např. kapitán Mike Steele (Jason Isaacs) nebo seržant Kurt "Doc" Schmid (Hugh Dancy). Neupravenou zbraň používá také několik vedlejších postav z Delta Force. Upravenou karabinu model 733 používá velící seržant Gary Gordon (Nikolaj Coster-Waldau) z jednotky Delta Force. Je opatřena maskovacím vzorem, kolimátorem M68 Aimpoint red dot, baterkou a supresorem. Tuto zbraň později předá pilotovi Miku Durantovi (Ron Eldard). (Maulincio)
  • Většina příslušníků Delta Force je vybavena karabinou Colt Model 727 osazenou různými doplňky, jako jsou kolimátory Aimpoint a baterky Surefire, přičemž některé karabiny mají také maskovací vzor. Ve filmu je většina karabin modelu 727 vybavena kolimátory Aimpoint M68 CCO (ty však byly standardizovány až od 17. března 1995). Ve skutečnosti se však během operace Gothic Serpent používaly kolimátory Aimpoint 5000 a navíc jednotky Delta Force byly vybaveny karabinami Colt Model 653 a Colt Model 723 nikoliv Colt Model 727; ty byly častější mezi příslušníky Rangers. Karabinu Colt Model 727 používá seržant Daniel Busch (Richard Tyson), seržant první třídy "Hoot" Gibson (Eric Bana), velící seržant Chris Wex (Kim Coates) a seržant první třídy Sanderson (William Fichtner). (Maulincio)
  • Při natáčení kaskadérských scén byly místo kovových zbraní použity gumové napodobeniny karabiny Colt M4. (Maulincio)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

The Terror: seriál Riddleyho Scotta na AMC

The Terror: seriál Riddleyho Scotta na AMC

26.03.2018

Jste fanoušky děsivých příběhů, ze kterých doslova mrazí v zádech? Tak to si na konci března nenechte ujít premiéru nového seriálu The Terror, při jehož natáčení se nechal režisér Ridley Scott… (více)

Nadpřirozený jestřáb sestřelen

Nadpřirozený jestřáb sestřelen

08.07.2014

Zatímco stále čekáme, jestli se Sony povede natočit Krotitele duchů 3, produkční společnost Legendary chystá krapet nařvanější konkurenci. Ze stejného zázemí jako Muž z oceli, Pacific Rim nebo… (více)

Hra o trůny míří do Afriky

Hra o trůny míří do Afriky

29.06.2012

Loni tvůrci populárního fantasy seriálu HBO vyměnili Maltu za Chorvatsko (Dubrovník se proměnil v Královo přístaviště) a vizuál to výrazně obohatilo. Letos přidají další lokaci – putování Daenerys po… (více)

Reklama

Reklama