Reklama

Reklama

Blade Runner

  • Česko Ostré komando (více)
Trailer 4

Obsahy(1)

Příběh se odehrává v blízké budoucnosti, kdy věda pokročila a společnost začala vyrábět replikanty, kteří jsou od lidí k nerozeznání. Liší se jen tím, že žijí pouze čtyři roky. Replikanti jsou používáni pro nebezpečné mise, ale po krvavé vzpouře v jedné mimozemské kolonii jim byl zakázán vstup na Zemi pod trestem smrti. Na plnění tohoto nařízení dohlíží speciální policejní tým Blade Runner. Rick Deckard, bývalý člen této jednotky, je povolán zpět do akce, když je jeho kolega zákeřně zabit jedním z replikantů. Vyšetřování ho zavede do koncernu, který replikanty vyrábí. Zde se setkává s krásnou Rachael, ačkoliv není skutečným člověkem, ona sama je o svém lidství zcela přesvědčená. Rick na replikanty nahlíží jako na podřadné věci, ale díky sblížení se záhadnou Rachael začíná o svém vyhraněném názoru pochybovat. Jsou skutečně replikanti od lidí natolik odlišní a je třeba je vyhladit, jak to Deckardovi nařizují jeho velitelé? (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (162)

  • Režisér Terry Gilliam řekl, že šťastný konec původní verze filmu (v pozdějších sestřizích napravený do nejednoznačné podoby) jej svého času tak zklamal, že mu to dodalo sílu bojovat za prosazení hořkého závěru vlastní dystopické sci-fi Brazil (1985). (NIRO)
  • Interiér bytu Ricka Deckarda (Harrison Ford) se natáčel v legendární stavbě Ennis House (na adrese 2607 Glendower Avenue, Los Feliz, Los Angeles, California) od architekta Franka Lloyda Wrighta, navrženého pro manželský pár Charlese and Mabel Ennisových v roce 1923 a postaveném o rok později. Tato stavba je mezi filmaři velmi populární. (Bertramm)
  • Natáčelo se od 9. března do 10. června a ve dnech 6. července a 12. října 1981 v Anglii a v Kalifornii (USA). (Varan)
  • Podle vydavatelství Comics Centrum ovlivnily výtvarnou stránku filmu detailní kresby Geoffa Darrowa, který spolu s Frankem Millerem vytvořil komiks "Drsná škola", inspirovaný povídkou Philipa K. Dicka "Elektrický mravenec". (D.Moore)
  • Film byl v roce 2008 zařazen Americkým filmovým institutem na šesté místo žebříčku nejlepších sci-fi filmů. (TheDude)
  • Pro realizaci verze Final Cut byl uskutečněn den zcela nového natáčení. Účelem bylo především opravit chybu z původní verze, kdy herečku, ztvárňující replikantku Zhoru (Joanna Cassidy), zastoupila při nebezpečných záběrech (prorážení skleněných vitrín) kaskadérka Lee Pulford, přičemž jednotlivé záběry obsahovaly určité neshody. Za účasti Cassidy byly pořízeny záběry zcela nové, které pak byly s pomocí moderních technologií zkombinovány s těmi starými. Ve výsledku se tak původní obličej herečky propojil s jejím současným tělem. Cassidy byla sama velmi překvapena, že jí kostým Zhory stále padl – a stejně tak uvedla v úžas i štáb tím, jak i po dvaceti pěti letech snadno a přesně napodobila své pohyby. (Jakkob)
  • Ridley Scott několikrát uvažoval o pokračování. Některé ze scénářů byly nakonec vydány knižně, nicméně během práce na DVD verzi Final Cut v roce 2007 Scott opětovně přemýšlel o dalším dílu, popisujícím život Rachael (Sean Young) a Deckarda (Harrison Ford) po událostech tohoto filmu. Sama Sean Young projevila veliký zájem o zopakování své role. Na Comic-Conu v roce 2007 Scott znovu zmínil své úvahy o sequelu, přičemž v září 2008 se již psal scénář, za kterým stálo duo Travis Wright a John Glenn. Tato verze měla mj. popisovat život v mimozemských koloniích a též objasňovat osud společnosti Tyrell Corp. po smrti jejího zakladatele. Nakonec na příběh přímo navázalo až pokračování v roce 2017, režírované Denisem Velleneuvem. (Jakkob)
  • Počáteční scéna filmu, známá též jako "Hades landscape", byla nafilmována pomocí uměle vytvořeného pohledu z perspektivy. Samotný model měl 13 stop na délku a 18 stop na šířku (396 cm x 548 cm). Bylo též použito skoro 11 km vláknové optiky a k celkovému nasvícení bylo zapotřebí více než 2000 světel. (Jakkob)
  • Hotel Bradbury, v nemž se odehrává závěrečný střet mezi Deckardem (Harrison Ford) a Royem  Battym (Rutger Hauer), je tatáž budova, která se vyskytuje v epizodě seriálu The Outer Limits (od r. 1963) s názvem "The Demon With a Glass Hand". (Jakkob)
  • V roce 1997 byla společností Westwood Studios na motivy filmu vytvořena stejnojmenná hra. V ní nehrajete za Deckarda (Harrison Ford), ale za nováčka mezi Blade Runnery Raye McCoye, který je pověřen zcela jiným případem, než jeho filmový kolega. Přesto se ve hře pohybujete po stejných lokacích (ale i v řadě zcela nových). Navštívíte a promluvíte si se spoustou postav známých z filmu, jako jsou například Rachael, Dr. Tyrell, Chew, Leon nebo J. F. Sebastian, z nichž většina byla nadabována původními herci. (Jakkob)
  • Název "Blade Runner" vytvořil původně spisovatel Alan E. Nourse pro svůj stejnojmenný román z roku 1974. Výraz, původně psaný dohromady, je v angličtině slangovým termínem pro pašeráky léků a lékařského náčiní. Noursův román měl být koncem sedmdesátých let zfilmován, z projektu však sešlo (scénář k tomuto nerealizovanému filmu mimochodem napsal legendární beatnik William S. Burroughs). Název nedokončeného projektu se však zalíbil Ridleymu Scottovi, který se jej tudíž rozhodl použít pro svůj film, ač nemá s původním románem vůbec nic společného. (gjjm)
  • Harrison Ford (Deckard) a režisér Ridley Scott spolu příliš nevycházeli. Po premiéře filmu Ford poznamenal, že to bylo nejhorší natáčení, jaké absolvoval. (Witta)
  • Když kosmonautka Ripleyová (Sigourney Weaver) v prvním Vetřelci (1979) opouští těžařskou loď Nostromo, objeví se v rámci zážehové sekvence na monitoru lehce kryptický nápis: "ENVIRON CTR PURGE DR 5". O tři roky později použil Ridley Scott tutéž obrazovku právě v Blade Runnerovi při startu létajícího auta losangeleské policie. Možná šlo o náhodu, možná tím chtěl naznačit, že se oba filmy odehrávají ve stejném univerzu. (Divočák)
  • Ve filmu je k vidění spousta neonů a reklam na různé firmy (např. Coca-Cola, Koss, Budweiser, dnes již zaniklá letecká společnost Pan Am, TDK). A během honičky se Zhorou (Joanna Cassidy) je vidět i neon se znakem počítačové firmy Atari, která byla v době natáčení jedničkou na trhu. (DaViD´82)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Druhý Gladiátor našel záporáka

Druhý Gladiátor našel záporáka

17.03.2023

Ano, opravdu se vám to nezdá. Legendární režisér Ridley Scott (Vetřelec, Marťan) brzy začne natáčet pokračování ke svému obřímu hitu Gladiátor z roku 2000. V něm se tentokrát neobjeví Russell Crowe … (více)

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

02.12.2022

Britský měsíčník Sight and Sound po deseti letech opět požádal kritiky o aktualizovaný seznam nejlepších filmů všech dob, a díky obří anketě, v níž se zúčastnilo rekordních 1639 recenzentů, kinařů,… (více)

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

19.05.2022

Svět filmu a hudby opustila další fenomenální osobnost, jejíž výraznou a zvukově podmanivou tvorbu zná snad každý filmový divák. Ve věku devětasedmdesáti let totiž zemřel legendární řecký hudební… (více)

Reklama

Reklama